Obavijesti

News

Komentari 67

Ževrnja odstupio da ne sramoti HDZ, novi kandidat je Boban

Ževrnja odstupio da ne sramoti HDZ, novi kandidat je Boban
9

Blaženko Boban, saborski zastupnik i bivši dugogodišnji gradonačelnik Solina, novi je HDZ-ov kandidat za župana Splitsko-dalmatinske županije

VIDEO

Nakon afere oko davanja koncesije za plažu Zlatni rat na Braču zagrebačkoj tvrtki Sport B, Zlatko Ževrnja, aktualni župan Splitsko-dalmatinske županije morao je kapitulirati i odustati od kandidature za još jedan mandat na nadolazećim lokalnim izborima. Iako se odustajanjem tvrtke Sport B zbog pritiska javnosti činilo da je Zlatko Ževrnja spašen, čini se je vrhu HDZ-a ova afera ipak bila previše. Nakon povlačenja tvrtke Sport B oglasio se ministar Oleg Butković potvrdivši da je tijekom dodjele koncesije županija prekršila nekoliko zakona. Poništio je dodijeljenu koncesiju, a ubrzo je Ževrnju na razgovor pozvao i sam premijer Andrej Plenković koji je prvi potvrdio da Ževrnja više nije u utrci za splitsko-dalmatinskog župana. 

- Odluku donio jutros, kao odgovoran član HDZ-a uvijek sam radio u duhu stranke, i županije i domovine. U ovoj situaciji, u svezi zadnje odluke županijske skupštine oko Zlatnog rata ne osjećam odgovornost po tom pitanju, ali zbog medijske percepcije koja se stvorila u javnosti ovo je duboko moralni čin kako ne bi nanio štetu stranci na lokalnim izborima. Moja ostavka je neopoziva ostavku, ali stavljam se stranci na raspolaganje i ne sumnjam u dobar rezultat na izborima - kazao je Ževrnja. Na pitanje je li ovo obračun s ljudima Milijana Brkića kazao je kako su to špekulacije, no nije želio preciznije odgovoriti zbog čega onda odstupa kad ima dobru potporu birača.

Novi kandidat za župana, kako se i nagađalo, jest saborski zastupnik i dugogodišnji gradonačelnik Solina, Blaženko Boban. Županijski odbor odabrao ga je jednoglasno. 

- Bio sam bio predsjednik mjesnog odbora osam godina, 11 godina i 11 dana bio sam gradonačelnik Solina, saborski zastupnik i ako Bog da, bit ću župan. Ja sam iz Solina, otac troje djece – počeo je svoje predstavljanje Blaženko Boban naglasivši kako je prošlim lokalnim izborima imao najbolji rezultat, ali sam se povukao s mjesta gradonačelnika kad je osvojio mjesto u Saboru. Na ovaj neuobičajeni početak kampanje za lokalne izbore rekao je: 
- Čovjek snuje, Bog određuje, eto tako se i meni dogodilo, da sada krećem u kampanju. Jako mi je važno da sam dobio jednoglasnu podršku na Odboru, to je važno za moj budući rad. Ževrnja je ovim svojim moralnim činom dokazao vjerodostojnost HDZ-a. Ovoga časa ne mogu govoriti o programu, ali imat ćete ga kroz nekoliko dana. Želim prvenstveno mladu županiju, a ja imam pravo o tome govoriti jer je Solin već šest godina najmlađi grad u Hrvatskoj i to ćemo preslikati na našu županiju, neće se Zagora i škoji iseljavati. Svoje mjesto u Saboru prepustit ću nekom drugom, jer ću nakon 21. svibnja izgarati za ovu županiju – kazao je Boban koji na pitanje zbog čega se govori o velikom moralnom činu Zlatka Ževrnje kad je Butković kazao kako su prekršena tri zakona, Boban veli kako se ne radi se o drastičnim prekršajima već nekrupnim stvarima. 

- Ako je primjedba bila da je natječaj trebao biti do 23:59:59 sati, a završilo je u 00:00, onda je to sitnica – kazao je Boban. Na inzistiranje novinara da govorimo o tri prekršena zakona, a ne o sitnicama, riječ je preuzeo bivši župan Ante Sanader kazavši kako vjeruje na natječaju za Zlatni rat nije bilo pogodovanja te da oni nisu DORH i ako treba neka se time bave nadležne službe. Na pitanje je li Ževrnjina ostavka nametnuta od premijera Plenkovića i ima li sukoba unutar stranke Ante Sanader kaže kako Plenković nije nametnuo odluku. 

- Nema sukoba unutar HDZ-a. To će reći oni koji ne žele pobjedu HDZ-a – kazao je Sanader koji je također pohvalio Zlatka Ževrnju kazavši kako cijeni njegov moralni čin. 

Ževrnja: Ne osjećam osobnu odgovornost

Ževrnja se biračima obratio i na Facebooku. Njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

Od prvih dana utemeljenja HDZ-a do danas, bio sam i ostajem do kraja, odani član stranke. Riječi utemeljitelja stranke i prvog predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana: „Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što“ bile su i ostale moje temeljno načelo političkog djelovanja.
Iako ne osjećam osobnu odgovornost, svjestan medijske slike i percepcije javnosti stvorene nakon donošenja Odluke o dodjeli koncesije za Zlatni rat, te moguće političke štete za HDZ na ovim lokalnim izborima, zahvaljujući još jednom svima koji su me predložili na časnu dužnost kandidata za župana Splitsko-dalmatinske županije, najavljujem osobno odustajanje od tog prijedloga.
Kao i dosad, ostajem vjeran i odan član HDZ-a, spreman pomoći svojoj stranci i našim kandidatima na lokalnim izborima u svom punom ljudskom, stručnom i političkom kapacitetu.

[IZJAVA O ODUSTAJANJU OD KANDIDATURE ZA ŽUPANA] Od prvih dana utemeljenja HDZ-a do danas, bio sam i ostajem do kraja,...

Posted by Zlatko Ževrnja on Tuesday, 25 April 2017

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke