Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
46 komentara

Ne zna svoj OIB, ali zapamtio je čak 1570 decimala broja Pi

Tehnika kojom vežem neke brojeve ili skupinu brojeva u slike i potom pamtim njihov redoslijed zapravo je trajna tehnika pamćenja i zbog toga se ne zamaram pamćenjem telefonskih brojeva, kaže Dejan Gemeri (24)

46 komentara

Nešto dulje od 27 minuta govorio je 'iz glave' niz decimala broja Pi Vukovarac Dejan Gemeri (24).

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL

Izgovorio je 1570 decimala, isto toliko ih napisao na ploču i time došao na 36. mjesto europske i 100. mjesto svjetske Pi ranking liste ljudi koji pamte puno brojeva. Student fizike potukao je i hrvatski rekord koji je bio 1540 decimala te postao hrvatski čovjek-digitron.

Matematiku nije volio

- Još sam u osnovnoj primijetio da brojeve pamtim lakše nego bilo što drugo, ali tome nisam pridavao pozornost. Čak me matematika i fizika nisu previše zanimale. Nisam volio raditi matematičke zadatke pa sam se ‘švercao’ tako da upamtim postupak izrade i rješenje napamet.

Prava ljubav prema fizici i matematici rodila se tek u srednjoj školi i tad sam na Danu broja Pi naučio 400 decimala. Na to sam i zaboravio, a onda me je prije nekoliko mjeseci prijatelj pitao bih li došao na predavanje u Tehničku školu da učenicima demonstriram pamćenje decimala - kaže Dejan, koji je tad učenicima na ploču napisao 454 decimale kojih se još sjećao iz srednje.

- Oduševilo me je kad se jedan učenik prijavio da će u sedam dana naučiti 60 decimala i stvarno je naučio - kaže Dejan.

Trenirao je osam dana

- Pitali su me zašto ne pokušam srušiti rekord i to mi je zapravo dalo ideju da bih baš mogao. Osam dana sam učio decimale i potom se prijavio za ranking listu. Svaki dan bih ispisao 200 brojeva, naučio, potom još ponovio dva puta u danu i idući dan naučio novih 200 te sve ponovio.

To nije nimalo jednostavno, a i stvar je treninga. Nakon što sam izrecitirao svih 1570 decimala osjećao sam se umorno i iscrpljeno kao da sam radio nešto teško cijeli dan - kaže Dejan dodajući kako je uvjeren da bi mogao naučiti i puno više decimala da se time bavi više mjeseci ili čak nekoliko godinu.

Ne zna svoj OIB

- Tehnika kojom vežem neke brojeve ili skupinu brojeva u slike i potom pamtim njihov redoslijed zapravo je trajna tehnika pamćenja i zbog toga se ne zamaram pamćenjem telefonskih brojeva ili nekih drugih brojki koje se kroz život mijenjaju iako bih mogao, recimo, zapamtiti 175 brojeva telefona iz imenika. Ne znam ni svoj OIB, primjerice, a od telefonskih brojeva znam samo mamin, i to zato što je nekad bio moj - smiješeći se kaže Dejan, koji svoju vještinu pamćenja i trenira vježbama.

Primjerice, kad hoda ulicom, nastoji zapamtiti što je više moguće registarskih oznaka automobila kraj kojih prođe ili, pak, uči redoslijed karata u špilu.Kako bi naučio redoslijed brojeva u špilu karata treba mu desetak minuta. Bilo bi mu nemoguće, kaže, zapamtiti toliko brojeva bez slika koje za njih ima u glavi.

- Prijatelji su me u šali nagovarali da se iskušam pamćenjem karata u kockarnicama, ali nisam to probao. Ne mogu reći da pamćenje brojeva može biti posebno iskoristivo u svakodnevnom životu. Jedino što sam, eto, zapamtio neke stavke iz proračuna Grada Vukovara koji sam jednom vidio - zaključio je Dejan koji je nekoliko godina bio aktivan u lokalnoj politici.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message