Obavijesti

News

Komentari 127

'Ne smatram se odgovornim, naša sigurnost nije ugrožena'

'Ne smatram se odgovornim, naša sigurnost nije ugrožena'
1

Nakon propale kupnje izraelskih aviona, Vlada će poništiti natječaj i dalje će aktivno tražiti koja je najbolja opcija za Hrvatsku te će naći najbolje rješenje, izjavio je

VIDEO

Potpredsjedik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je u petak da sigurnost Hrvatske nije ugrožena istaknuvši kako se nakon što je propala prodaja izraelskih F-16 Barak sljedeći tjedan ide u proces poništenja natječaja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:13

- Sigurnost Hrvatske nije ugrožena. Hrvatska je sigurna zemlja, ima jaku vojsku i respektabilnu vojsku. Mi smo pokazali vrijednosti te vojske i prema tome, za razliku od oporbe, koja je imala tu odgovornost da ovo pitanje riješi, ona to nije riješila nego nas je dovela u situaciju da mi moramo sada ovo riješiti - rekao je Krstičević u intervjuu za HTV upitan je li ugrožena sigurnost zemlje kako to tvrdi oporba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Propala kupnja F-16: 'Izrael ne može dobiti odobrenje SAD-a'

Podsjetio je kako je danas, zajedno s načelnikom Glavnog stožera Mirkom Šundovom, razgovarao s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović te su je izvijestili o razgovorima s Državom Izrael i o stanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Naveo je i da je nakon toga Grabar-Kitarović sazvala za ponedjeljak sjednicu Vijeća za obranu na kojoj će se naći dvije točke dnevnog reda - o situaciji nakon natječaja nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova te o situaciji u HRZ-u.

Nakon toga Vlada će poništiti natječaj, i dalje će aktivno tražiti koja je najbolja opcija za Hrvatsku te će naći najbolje rješenje.

Predsjednica primila ministra Krstičevića i generala Šundova
Predsjednica primila ministra Krstičevića i generala Šundova

Ministar obrane rekao je da će vrlo sustavno razmotriti sve opcije vodeći računa o omjeru cijene i kvalitete, ali vodeći se i odgovornosti prema hrvatskom proračunu.

- Vjerujem da ćemo naći način i rješenje koje je priuštivo za hrvatske financije - kazao je.

Istaknuo je i da je premijer Andrej Plenković od početka upoznat sa svim aktivnostima a u proces donošenja odluke nabave novog zrakoplova bile su uključene sve državne institucije i predstavnici oporbe.

- Predstavnici SDP-a su jednoglasno podržali ovu odluku tako da mi je čudno kako su promijenili stav. Tako da to ne razumijem - kazao je.

Krstičević je rekao i da se zbog propasti prodaje izraelskih F-16 Barak aviona Hrvatskoj ne smatra odgovornim istaknuvši kako je naša zemlja u tom poslu sasvim čista.

 - Ne smatram se odgovornim, niti ja niti moji suradnici. Kroz cijelo postupanje ništa nismo napravili protivno hrvatskim interesima i njezinih građana - naglasio je.

Sinčić o nabavi F-16: Ministar Krstičević treba dati ostavku
Sinčić o nabavi F-16: Ministar Krstičević treba dati ostavku

Legitimnim smatra zahtjeve oporbe za njegovom smjenom, podsjetivši kako je SDP bio na vlasti od 2011. do 2015. te su u četiri godine imali dovoljno vremena sustavno riješiti pitanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 No, istaknuo je, oni  to nisu riješili.

- Ne samo da nisu riješili, nego je napravljen remont MIG-ova 21 u Ukrajini i znamo da je  napravljen loše. Ti avioni su trebali letjeti 850 sati, ti avioni su iz Ukrajine u Hrvatsku trebali doći u letnom stanju, a  došli su u kamionima. Mi imamo jako puno problema, potpisan je ugovor i dani su novci. Međutim, za razliku od njih, ova vlada se od početka uhvatila u koštac s ovim pitanjem želeći sustavno riješiti pitanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - rekao je.

Krstičević je rekao i da je delegacija izraelskog Ministarstva obrane, koja je jučer došla u Hrvatsku, priznala da je njihova odgovornost što nisu dobili konačno odobrenje SAD-a za prodaju F-16 Barak Hrvatskoj istaknuvši da je Hrvatska svoj posao vodila vrlo profesionalno i odgovorno te je dobila sva potrebna jamstva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!