Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

'Ne može se očekivati da se za isti novac radi 70 posto više'

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem naglasila je da očekuju jasan stav premijera da pokaže kako riječi da je obrazovanje bitno nisu samo predizborna obećanja

Sindikat učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama održali konferenciju
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
9 komentara

Za vrijeme Vlade Zorana Milanovića iznimno je narušena pozicija učitelja i naše su plaće drastično pale, rekao je u petak sindikalist Branimir Mihalinec.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama na zajedničkoj konferenciji su izrazili svoje zahtjeve. Napravili su detaljnu analizu koeficijenta složenosti poslova, koji za zanimanje učitelja žele povisiti na 1,406, tj. za 6,11 posto. To bi značilo da će, primjerice, profesor samac koji živi u Zagrebu dobiti 400 kuna veću neto plaću. Povećanje plaća trebalo bi se odnositi na svih 69 tisuća zaposlenih u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovnom sektoru.

- Samo uvođenje frontalne reforme u škole od učitelja zahtjeva dodatni napor - objasnio je predsjednik NSZSŠ-a zašto su uopće krenuli u analizu koeficijenta.

Njihov prijedlog, kažu, prihvatila je i ministrica Blaženka Divjak.

- Niti jedan ministar do sad nije nam dao ovakvu podršku. Očekujemo da će Vlada prihvatiti naš prijedlog - ustvrdio je Mihalinec. Istaknuo je kako se nadaju da će veće plaće dobiti već 1. rujna.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem naglasila je da očekuju jasan stav premijera da pokaže kako riječi da je obrazovanje bitno nisu samo predizborna obećanja.

- Ako se Vlada ogluši na naše zahtjeve, krenut ćemo u industrijske akcije - najavila je Šprem. Istaknula je kako se ne može očekivati da će, uvođenjem obrazovne reforme, netko raditi 70 posto više za isti novac.

- Najveća reforma u povijesti hrvatskog školstva mogla bi započeti najvećim štrajkom učitelja u povijesti - zaključila je Šprem s upozorenjem.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message