Obavijesti

News

Komentari 54

'Ne želimo dati legitimitet za zaštitu odbjeglih kriminalaca'

'Ne želimo dati legitimitet za zaštitu odbjeglih kriminalaca'
2

Zastupnici su kratko raspravljali o izmjenama zakona prema kojem bi se europski uhidbeni nalog trebao odnositi samo na kaznena djela počinjena nakon 7.8. 2002.

VIDEO

Ministar Orsat Miljenić priznao je da Hrvatska ne zna smije li ili ne u Zakon o pravosudnoj suradnji sa članicama EU ugraditi navedeno ograničenje.

- Mi se konzultiramo s Europskom komisijom jer postoje tumačenja je li to trebalo najaviti tijekom pregovora, prije zatvaranja poglavlja o pravosuđu. U pregovorima smo zauzeli jedan stav, sad se postavlja pitanje jesmo li to konzumirali i možemo li sada staviti rezervu ili ne. To ćemo znati do glasanja - rekao je Miljenić uz opasku da je ovdje riječ o sitnici.

Davorin Mlakar (HDZ) žestoko se obrušio na odredbu zakona i ustvrdio da "u ovoj farsi ne želi sudjelovati", a nakon njegovog izlaganja HDZ-ovci su napustili Veliku vijećnicu. Mlakar je prethodno kazao da je ova odredba anticivilizacijska te da ovime odustajemo od preuzetih obveza i to na vrlo perfidan način koji je nezapamćen u našem zakonodavstvu i parlamentu.

- Mi ne želimo dati legitimitet parlamentu da donosi zakon i preferira zaštitu kriminalaca koji su odavno trebali biti privedeni pravdi - rekao je Mlakar.

Naime, u javnosti se nagađa da je to ograničenje uvršteno kako bi se spriječilo da se Njemačkoj izruči Josip Perković kako bi pred tamošnjim sudom bio procesuiran zbog sumnji da je sudjelovao u likvidaciji hrvatskog emigranta Stjepana Ðurekovića. Iako je ministar Miljević rekao da izmjene zakona nisu pisane ni za jednu osobu te da bi hrvatsko pravosuđe, ne stavimo li ograničenje, mogla zadesiti poplava zahtjeva za izručenjem, Mlakar mu ne vjeruje i smatra da su razlozi puno dublji i ozbiljniji, ali nikada izrečeni. Nije želio govoriti o imenima, ali je ustvrdio:

- Želite reći da nećemo pomoći da se dovrše kazneni postupci već ćemo spriječiti izricanje istine i pravde, jer imamo skrivene razloge i ne želimo prepustiti neke ljude. Posljedica je da će na ovaj način oni koji su se bavili i aktima državnog terorizma biti zaštićeni od ruku pravde u europskim državama, a naša država neće imati snage procesuirati takve zločine - izjavio je Mlakar.

I u završnom izlaganju Miljenić je ponovio kako ne znamo možemo li spornu odredbu uvrstiti u zakon.

Laburist Branko Vukšić kazao je da upravo odredba o ograničavanju budi sumnju da se zakon donosi kako bi se pogodovalo nekim ljudima. Upozorava da ćemo upravo zbog te odredbe snositi posljedice i izgubiti vjerodostojnost.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor najavila je amandman kojim će tražiti da se navedeno ograničenje izbriše iz zakona. Napomenula je i da vjeruje ministru da se zakon ne donosi u skladu s potrebama određenih pojedinaca, ali i ustvrdila kako se moramo voditi načelima koji su nam bili ključni prilikom otvaranja i zatvaranja pregovora koji se odnose na poglavlje pravosuđa. 

Kazala je i da Hrvatska 1. srpnja u EU mora ući krajnje vjerodostojna, uzdignute glave i sa svim kartama na stolu. Podsjetila je da u Hrvatskoj imamo "jednu osobu" s prvostupanjskom presudom u slučaju Ina-Mol. Druga se, kaže, sumnjiči da je dala mito, a do sada nije mogla biti ni saslušana. Očekujem da DORH na tragu obveza koje proizlaze iz europskog uhidbenog naloga zatraži saslušavanje te druge osobe koja je jedna od ključnih u tom procesu.

- Ponašajmo se vjerodostojno, jer sutra ćemo od toga imati koristi - rekla je Kosor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...