Obavijesti

News

Komentari 141

Ne smije biti zabrane pobačaja u Hrvatskoj: 'Europa je ovime pokazala da stoji uz žene'

Ne smije biti zabrane pobačaja u Hrvatskoj: 'Europa je ovime pokazala da stoji uz žene'

Rezolucija o pravu na pobačaj koju je usvojio Europski parlament na prijedlog SDP-ovog europarlamentarca Predraga Freda Matića nije obvezujuća, ali šalje poruku kako je Europa uz žene i za njihova prava

VIDEO

Pitanje pobačaja kao prava žene na izbor ponovno je na noge dignuo desnu konzervativnu scenu.

Na rezoluciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju te općem pravu na pobačaj, koju je usvojio Europski parlament na prijedlog našeg zastupnika Predraga Freda Matića (SDP), sprema se odgovor. Hrvoje Zekanović (Suverenisti) u saborsku proceduru predat će prijedlog rezolucije koju je pripremio po uzoru na slovački parlament, jer je ovo područje u koje se, smatra, Europski parlament ne može i ne smije miješati.

- HDZ ima priliku pokazati se kao stranka koja drži do demokršćanskih načela i postaviti se kao i njihovi europarlamentarci, koji su bili protiv Matićeve rezolucije. Time bismo europskoj birokraciji i Matiću dali do znanja da je Hrvatska suverena država i da se Europski parlament ne može miješati u njezino zakonodavstvo, barem što se tiče zdravstvene i obrazovne politike - rekao je.

U Matićevoj rezoluciji sporan mu je pokušaj nametanja obveznog i legalnog pobačaja državama članicama EU-a te pitanje priziva savjesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
EU parlament usvojio Matićevo izvješće o seksualnom zdravlju i pobačaju, pao prijedlog pučana
EU parlament usvojio Matićevo izvješće o seksualnom zdravlju i pobačaju, pao prijedlog pučana

- Postoje države poput Malte ili Poljske koje su zakonom ograničile ili potpuno zabranile pobačaj. Ne smije postojati obveza da pobačaj bude legalan, nego je to odluka koju treba donijeti Sabor bez obzira na stav Europskog parlamenta - izjavio je Zekanović.

Matićeva rezolucija, među ostalim, apelira na države članice da uvedu “sveobuhvatni” seksualni odgoj za mlade, omoguće bolju dostupnost kontracepcije te osiguraju siguran i legalan pobačaj, jer je “potpuna zabrana ili uskraćivanje skrbi oblik rodno uvjetovanog nasilja”. Europarlamentarac Matić prokomentirao je Zekanovićevu rezoluciju.

- On može sad lajati koliko hoće, ali ovo je rezolucija Europe. Nažalost, ona je neobvezujuća, ali pokazuje gdje je Europa danas, tj. da je u 21., ne u 17. stoljeću - rekao nam je Matić.

Dodao je kako im je želja rezolucijom omogućiti da 250 milijuna žena u EU imaju ista prava kao i muškarci.

- Drago mi je da je izvješće prošlo te da su presudni bili glasovi dijela kolegica i kolega iz EPP-a. Nažalost, to nisu HDZ-ovci, koji su podržali alternativnu rezoluciju, koja je dno dna. Oni ne žele da žene budu ravnopravne. Njihova filozofija je da su žene drugotne, da moraju biti kuš, držati se kuhinje, djece, usisavača i krpe - ističe Matić.

Bura zbog zastupnika Matića u EP-u: 'Sa ženskim pravima ima veze koliko ja s braniteljima'
Bura zbog zastupnika Matića u EP-u: 'Sa ženskim pravima ima veze koliko ja s braniteljima'

Žene u Poljskoj, nastavlja, neće moći promijeniti rigidan zakon koji su im uveli, kao što je to slučaj i na Malti te u Mađarskoj, ali mogu gledati ovu rezoluciju kao svjetlo na kraju tunela jer Europa je pokazala da stoji uz žene.

- Rezolucija nije ideološko, nego pitanje zdravlja i prava žena. Ne želim da mi dijete živi u Hrvatskoj kojoj su uzor Poljska i Mađarska - zaključuje europarlamentarac.

ODUGOVLAČI SE SA ZAKONOM 

Zakon koji ne smije uskratiti pravo na pobačaj trebali smo donijeti do veljače 2019. godine, ali Sabor odnosno tadašnja većina koju je predvodio HDZ taj rok, koji je dao Ustavni sud, nije ispoštovala. Politički stav rezolucije premijer Andrej Plenković je primio na znanje. 

POLJSKA ZABRANILA POBAČAJ

U Njemačkoj su kritizirali Poljsku koja je odbila pravo na pobačaj. Napravili su skulpturu gdje zabijaju kolac u ‘pravo na pobačaj’.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda