News

Komentari 166

Ne odgađa ništa: Krstičević u srijedu ipak odlazi u posjet BiH

Ne odgađa ništa: Krstičević u srijedu ipak odlazi u posjet BiH

Krstičević će se u Međugorju susresti s Marinom Pendeš, ministricom obrane BiH. Krstičević je još ranije poručio da se ničega ne boji te da je ponosan na svoje sudjelovanje u ratu

Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane u srijedu odlazi u službeni posjet BiH gdje će se sastati s Marinom Pendeš, ministricom obrane BiH, koja ga je i pozvala. 

Susrest će se u Međugorju gdje bi trebali razgovarati o bilateralnoj vojnoj suradnji, školovanju BiH časnika na visokim vojnim školama u Hrvatskoj, aktualnim političkim događajima, te nastavku puta BiH ka euroatlantskim integracijama, piše Večernji list.

Kako stoji na službenim stranicama ministarstva obrane BiH, sastanak će biti zatvoren za javnost, a nakon njega će medijima biti dostavleno priopćenje s prigodnom fotografijom.

Ovaj službeni put u BiH dolazi u vrijeme dosta napete atmosfere. Naime, nakon uhićenja desetorice bivših pripadnika HVO-a u Orašju, u prošli petak pojavili su se i medijski natpisi kako je i ime ministra Krstičevića na kaznenim prijavama Republike Srpske koje ga terete za ratni zločin, te da mu je bolje da ne putuje u BiH jer bi ga mogli uhititi.

Krstičević je već tada jasno poručio da je ponosan na svoje sudjelovanje u ratu i 4. gardijsku brigadu te da su operacije te postrojbe u Bosni i Hercegovini donijele mir i slobodu, a sve drugo za njega je politizacija. 

- Ja sam služio Hrvatskoj i danas je za mene čast i ponos biti ministar obrane. Jedan sam od zapovjednika gardijskih brigada i generala te i danas služim Hrvatskoj - kazao je Krstičević prošlog petka u Delnicama. 

Već tada je jasno kazao da neće odgađati nikakva najavljena službena putovanja u BiH i Međugorje. 

- Sve što je od interesa Hrvatske, ja ću vrlo odgovorno raditi - poručio je ministar obrane. 

U međuvremenu je glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Mirna Miljanović opovrgnula navode da su Tužiteljstvu BiH upućene nove prijave protiv hrvatskih generala i časnika za ratne zločine počinjene nad Srbima.

- Mi smo podnosili te izvještaje o prijave, više njih, od 1996. do 2010. Međutim, nema ništa novo od tada. Od Tužiteljstva čekamo sljedeće poteze - rekla je Miljanović u prošli petak.

Prema medijskim navodima navodne nove prijave su podnesene zbog zločina, počinjenih u rujnu i listopadu 1995. u sklopu operacija Maestral i Južni Potez, koje su na teritoriju BiH zajednički izvodile postrojbe HV-a i HVO-a odmah nakon okončanja akcije Oluje.

Najčitaniji članci