Obavijesti

News

Komentari 175

'Ne odustajemo! Spriječit ćemo silom ćirilične ploče u gradu'

'Ne odustajemo! Spriječit ćemo silom ćirilične ploče u gradu'
1

Postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine nije zakonito i krši se sa odredbama Ustava RH, kaže Tomislav Josić

VIDEO

Učinili smo mnogo do sada na svim poljima ali očigledno je da nas se ne shvaća ozbiljno pa ispada da se kao Don Kihot borimo protiv vjetrenjača, rekao je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je prezentirano što je učinjeno, ali i najavljeni dalji planovi. Josić je najavio da Stožeru nije u cilju da se s bilo kim tuče, ali da sigurno neće dozvoliti postavljanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru pa makar morali upotrijebiti i silu.

- Postavljanje bilo kakvih ćiriličnih ploča u Vukovaru prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine nije zakonito i krši se s odredbama Ustava RH kao i niza zakona. Iz toga razloga nećemo dopustiti postavljanje ploča. Da smo seljaci mi bi na ulice izašli s traktorima ali nismo. Mi smo bili i ostali smo ratnici - jasan je bio Josić koji je ovom prilikom novinarima predstavio i Marijana Živkovića koji će, kako je rečeno, imati čast da ukloni prvu postavljenu ćiriličnu ploču u gradu. Govoreći o svojoj obitelji Živković je rekao da je on otac dva sina koja su poginula u Domovinskom ratu.

- Jedan je poginuo u Vukovaru i još nisam pronašao njegove posmrtne ostatke. Drugi je bio pilot i kao pilot je i poginuo. I ovom prilikom želim zamoliti predsjednika i premijera da kao moćni ljudi zaustave postavljanje tih dvojezičnih ploča. Ako treba i kleknut ću jer oni to mogu spriječiti - rekao je Živković. 

Predstavnici Stožera iznijeli su i neke nelogičnosti iz Popisa stanovništva gdje su pobrojali desetak imena osoba koje u zadnjih 15 godina nisu kročile nogom na područje RH a i danas se vode da žive u Vukovaru.

- Tu su osobe koje su bile obuhvaćene istražnim postupcima radi počinjenih ratnih zločina ili su pak završili i u zatvorima radi istih. Među njima su osobe koje su osuđene za zločine na Ovčari, u Vukovaru, Sotinu… Svakodnevno dobivamo nove informacije o sličnim slučajevima. Tražimo da se još jednom provjere boravišta i prebivališta kada će se utvrditi da u gradu živi ispod 33,33 posto Srba i da samim tim neće biti ispunjen uvjet za uvođenje dvojezičnosti - rekao je Damir Maduna. 

Stožer je najavio i akciju za 2. ožujak koja će se tijekom cijeloga dana organizirati u Vukovaru. U okviru akcije, koja nosi naziv Tko se boji istine i pravde, u ranim jutarnjim satima crnim platnima će biti prekriveni svi spomenici iz Domovinskog rata i zapaljene svijeće. Građanima će u središtu grada biti dijeljeni letci kao i plakati s obavijesti o prodaji kuće, a da se sve dodatne informacije o tome mogu dobiti na broj Vlade RH. Pozvali su i sve Vukovarce, kao i građane iz cijele Hrvatske, da 2. ožujka upale svijeće i državne zastave stave na pola koplja. Govoreći o daljim planovima Stožera Josić je rekao da su u tijeku aktivnosti za organizaciju prosvjeda u Zagrebu ali i na osnivanju Stožera za zaštitu Hrvatske.

– Branitelji su ti koji su stvarali Hrvatsku i 20 godina smo pasivno promatrali što se čini. S osnivanjem Stožera za obranu Hrvatske više nećemo dozvoliti rasprodaju državne imovine i prirodnih bogatstava. Reagirat ćemo na sve nepravilnosti bez obzira koja politička opcija je odgovorna za njih. Do sada su radili kako su htjeli, a sad je vrijeme da se neke stvari riješe. Branitelji su ginuli i stvarali ovu Hrvatsku i branitelji će je i voditi - zaključio je Josić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 175
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb