Obavijesti

News

Komentari 60

Zmajlović: Bit će mi žao ako Mirela Holy izađe iz SDP-a

Zmajlović: Bit će mi žao ako Mirela Holy izađe iz SDP-a
5

Mirela Holy je podnijela čak 14 amandmana na Zakon o zaštiti prirode i Zakon o zaštiti okoliša, a većina ih se odnosi na osnivanje nacionalne parkovne agencije

VIDEO

Saborski zastupnici objedinili su raspravu o Zakonu o zaštiti prirode i zaštiti okoliša. 

Mirela Holy (SDP) svoj ostanak u stranci uvjetuje prihvaćanjem amandmana kojim traži osnivanje nacionalne parkovne agencije. Resorni ministar Mihael Zmajlović ustvrdio je da je analiza međunarodnih i domaćih stručnjaka za zaštićena područja pokazala da osnivanje takve agencije nije socijalno, ekonomski i politički opravdano.

- Ti troškovi ne bi donijeli poboljšanje u sustavu već bi ga ugrozili u samoj njegovoj biti - izjavio je ministar.

Zmajlovićeva prethodnica, Holy u replici je kazala da je točno da su napravljene analize, ali da su jednaki broj bodova dobili sustav poboljšanja postojećeg modela i nacionalna parkovna agencija.

- Tu se nije donijela nikakva preporuka oko toga što treba odabrati, nego su ta dva modela od razmatranih najprihvatljiviji. Ali s obzirom na činjenicu da je kukuriku koalicija, odnosno SDP kada je bio u oporbi cijelo vrijeme zagovarao nacionalnu parkovnu agenciju kao model koji će provesti u smislu reforme sustava upravljanja zaštićenim područjima, da je Kukuriku koalicija temeljem svog programa dobila izbore, onda je logično pretpostaviti da će donijeti političku odluku o odabiru nacionalne parkovne agencije kao prihvatljivog modela - rekla je SDP-ovka.

Zoran Vinković (HDSSB) upozorio je da imamo nesrazmjer onoga što predlaže sadašnji ministar i Vlada od onoga za što se zalaže SDP-ova zastupnica u ime kluba. Nezadovoljan njegovom opaskom predsjedavajući Nenad Stazić (SDP) upozorio je HDSSB-ovca da se drži poslovnika:

- Kome vi replicirate? Kolegici Holy? Vi niste valjda bili u dvorani kada je govorila kolegica Holy pa sad nadoknađujete to u ovakvoj jednoj replici. Držite se poslovnika - odbrusio mu je Stazić.

Holy je Vinkoviću pojasnila da je ona u ime Kluba SDP-a govorila i podržala Zakon o zaštiti okoliša, a ne o zaštiti prirode.

Vlada neće prihvatiti amandmane Mirele Holy?

Ako je suditi po saborskoj raspravi, ali i izjavama ministra Mihaela Zmajlovića Vlada neće prihvatiti amandmane Mirele Holy (SDP) podnesene na Zakon o zaštiti prirode kojim traži osnivanje nacionalne parkovne agencije. Potvrdi li se to u petak na glasovanju, Holy će ostaje pri stavu da će izaći iz SDP-a. Osnivanje agencije za nju je u skladu s racionalnim razlozima i predizbornim obećanjima. Još ne razmišlja o svojoj političkoj budućnosti izvan SDP-a, jer se ipak nada da će Vlada promijeniti stav i da će SDP ostati vjerodostojan.

- Razumna sam i mogu prihvatiti suprotno ako postoje utemeljeni argumenti, ali do sada ih nisam čula - rekla je.

Ponovila je da je stručna analiza koju je naručilo resorno ministarstvo pokazala da je od pet razmatranih modela nacionalna parkovna agencija i sustav poboljšanja postojećeg stanja dobio jednaki broj bodova.

Zmajlović: Žao će mi biti ako Holy izađe iz SDP-a

Resorni ministar Mihael Zmajlović rekao je da bi mu bilo iskreno žao da Holy izađe iz SDP-a jer za to nema razloga. Poziva je na radni ručak na kojem će joj iznijeti argumente zašto se ne ide u smjeru osnivanja agencije.

- Vjerujem da će biti spremna promijeniti svoje mišljenje, jer mi se slažemo oko cilja - izjavio je.

Ponovio je da osnivanje agencije nije socijalno, ekonomski i politički opravdano. Ne slaže se s tvrdnjama Mirele Holy da nema utemeljenih argumenata da se ne ide s tom agencijom.

- Mislim da nije saslušala sve argumente, javnosti su svi argumenti poznati i ja ih neprestano ponavljam. Dakle, radi se o prevelikom riziku da demontiramo postojeći sustav upravljanja parkovima prirode i nacionalnim parkovima samo zato da bismo osnovali još jednu agenciju za koju znamo u ovom trenutku da predstavlja preveliki rizik u smislu da će se postići sve što se želi postići. A znamo da u kratkom roku možemo s unapređenjem postojećeg sustava poraditi na tome da se novac namjenski troši, da se strateško planiranje vezano uz zaštićena područja koordinirano provodi i da ćemo to postići u najkraćem mogućem roku - rekao je.

Upitan znači li da nema šanse da do petka i glasanja se prihvatite njezini amandmani, Zmajlović je kazao kako će o njima raspravljati Vlada i donijeti stav.

- Kao resorni ministar koji ima odgovornost za svoj osobni imidž u javnosti, ali i za cijeli resor, a to je nacionalno bogatstvo i s time ne želim ulaziti u nikakve rizike. Ako imamo procjenu struke da to predstavlja rizik i da je izvjesno da u kratkom periodu takav projekt jedne Nacionalne parkovne agencije neće polučiti rezultate - ponavlja ministar. Upitan što ako premijer lupi šakom o stol i kaže da prihvaća amandmane, odgovara:

- To nije njegov stil rada. Stvari se ne lome preko koljena, moraju postojati argumenti, a u ovom slučaju oni postoje i vrlo su racionalni, razumni i utemeljeni na struci, a politika o tome donosi odluku - izjavio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije