Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
38 komentara

'Ne želimo više dogovore oko Uljanika, isplatite svima plaće'

Boris Cerovac uputio je pismo premijeru i Vladi. U njemu je podsjetio na Ustavom zajamčeno pravo na rad i plaću. Zatražio je da se konačno riješi priča u brodogradilištima Uljanik i 3. maj

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
38 komentara

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac izvijestio je u ponedjeljak da je premijeru i Vladi poslao još jedno pismo kao "posljednji vapaj gladnih radnika" Uljanikovih društava i "3. maja" u kojem ih poziva da se "dogovori isplata plaća radnicima i time završi priča o Uljaniku". 

"Sindikatima i radnicima dosta je praznih obećanja. Dok se igraju igre, prepucavaju političke stranke, dokazuje tko je pametniji, a tko pravedniji, radnici Uljanikovih društava i '3. maja' krenuli su u osmi mjesec za koji je nepoznato postoji li nada za isplatu plaća. Zar postoji još koja zemlja u svijetu u kojoj se ovako pristupa rješenjima? Zar nije Hrvatska dio Europske unije", upitao je Cerovac premijera u pismu.

Podsjetio je kako je Ustavom zajamčeno pravo na rad i plaću te je ocijenio kako to pravilo "očito ne vrijedi za radnike Uljanikovih društava". Cerovac smatra kako "priča o Uljaniku i '3. maju' mora biti riješena do kraja ovoga tjedna" jer radnici ne žele dodatne troškove koji će opteretiti državni proračun.

"Zasebni razgovori koji se vode u ministarstvima, kako mi vidimo, imaju za namjeru razjediniti radnike Uljanikovih društava i hrvatske građane", ocijenio je u pismu. 

Poručio je da Jadranski sindikat više ne podupire nikakve dogovore ministarstava s pojedincima iz Uljanika. 

Godinu i pol dana, koliko je prošlo od upoznavanja Vlade s financijskim problemima Uljanika, dogovoreni učinci nisu dali pozitivan rezultat, već su najave ministarstva o mogućim rješenjima dovele radnike Uljanikovih društava u zabludu kako se nešto rješava u interesu brodogradnje i radnika, stoji u pismu Jadranskog sindikata poslanom premijeru Plenkoviću.

Dodaje se kako radnici ne traže milostinju, nego dogovor uz poruku da taj sindikat ne podupire više nikakve dogovore ministarstava s pojedincima iz Uljanika. 

"Dakle, tražimo da se smanje troškovi koji će opteretiti državni proračun uz dogovor o podmirivanju svih dugova radnicima Uljanikovih društava i '3. maja' uz dogovor o visini otpremnine i njezine isplate", ističe se u pismu i dodaje kako žele da se isplata dogovori sljedećih dana i time završi priča o Uljaniku.

"Spremni smo već sutra dogovoriti rješenje, nemojte dopustiti da se zbog nečinjenja stvore dodatni troškovi", ističe predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac u pismu poslanom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message