Obavijesti

News

Komentari 57

Bez pleksiglasa, 10 učenika po učionici, maske i dezinfekcija...

Bez pleksiglasa, 10 učenika po učionici, maske i dezinfekcija...
1

U Prvoj riječkoj gimnaziji već su pripremili maske i dezinficijens za učenike, zagrebački MIOC i osječka srednja medicinska imaju dovoljno učionica, a sad svi čekaju epidemiološke mjere i konačne datume

VIDEO

Imamo 220 maturanata i ako budu takve epidemiološke upute, moći ćemo staviti po 10 učenika u jedan razred. Imamo 30 razreda, učenici bi ulazili na dva školska ulaza, pa i kroz sportsku dvoranu, ne bi se susretali, a i izlazak će biti posebno organiziran.
Planovi su to za provođenje državne mature u zagrebačkoj XV. gimnaziji, MIOC-u. Tamo su, kao i u većini srednjih škola, počeli s pripremama za provođenje državne mature, koja će se prilagoditi epidemiološkim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite, te uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Povratak javnog prijevoza 01:22

- Imamo i dovoljno nastavnika i profesora da ih u svakom razredu bude po dvoje, kako nalaže procedura. Još treba vidjeti hoćemo li dobiti maske, eventualno rukavice, ili će do učenici trebati sami donijeti - kazao nam je profesor informatike i voditelj natjecateljskih grupa u MIOC-u Nikola Dmitrović

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Bez gradiva 4. razreda

Obavezni predmeti državne mature - matematika, engleski, te hrvatski jezik s pisanjem eseja, polagat će se od ponedjeljka 9. do petka 28. lipnja. Ispiti će se polagati u 9 sati, U ispitni sadržaj obveznih predmeta na državnoj maturi neće ulaziti gradivo 2. polugodišta 4. razreda srednje škole. Konkretni datumi pisanja pojedinih ispita bit će dostupni nakon što pristignu upute HZJZ-a na kojima će se temeljiti realizacija sukladno mjerama propisanim od strane stručnjaka, javljaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Slično nam je kazao i ravnatelj pulske gimnazije Filip Zoričić, gdje je oko 140 maturanata. Neće se postavljati pleksiglasi.

- Gimnazija u Puli još uvijek čeka, kao i svi ostali, upute resornog ministarstva i Stožera civilne zaštite ali  već sada smo spremni za sve scenarije kod polaganja državne mature. Teško mi je govoriti dok ne znamo točne upute koje bi trebale biti poznate ovoga tjedna ali mi imamo oko 140 maturanata. Ionako su do sada maturanti državnu maturu polagali na način da se radio dovoljan razmak medju učenicima. Tako će biti i sada. Svi pišu u 9 ujutro a imamo i 30 učionica plus veliku dvoranu u koju stane više učenika, pa ih u učionicama u vrijeme pisanja može biti po šestero - istaknuo je.

Ravnateljica Prve riječke gimnazije Jane Sclaunich ističe kako su oni već pripremili zaštitnu opremu (maskice i dezinficijanse) za sve učenike.

- I dalje čekamo upute nadležnih kako bismo zadovoljli sve uvjete koji će se tražiti za maturu. Budući da u našoj ustanovi dvije škole dijele prostor, to nam za sada predstavlja najveći izazov.No u dogovoru sa susjednom talijanskom školom, koja nam je spremna na korištenje “posuditi” svoje učionice, i taj ćemo problem riješiti na najbolji mogući način. Naime, matura bi se tako održavala u 15 učionica s oko osam učenika u svakoj. No, konkretnije detalje znat ćemo čim dobijemo upute - kazala je ravnateljica,

Slično je i u strukovnim školama. U Medicinskoj školi u Osijeku za državnu maturu priprema se velik broj maturanata, ali, kažu, imaju dovoljno prostora. 

- Uistinu se nadamo kako će biti održana 9. lipnja. Iako je Medicinska škola tehnička škola, veliki broj naših učenika polaže državnu maturu. Mi imamo četiri razreda koja trenutno završavaju svoje školovanje i uvijek imamo velik broj onih koji pohađaju državnu maturu. Čak i da svi učenici koji završavaju školu ove godine polažu državnu maturu, njih 100-tinjak, možemo ih smjestiti - kazala nam je ravnateljica Sanja Dravinski.

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje kažu kako su pripremili sve za provođenje državne mature, te će objaviti sve točne informacije kad ih budu imali. Ravnatelji i nastavnici u srednjim školama poručuju svojim učenicima i da ne brinu, te da će svi biti spremni za same ispite. 

O izbornim predmetima se još odlučuje

U Ministarstvu ističu i kako visoka učilišta samostalno određuju koji predmeti s ispita državne mature će se bodovati prilikom upisa na njihove studijske programe. Tako nam je kazao i dekan zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordan Gledec.

- Ako se državna matura bude odvijala kako je predviđeno (obavezni i izborni dio), nećemo mijenjati uvjete upisa. Ako bi bio održan samo obavezni dio (matematika), tada bismo se prilagoditi i u obzir uzeli samo te rezultate, bez fizike (takav scenarij smatramo izglednim).  U tom slučaju ne bismo organizirali posebni prijemni ispit. Ako se matura neće održati (što nam je u ovom času najmanje izgledno), tada je izvjesno da bismo organizirali prijemni ispit iz matematike i fizike. Izvjesno je da je  zbog štrajka i situacije s pandemijom stjecanje znanja u regularnom nastavnom procesu predstavljalo dodatni izazov, ali mi na FER-u već niz godina omogućujemo studentima da na online testovima prije početka prve godine slobodno provjere svoje znanje iz matematike ili fizike i nadoknade, ponove ili utvrde gradivo putem online predmeta "Elementarna matematika“ i "Uvod u fiziku“ - kaže Gledec.

Prema podacima na web-stranici NCVVO-a, u veljači je bilo 14.704 prijava za sve (obavezne i izborne) predmete državne mature

U svakom slučaju, ističe članica Rektorskog zbora RH Dijana Vican, nema mjesta nikakvoj panici, niti se s bilo čime kasni. 

- Visoka učilišta i sveučilišta na svojim Senatima uvijek u ovo vrijeme donose svoje odluke o kvotama i uvjetima upisa. Mi ćemo na vrijeme reći jesu li nam dovoljni obavezni predmeti i sigurno nismo remetilački faktor kako nas se želi prikazati. Državna matura se mora održati jer je najbolji model za objektivne upise na fakultete, no hoće li to biti u lipnju, srpnju ili kolovozu, nije važno. Sve mora biti podređeno zdravlju učenika i nastavnika - ističe Vican, dodajući kako su i dosad svi fakulteti mogli mijenjati uvjete upisa, pa će tako biti i ove. Sve će odmah biti objavljeno na aplikaciji student.hr.

- Nije potrebna nikakva prozivka. Ja od Ministarstva nisam dobila nikakav dopis, ali u razgovorima s ostalim rektorima sam utvrdila kako će se i ove godine provesti državna matura, te će se na temelju nje provesti upisi na fakultete. Ostat će specifičnosti za umjetničke akademije, ili stomatologiju, primjerice, ali to nije ništa novo - kaže Vican.

I dok je riječko sveučilište već donijelo odluku kako će za upis na njihove fakultete biti dovoljan tek jedan izborni predmet, rektorat zagrebačkog sveučilišta u ponedjeljak je ministrici Divjak poslao analizu o vrednovanju ispita izbornih predmeta na ovogodišnjoj državnoj maturi. Podsjetimo, Divjak je prije dva tjedna na sastanak pozvala predsjednika Rektorskog zbora RH Nikše Buruma  vezano uz izborne predmete na maturi, te realizaciji ESTC bodova i uvjetima za ostvarivanje studentskih subvencija.

Rektorat zagrebačkog sveučilišta nudi deset izbornih predmeta koji bi zadovoljili uvjete svih fakulteta, ako bi se polagao samo jedan izborni predmet. Ipak, ističe se kako bi se, prema podacima broja kandidata i zahtjevima fakulteta, mogli provesti ispiti iz svih traženih predmeta. To bi bilo pravednije za sve kandidate, ističu u Rektoratu

- Riječ je o relativno malom broju kandidata koji vjerojatno ne bi predstavljali epidemiološku ugrozu jer kandidati na te ispite ne moraju putovati izvan svojih mjesta u Hrvatskoj. Uz to, koliko smo upoznati, svi testovi za sve predmete državne mature već su pripremljeni i tiskani. Omogućavanjem da se polažu svi izborni predmeti izbjeglo bi se možebitno dovođenje maturanata u diskriminatoran neravnopravan položaj. Na taj način izbjegle bi se bilo kakve spekulacije u budućnosti da je ova generacija maturanata bila privilegirana i da se upisivala na fakultete bez dovoljnog znanja - navodi se u analizi koju potpisuje rektor Damir Boras.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina