Obavijesti

News

Komentari 54

'Ne znam što više zabrinjava, reakcija tog nastavnika ili bešćutnost te djece sa snimke'

'Ne znam što više zabrinjava, reakcija tog nastavnika ili bešćutnost te djece sa snimke'

Profesora (61) jedne zagrebačke srednje škole nakon sukoba s učenicima uhitila je policija. Određen mu je pritvor od mjesec dana, dobit će i otkaz, no hoće li škola učenicima izreći kakve pedagoške mjere?

VIDEO

Nakon što se u javnosti doznalo za incident u kojemu profesor jedne zagrebačke srednje škole udara učenika nekim predmetom po glavi, o događaju su se oglasili i iz zagrebačke policije. Profesora su (61) uhitili su te ga kazneno prijavili.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 61-godišnji profesor škole dvojici učenika tijekom nastave u školi nanio ozljede. Ozlijeđenim učenicima je odmah po događaju pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da su obojica u događaju lakše ozlijeđeni, no nije bilo potrebe za njihovom hospitalizacijom - odgovorili su na naš upit iz zagrebačke policije.

Istoga dana profesora su uhitili i protiv njega proveli kriminalističko istraživanje kojim su utvrdili da je na štetu maloljetnih učenika počinio nekoliko kaznenih djela, među kojima su pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede, nanošenje tjelesne ozljede i dvije povrede djetetovih prava. Istražni sudac odredio mu je mjeec dana pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Fuchs o incidentu u školi: Nedopustivo je što je profesor došao u alkoholiziranom stanju
Fuchs o incidentu u školi: Nedopustivo je što je profesor došao u alkoholiziranom stanju

- Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je prepraćen pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njega nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog navedenih kaznenih djela - rekli su nam iz policije.

Jutarnji list piše kako je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu donio je odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru za profesora, navodeći opasnost od ponavljanja djela. Neposredni svjedoci incidenta tvrde da je profesor bio pod utjecajem alkohola tijekom nastave te da je bazdio na alkohol.

Profesor će dobiti otkaz

Podsjetimo, na društvenim mrežama pojavila se snimka uznemirujućeg sadržaja, koju zbog zaštite maloljetnika nismo objavili. Na njoj se vidi kako učenik dolazi do profesora, koji sjedi za svojim stolom, nešto mu pokazuje i govori, pri čemu se smije, dok neki učenici snimaju. Profesor ga odguruje, na što neki učenici počinju uzvikivati. Prima učenika za stražnji dio vrata te se pojavljuje i drugi učenik, koji gura prvoga na profesora. U tom trenutku profesor uzima neki predmet sa stalaže i udara učenika po glavi, nakon čega pada. Profesor zatim ustaje s poda i ponovno udara učenika koji se prima za glavu te dohvaća drugi predmet s police i ponovno napada učenika. U tom trenutku reagiraju drugi učenici i razdvajaju profesora od učenika.

Novi detalji sukoba: Profesor koji je tukao učenika navodno je imao smrtni slučaj u obitelji
Novi detalji sukoba: Profesor koji je tukao učenika navodno je imao smrtni slučaj u obitelji

Tužne su to scene kakvima sigurno nije mjesto ni u jednoj učionici nijedne škole u Hrvatskoj. Iz škole su na naš upit potvrdili incident.

- U navedenom je slučaju škola postupila sukladno protokolima, o događaju obavijestila sve nadležne institucije, uključujući i policiju, te su njihova postupanja u tijeku. Detalje slučaja i njihova postupanja, međutim, ne možemo iznositi. Najstrože osuđujemo svaki oblik nasilja i smatramo da nasilje nema opravdanja, neovisno o okolnostima. Slijedom navedenog pokrenut je postupak otkazivanja ugovora o radu spomenutog nastavnika - odgovorila je na naš upit ravnateljica te zagrebačke srednje škole.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručili su da su upoznati s događajem te da je škola promptno reagirala i poduzela sve aktivnosti sukladno propisima i o događaju obavijestila nadležna tijela.

- To je jedna teška povreda radne discipline, a s obzirom na alkoholiziranost profesora, definitivno se pretpostavlja mogućnost davanja otkaza - rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

'I nastavnici su samo ljudi'

I dok se svi slažu da je reakcija profesora, koji je očito bio u teškom psihičkom stanju jer je navodno imao smrtni slučaj u obitelji, apsolutno neprihvatljiva i treba biti sankcionirana, rijetki problematiziraju ponašanje učenika. Oni, čini se iz snimke, namjerno provociraju profesora.

Uhitili su učitelja koji se tukao s učenicima u zagrebačkoj školi
Uhitili su učitelja koji se tukao s učenicima u zagrebačkoj školi

- Ne znam što je tužnije, nastavnik koji ne može kontrolirati nastavu jer je previše slab ili ta bešćutnost koja se pojavljuje kod djece, a koja bi nas sve kao društvo trebala duboko zabrinuti. Ova snimka zapravo jako dobro pokazuje okrutnu zbilju društva u kojem živimo. Ako jedna mlada osoba bez ikakve zadrške ulazi u osobni prostor nastavnika, starije osobe od 60 godina, koristeći njegovu slabost i nemoć kako bi isprovocirao reakciju, onda je to nešto na što treba reagirati - kaže Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Napominje da je reakcija nastavnika apsolutno neprihvatljiva te je ni na koji način ne opravdava, no ističe da su i nastavnici samo ljudi od krvi i mesa.

- Lako je biti general nakon bitke, naravno da si nastavnik uopće nije smio dozvoliti da bude u takvoj situaciji, no je li realno očekivati od nastavnika da budu supermeni i apsolutno koncentrirani u svakom trenutku svakoga dana na poslu? Izraz 'Škola bez nasilja' ne bi se trebao odnositi samo na učenike, zar nastavnici i zaposlenici škola nemaju također pravo na zaštitu od nasilja na svojim radnim mjestima? - pita se Lovrić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije