Obavijesti

News

Komentari 48

Volio bih da nije bilo zajedničke pressice Plenkovića i Cvitana

Volio bih da nije bilo zajedničke pressice Plenkovića i Cvitana
1

Petrov je izjavio kako je u interesu svih u državi, radi povjerenja građana u sustav, potrebno da se o slučaju isplata dnevnica u Vladi provede detaljna istraga

VIDEO

Predsjednik Sabora Božo Petrov komentirao je u utorak obrat u aferi dnevnice i činjenicu da je s premijerom Andrejom Plenkovićem dan ranije na izvanrednoj konferenciji bio i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Predsjednik Sabora Božo Petrov o obratu afere s dnevnicama Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Tuesday, March 7, 2017

- Volio bih da do takvog sastanka, odnosno takve konferencije nije došlo jer smatram da treba postojati trodioba vlasti- poručio je Petrov, ali tek nakon nekoliko ponovljenih pitanja novinara što misli o tome i njegovih ponovljenih odgovora kako to ne može komentirati jer uopće u to nije upućen. 

Ističe kako ne zna je li ugrožena trodioba vlasti jer nije upućen u slučaj i provedenu istragu. 

Na pitanje je li znao da će premijer održati konferenciju zajedno sa državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom na temu novih informacija vezano za lažirane putne naloge, Petrov je rekao da nije znao, ali kako i nije bilo potrebe da on to zna jer nije bio uključen u internu istragu. 

- Nisam upućen u detalje istrage i vjerujem procjeni premijera i državanog odvjetnika Cvitana- kaže Petrov.

Na pitanje što državni odvjetnik Cvitan radi ako su premijer i Tomislav Saucha provodili svoju istragu, Petrov poručuje kako je jedina mjerodavna institucija DORH. 

- Svima je omogućeno da mogu provesti svoja istraživanja, ali nije to mjerodavno istraživanje. Jedina mjerodavna institucija je DORH i očekujem od njih da se provede kvalitetna istraga i utvrde apsolutne sve činjenice- poručuje Petrov. 

Na pitanje kome je on dok je bio potredsjednik Vlade u mandatu Tihomira Oreškovića dostavljao putne naloge, Petrov kaže kako on nije imao putne naloge. 

- Tako da nisam imao doticaja sa stručnom službom koja radi u Vladi na putnim nalozima- rekao je dodavši kako je imao povjerenja u ljude s kojima je radio u Vladi. 

Na pitanje hoće li, kao koalicijski partner vladajuće većine, zatražiti od premijera zašto je zatražio internu istragu i pozvao Dinka Cvitana  na konferenciju, Petrov kaže kako je pitanje smije li Plenković uopće govoriti o svemu tome. 

- Ako bude smio razgovarati, možemo razgovarati. Ako on bude imao potrebu o tome izvjestiti političkog partnera, on će to napraviti. Bilo bi zanimljivo čuti zašto, ali ja se ne želim miješati u istragu u kojoj uopće nisam ni na kakav način sudjelovao. Očekujem od mjerodavnih institucija da istragu provedu do kraja- rekao je Petrov. 

Premijer Plenković poručio je dan ranije kako su smiješne tvrdnje da nije smio održati konferenciju sa Cvitanom, ali Petrovu one ipak nisu smiješne. 

- Ne mogu reći da je smiješno da se sastaju gospodin Cvitan i predsjednik Vlade po pitanju istrage koja je u tijeku. Treba postojati valjan razlog zašto su oni održali zajedničku presicu- rekao je Petrov.

'Ne znam što se događalo, ali bih volio da se sve provjeri...'

Predsjednik Hrvatskoga sabora i čelnik Mosta Božo Petrov u utorak je izjavio kako je u interesu svih u državi, radi povjerenja građana u sustav, potrebno da se o slučaju isplata dnevnica u Vladi provede detaljna istraga te ističe da je za to mjerodavan DORH.

U istrazi o isplati dnevnica otkriveno je da nepravilnosti i nezakonitosti, osim u vrijeme Vlade premijera Zorana Milanovića o čemu USKOK provodi istragu te je u istražnome zatvoru nekoliko dana bio bivši predstojnik Ureda premijera Tomislav Saucha, još niz drugih takvih slučajeva vezanih putne naloge i to, kako prenose  pojedini mediji, i u vrijeme vlade premijera Tihomira Oreškovića te i sadašnje vlade premijera Andreja Plenkovića.

Predsjednik Sabora kaže kako želi da se kompletna istraga provede detaljno i da se na kraju definira što se i kada događalo i tko je to radio.

"To bi bilo u interesu apsolutno svih građana RH. Što se tiče obrata, ja nisam iznosio mišljenje ni kada se teretilo jednu osobu, tako neću govoriti o detaljima istrage. Nisam upoznat s detaljima istrage. Želim da institucije kvalitetno provedu svoj posao i utvrdi što se događalo, to je potrebno radi države i povjerenja građana u sustav", kazao je Petrov za N1.

U vrijeme vlade premijera Tihomira Oreškovića, Petrov je bio potpredsjednik Vlade, a na pitanje je li bio upoznat s isplatama dnevnica u to doba, odgovara kako nije imao „apsolutno nikakvih dodirnih točaka sa stručnom službom Vlade“ budući da, kako je dodao, zbog situacije u Hrvatskoj nije išao na putovanja i imao vanjskopolitičkih susreta.

„Ne znam što se događalo, ali bih volio da se sve provjeri", kazao je. 

Nije tako htio govoriti o radu službenice Sandre Zeljko, koja tereti Sauchu, odnosno on nju. "Neću komentirati. Želim da se to provede neovisno i da DORH to kvalitetno istraži", dogovara Petrov.

Novinara je zanimao i Petrovljev stav o tome da je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Banskim dvorima, na kojoj je premijer Plenković izvijestio da postoji još niz drugih slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti glede putnih naloga izdanih u Vladi, uz njega bio i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, iako su predmet istrage zaposleni u Banskim dvorima. Predsjednik Sabora ponavlja da nije upoznat s detaljima istrage te da vjeruje da je Cvitan imao razloga procijeniti da je to potrebno.

"Ne mogu, nisam upoznat s detaljima, ne mogu relevantno govoriti je li to potrebno ili nije, vjerujem procjeni državnog odvjetnika da on smatra da je u tom trenutku to bilo potrebno. Razloge zna on i predsjednik Vlade".

Na pitanje nije li sramotno da Saucha i premijer Plenković provode privatne istrage i dolaze do saznanja koja onda objave mediji. a da glavni državni odvjetnik kaska za njima, Petrov odgovara kako smatra da DORH radi svoj posao. "Mislim da Cvitan i DORH rade svoj posao, a nitko ne smeta druge da rade svoje interne istrage, a na kraju na sudu vrijedi jedino istraga DORH-a", kazao je Petrov te ponovio kako očekuje očekuje da Cvitan napravi najbolji posao koji može.

Upitan, pak, je li uhićenje Sauche bilo pogreška, odnosno treba li jednako tako sada uhititi i predstojnika Oreškovićevog Ureda Nevena Zelića, pa i Plenkovićevog predstojnika Davora Božinovića, Petrov za N1 odgovara kako ga, ako se na to cilja, ne interesiraju unutarstranačke ni međustranačke borbe.

"Ovo je za mene ozbiljna stvar i mjerodavna institucija se treba ovime baviti. Tko što objavljuje i tko što pušta novinarima, za mene su prizemne stvari. To ne bi trebalo biti politika na državnoj razini, trebalo bi se to rješavati unutar kuće, a kad se radi o ovako zbiljnim optužbama  smatram da je DORH jedina mjerodavna institucija".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21