News

Komentari 31

Ne treba im laboratorij: Kod Omiša uzgojili 'kruškojabuku'

Ne treba im laboratorij: Kod Omiša uzgojili 'kruškojabuku'

Njemački znanstvenici već 13 godina pokušavaju križati naizgled nespojive voćke, krušku i jabuku. U projekt su uložene stotine tisuće eura, ali bez većih razultata

Ono što ne uspijeva bogatim Nijemcima uspjelo je, i to uz vrlo malo muke Marinu Mindoljeviću (84) i njegovoj supruzi Mariji (78) u selu Zvečanje u omiškom zaleđu.

Oni su naime prije 18 godine kupili sadnicu jabuke koju im je prodavač predstavio kao "japansku jabuku". Posadili su je u vrtu ispred kuće i drvo je već prve godine dalo nekoliko plodova. Bili su čudni, nekakva mješavina jabuke i kruške. Ali kako je drvo raslo, bilo je sve neobičnije.

Samo drvo i listovi bili su tipični za drvo kruške, dok je plod bila klasična jabuka. Ali samo izgledom! Jer čim je zagrizete, shvatite da zapravo jedete krušku! 

- Bilo je i nama u početku neobično. Kupio sam sadnicu jabuke, a počela je rasti kruška. Plodovi su bili jabuke, ali s okusom kruške, ispričao nam je Marin Mindoljević. 

- Već prve godine na njoj ju bila tri ploda, a onda svake godine sve više. Evo ove godine na njoj je bilo oko 150 kilograma plodova. A okus plodova je vrhunski, naša djeca i unuci ih obožavaju, rekao nam je Mindoljević, a u to smo se i sami uvjerili. 

Njegova supruga Marija kaže kako su mnogi dolazili vidjeti neobičnu voćku, a neki su je pokušali i kopirati: 

- Pokušali su je "navrćati", ali nigdje se nije primila. Slična dva drva ima jedan naš susjed, ali ne daju ploda. Ne znamo zašto, valjda joj u našem vrtu nešto posebno odgovara, ispričala nam je gospođa Marija. A Marija i Marin radni vijek proveli su u Splitu, da bi se prije 18 godina vratili u rodni kraj. 

Čim su došli u Zvečanje odmah su počeli saditi voćke. I prvi plod koji su dobili bila je "kruškojabuka", nedosanjani san njemačkih znanstvenika.

Najčitaniji članci