Obavijesti

News

Komentari 48

Ne radi ni Kip slobode: Kriza SAD košta 200 mil. $ dnevno

Ne radi ni Kip slobode: Kriza SAD košta  200 mil. $ dnevno
3

Američki predsjednik Barack Obama i Zastupnički dom našli su se u pat poziciji dok su stotine tisuća državnih službenika na neplaćenom godišnjem odmoru

VIDEO

Vlada je zatvorena, SAD su bankrotirale, Kongres je dopustio da se ugasi država... neke su od naslovnica američkih novina u utorak nakon što se zemlja našla u najvećoj blokadi državne uprave u posljednjih 17 godina. Kriza će Amerikance koštati 200 milijuna dolara dnevno. Ipak, imaju još 30 milijardi dolara zalihe.

Većina zaposlenika savezne vlade odlazi na neplaćeni godišnji odmor. Blokada rada mogla bi umanjiti američki BDP do jedan posto potraje li tri tjedna. 

Ne dogovore li se do 17. listopada o proračunu, Ameriku očekuje još jedna drama jer je dostigla zakonski limit za nova zaduživanja, piše Reuters.

Ništa ne radi, pa čak ni NASA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stotine državnih službenika nisu otišle na posao. Ne rade nacionalni parkovi, muzeji, porezna uprava, čak ni Kip slobode. Civilni zaposlenici nisu na poslu u Pentagonu, ne radi ni NASA, osim kontrolnog tornja u Teksasu. Ugrožen je i rad astronauta, a time i američka nadmoć u svemiru

Rok za dogovor o novom proračunu je istekao. Bijela kuća i demokratska većina u Senatu s jedne strane i Republikanska većina u Zastupničkom domu nisu se uspjeli dogovoriti. 

Obama obećao isplatu vojnicima

Obama, koji vjerojatno nije pretpostavljao kako će se to dogoditi, obratio se naciji i obećao isplatu vojnicima, posebno onima u Afganistanu. Još jednom pozvao je Kongres na razumno ponašanje. Rekao je kako su prisilili vladu na gašenje zbog zdravstvenog zakona.

- Pa oni su to zaista učinili - šokirano je rekao.

Obama: Republikanci uskraćuju milijunima Amerikanaca zdravstvenu zaštitu

Obama je krivnju za blokadu financiranja države svalio na republikance. 

- Blokirali su vladu zbog ideološkoga rata, jer žele milijunima Amerikanaca uskratiti zdravstvenu zaštitu koju bi si mogli priuštiti - rekao je Obama. 

Republikance je upozorio i da ne bi smjeli iduću važnu odluku, a riječ je o podizanju granice za vladino zaduživanje što će biti sredinom listopada, uvjetovati ni promjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti ni za postizanje kakva drugog političkog cilja. 

'Može doći i do blokade cijelog gospodarstva'

- Kongres se mora prestati na taj način služiti krizom, rekao je Obama i dodao kako bi nemogućnost otplate dugova bila razorna

- Da ovaj put odu do kraja i prisile SAD da prvi put u svojoj povijesti objave kako ne mogu otplaćivati dug, to bi bilo znatno opasnije od blokade vlade, a već je ta blokada loša. To bi bila blokada gospodarstva - upozorio je Obama.

Zastupnički dom nudio je privremeno financiranje vlade ako Obama na godinu dana odgodi Obamacare, zakon o povoljnijoj zdravstvenoj zaštiti na kojem predsjednik radi od prvog dana mandata. Senat i Obama shvatili su ponudu kao napad na najvažniju reformu i dva puta je odbili.

SAD nije donio proračun: Bez plaće gotovo dva milijuna ljudi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1