Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
31 komentara

'Ne zna se još hoće li direktori imati plaću najmanje 10 tisuća'

Žao mi je što se stvara zaključak da se radi nešto protiv poduzetništva. Brojne smo mjere napravili kao rezultat dijaloga s poduzetnicima, pri čemu smo poslušali i usvojili njihove komentare, kazao je

Zadar: Ministar financija Marić dao izjavu za medije o poreznoj reformi
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
31 komentara

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izjavio da se predloženom mjerom po kojoj minimalni trošak mjesečne plaće za svakog vlasnika-direktora tvrtke treba biti veći od 10 tisuća kuna mjesečno ne radi protiv poduzetništva, te da još nije do kraja definirano hoće li ta mjera biti uvrštena u set porezne reforme.

"Žao mi je što se stvara zaključak da se radi nešto protiv poduzetništva. Brojne smo mjere napravili kao rezultat dijaloga s poduzetnicima, pri čemu smo poslušali i usvojili njihove komentare. Čak sam i puno puta bio kritiziran što prečesto vodim dijalog s poduzetnicima", izjavio je Marić novinarima.

MRKVA I BATINA Obrtnici: Neki propisi postoje samo da nas se može kazniti

Naglasio je kako su u njegovu ministarstvu sami osmislili i napravili puno mjera za poticanje poduzetništva u najširem smislu. "Sada dolazimo do sljedećeg kruga poreznog rasterećenja gdje je iz cijelog seta mjera, devet zakona koji su u javnom savjetovanju, fokus pao samo na jednu koja je također u javnom savjetovanju. Dakle, ništa nije do kraja definirano", istaknuo je.

Na primjedbu da se kažnjavaju svi umjesto samo onih koji zaobilaze propise, Marić je ustvrdio da su poduzetnici okosnica hrvatskog gospodarstva, te da se nijedan problem u društvu ne može riješiti bez jakog poduzetništva.

Zagreb: Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili  poreznu reformu NEĆE IĆI 'SVOJEGLAVO' Marić o reformi: "Ne želimo dodatno porezno opterećenje"

"Zato i jesmo sve administrativne mjere usmjerili da se olakša, porezno rastereti i naprave stvari koje će pomoći. Ne možemo uvijek od početka biti sigurni da smo pogodili pravu mjeru i pravi efekt, pa zato i idemo u demokratskoj proceduri u javna savjetovanja. Temeljem komentara koje smo zaprimili sigurno je, a to tvrde i porezni stručnjaci, da je tema dobro adresirana, ali postoji način da se ona na adekvatan način regulira i to ćemo i napraviti", poručio je ministar.

Ništa u poreznoj reformi još nije definirano i ništa nije Sveto pismo

 Dodao je kako javno savjetovanje traje do 6. rujna, da ima dovoljno prostora za razmjenu mišljenja i komentara, da u četvrtak ima sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, te smatra da će se uspjeti sastati i sa sindikalnim predstavnicima.

Zagreb: Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili  poreznu reformu EKSKLUZIVNO Raskol u HDZ-u zbog reforme: Marićev harač ipak neće proći

"Nakon toga idu i Vladina i saborska procedura i ništa nije u ovom trenutku ništa još nije definirano i ništa nije Sveto pismo", najavljuje ministar financija te navodi  da poreznu reformu treba promatrati u cijelosti s obzirom na to da će i građani osjetiti određena porezna rasterećenja.

Što se tiče poreza na nekretnine, Marić je kazao da razumije nezadovoljstvo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i ostalih gradonačelnika zbog njegova neuvođenja, jer je bila intencija da to bude njihov izvorni prihod.

UDRUGA LIPA Vlada treba povući predloženu izmjenu zakona o doprinosima

No, napominje, "u ovom trenutku to nije fokus porezne reforme, nego što veće rasterećenje i gospodarstva i građana u segmentima u kojima će osjetiti najveće benefite reforme što u ovom trenutku iznosi rasterećenje od tri milijarde kuna".

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message