Obavijesti

News

Komentari 43

'Ne može za oporbu nitko drugi dobiti izbore'. A bi li HDZ dobio izbore bez šatoraša i obiteljaša?

'Ne može za oporbu nitko drugi dobiti izbore'. A bi li HDZ dobio izbore bez šatoraša i obiteljaša?

"Oporba se nastoji ukrcati na tuđe potpore i stavove", izjavio je ovih dana Andrej Plenković, optužujući oporbu da mobilizira sindikate, profesore i druge društvene skupine. Sjetimo se stoga koga je sve mobilizirao HDZ.

VIDEO

Kaže Andrej Plenković: "Ne može za oporbu nitko drugi dobiti izbore".

Kao što ih može dobiti za HDZ.

"Oporba se nastoji ukrcati na tuđe potpore i stavove", izjavio je premijer prije nekoliko dana. "Ovi će mobilizirati sindikate, ovi će mobilizirati profesore, ovi će mobilizirati ne znam koga...".

A koga će mobilizirati HDZ?

Plenkovićeva omalovažavajuća tirada o oporbenjacima koji navodno  parazitiraju na prosvjedima, na štrajkovima, na stavovima stručnjaka, na napisima medija, podgrijala je ustajalo i prežvakano pitanje uz čiju pomoć se HDZ nastojao domoći vlasti nakon što je dva puta pao u oporbu.

Na čije "potpore i stavove" se HDZ svojedobno "ukrcao"? Koga je HDZ sve "mobilizirao"? (Neke i bez navodnih znakova.)

Dugačak popis

Prije dvadeset godina to su bili branitelji, prosvjednici na Rivi, "berači kestena", antihaški bukači, ratni vojni invalidi s protezama, veterani u invalidskim kolicima. Prije deset godina to su bili šatoraši u Savskoj, novi veterani u invalidskim kolicima, antićirilični stožeraši u Vukovaru sa čekićima u rukama, obiteljaši s referendumom o braku, klerikalci koji su rušili zdravstveni odgoj u školama, konzervativne udruge, razni biskupi i svećenici.

I naravno, Katolička crkva.

Popisu nema kraja i nakrcan je uobičajenim sumnjivcima.

Krčile put HDZ-u

Udruge, organizacije, interesne skupine, nekad i pučističke postrojbe, krčile su HDZ-u put prema vlasti, rušile legalnu i legitimnu vlast, prijetile državnim udarom, jurišali na institucije i Banske dvore.

Uz njih se HDZ šlepao, neke i direktno organizirao, financirao, transportirao, iza nekih se skrivao, na mnoge od njih računao.
I ono najbolje, to su bile postrojbe koje su prljavim mertodama čistile put uglađenim diplomatima i europejcima Ivi Sanaderu i Andreju Plenkoviću.

Sadašnja oporba, ako je vjerovati Plenkoviću, "ukrcava se na potpore i stavove" sindikata, profesora i medija. On se ukrcavao na potpore i stavove šatoraša, stožeraša i obiteljaša. I šlepao na euroizborima uz Ružu Tomašić. I gurao na listu Zlatka Hasanbegovića i Stevu Culeja. I slijedio Željku Markić.

Koja bi se oporba onda trebala lošije osjećati? 

Dvije vrste oporbe

Prirodno je da politička opozicija koristi ili artikulira nezadovoljstvo društvenih skupina, kao što ih vlast nastoji kupiti ili pasivizirati. Oporba navija za sindikate, Plenković ih kupuje.

Međutim, nešto je posve drugo kad se oporba, kao u slučaju HDZ-a, koristi pučističkim, nasilničkim i agresivnim skupinama, govorom mržnje, čekićima i plinskim bocama, huškanjem protiv vlasti, ali i protiv nacionalnih i seksualnih manjina.

Danas, primjerice, Plenković optužuje profesore ustavnog prava da su ljevičari i da ne glasaju za HDZ. U eri referenduma o braku Karamarkov HDZ, u kojem je Plenković uredno gradio karijeru saborskog i europskog zastupnika, slijedio je one koji su profesore i znanstvenike optuživali da su pedofili. 

Dokazi vs. huškanje

Današnja oporba, barem ona na koju se referira šef HDZ-a, optužuje Plenkovića i njegovu vladu za neustavno ponašanje, za korupciju, za nepotizam, za obnovu od potresa i zaštitu od poplava, za uzurpaciju institucija, za loše vođenje države. Dakle, za sve vrlo provjerljive i lako mjerljive kategorije.

HDZ je u oporbi optuživao vladajuće da su izdajice, nehrvati, jugoslaveni, pedofili, udbaši, komunjare, da je to nenarodna vlast. Dakle, sve duboko ideološke, huškačke, imaginarne i zapaljive tvrdnje.

Pa zbog svega toga, kad Plenković danas upozorava oporbu da "nitko drugi ne može za nju dobiti izbore", onda se valja zapitati kada je to HDZ doista samostalno dobio izbore. I bi li ih dobio bez šatoraša, stožeraša, obiteljaša, bez branitelja i Katoličke crkve?

Ili bez Mosta? Ili bez "žetončića"?

Birači na žeravici

Jednako tako, klerikalci danas sa svojim Hodom za život, s klečiteljima i moliteljima, zapravo mobiliziraju biračku bazu HDZ-a i održavaju glasačko tijelo na žeravici uoči predstojećih izbora. Plenković o njima nema nikakvo izraženo mišljenje. Kakvo, recimo, ima o profesorima.

Jer, eto, klečitelji i molitelji vjerojatno glasaju za njegov HDZ. 

Pa će i za Plenkovićev HDZ dobiti izbore. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.