Obavijesti

News

Komentari 6

'Ne smijemo voditi interesne politike preko leđa školaraca'

'Ne smijemo voditi interesne politike preko leđa školaraca'
1

Vrlo malo fakulteta ima izgovor za provođenje još nekih dodatnih provjera. Razumijem u umjetničkom području da se provjeravaju dodatne kompetencije, za to ima potrebe, rekla je ministrica o prijemnim ispitima

VIDEO

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak kako su mnogi političari neodgovorno govorili o obrazovanju i nastavi na daljinu te je naglasila da se različite interesne politike ne smiju voditi preko djece, a predviđa se da će se i iduće godine dio nastave provoditi online.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Poslana je jasna poruka, obrazovanje u Hrvatskoj nije bitno'

Pokretanje videa...

Spotlight 1 03:00

- Nažalost nama se dogodilo da su svi ovo vidjeli kao priliku za različite istupe, koji su često neutemeljeni, jako puno političara neodgovorno koristi ovu platformu da govori o nečemu što ne zna. Mi smo dobili upite od roditelja koji su se žalili da su ljudi iz škola i pojedini župani utjecali na njihove odluke, na način da se u toj zbrci različitih informacija teško razabrala istina. Mi moramo razumjeti da ne smijemo voditi različite interesne politike preko djece - rekla je Divjak za HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Blaženka Divjak daje podršku: 'Budućnost je u vašim rukama'
Blaženka Divjak daje podršku: 'Budućnost je u vašim rukama'

Nakon dva mjeseca nastave na daljinu, u ponedjeljak su se, s malim odazivom, u školske klupe vratili učenici nižih razreda i to pod strogim mjerama i pravilima. Ministrica je pozvala roditelje i nastavnike da redovito prate internetske stranice Ministarstva radi pravodobnog i točnog informiranja.

Na ocjenu da su mnogi maturanti nezadovoljni jer nemaju potpune informacije o provođenju državne mature, ministrica kaže da je sada jako važno jasno komunicirati kako bi maturanti znali koji su to izvori informacija koje trebaju pratiti.

'Već od sljedećeg tjedna mogući dijelovi stručne nastave?'

Nakon što su donesene odluke o točnim datumima i sadržajima državne mature poziva maturante da sve informacije prate isključivo putem službenih kanala i Viber grupe Maturanti2020. Od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ministarstvo obrazovanja očekuje da provedbu mature uspješno obavi.

- Razumijem da je bilo puno pitanja i da puno informacija do maturanata, njih 33.000, nije dolazilo. U tom smislu sada je jako važno da jasno komuniciramo i da maturanti znaju koje izvore informiranja moraju pratiti - rekla je ministrica.

U problemima su i strukovne škole, koje ne mogu praktičnu nastavu i završne radove provesti preko nastave na daljinu.

- U stalnom smo kontaktu s HZJZ-om za propisivanje uvjeta pod kojim će se praktični radovi i nastava koja se ne može provesti online, provesti u školama. Obrane završnih ispita, očekujemo da ćemo ovaj tjedan zgotoviti s HZJZ-om te uvjete, kako bi već od idućeg tjedna mogli otvoriti svoja vrata za dijelove stručne nastave - naglasila je Divjak.

Sutra će svi maturanti koji su se dobrovoljno prijavili pisati online esej kao probu za državnu maturu, ministrica kaže da su dobili 13.000 prijava te da će proba pomoći i maturantima da dobe priliku provjeriti svoje znanje, i ministarstvu da provjeri koje su mogućnosti provođenja takvih ispita online. "Imamo predviđanja da ćemo vjerojatno dio nastave iduće godine izvoditi online", dodala je.

'Nastava na daljinu izvodi se dobro'

- Svi koji kažu da bi sada trebalo završiti školsku godinu valjda podrazumijevaju da se nastava na daljinu izvodi loše, ja tvrdim da se izvodi dobro, u najvećem dijelu. Ako se nastava izvodi dobro, ako još pred sobom imamo određene ishode učenja i kompetencije koje moraju učenici steći, mislim da je za sve dobro da se taj nastavni proces završi u regularnom trajanju ove nastavne godine - ustvrdila je ministrica.

Dodala je da je osobno tražila da u proračunu za ovu godinu, pa i u rebalansu, bude pozicija za nagrađivanje najboljih učitelja koji bez prestanka od trajanja koronakrize pomažu svojim učenicima.

Na pitanje kako će se provoditi prijemni ispiti koje će određeni fakulteti morati provesti, ministrica objašnjava da je takvih vrlo malo.

- Vrlo malo fakulteta ima izgovor za provođenje još nekih dodatnih provjera. Razumijem u umjetničkom području da se provjeravaju dodatne kompetencije, za to ima potrebe. Dobro je da se držimo da je ova situacija ipak posebna i da treba iskoristiti sve ono što nam je na raspolaganju, ionako su nam kvote daleko veće nego što imamo potencijalnih studenata - poručila je Divjak.

Na pitanje priprema li se za nadolazeće parlamentarne izbore, ministrica je kazala da "u ovoj situaciji ima toliko posla da su joj izbori najmanja briga".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.