Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Neće otpad iz Zagreba: Novska prosvjeduje protiv kompostane

Ujedno je građane pozvao na sjednicu novljanskog Gradskog vijeća, na kojoj će se raspravljati o ovoj temi, te najavio potpisivanje Peticije protiv gradnje kompostane

15 komentara

Tristotinjak stanovnika Novske okupilo se u ponedjeljak na prosvjedu u središtu grada, u organizaciji Demokratske lokalne stranke (DLS), protiv izgradnju kompostane, u kojoj bi se prerađivao bio otpad dovezen iz Zagreba.

Vlado Klasan, čelnik DLS-a i bivši gradonačelnik, rekao je na prosvjednom skupu da nisu protiv zapošljavanja. "Novskoj trebaju nova radna mjesta, ali ne u prljavoj i po zdravlje sugrađana opasnoj tehnologiji", dodao je.

Ujedno je građane pozvao na sjednicu novljanskog Gradskog vijeća, na kojoj će se raspravljati o ovoj temi, te najavio potpisivanje Peticije protiv gradnje kompostane. 

Okupljenima se obratio i stanovnik Novske Alen Šašković, rekavši da ne pripada ni jednoj političkoj stranci. Pozvao je sugrađane da se zbog svojeg zdravlja i zdravlja djece suprotstave nakani gradonačelnika, Marina Piletića i gradske vlasti da se u  Novskoj sagradi pogon za preradu biootpada iz Zagreba.

Predsjednik DLS-a Klasan je izjavio ovih dana za Večernji list da će  „Zagrebačka kompostana godišnje prerađivati više od 300.000 tona zagrebačkog smeća. Razumijem Grad Zagreb koji nema druge opcije, nakon što su to odbili mještani Brezovice, no pitanje je kako se na javni poziv Zagreba nije javio nijedan drugi grad ili općina osim Novske? Nitko o tim planovima gradonačelnika nije imao ni pojma te ćemo tražiti referendum protiv kompostane koju nitko u Hrvatskoj nije htio“.

Aktualni gradonačelnik Marin Piletić (HDZ) za Večernji je izjavio kako je možda trebao ranije obavijestiti javnost o ovoj namjeri, no da je htio pričekati sjednicu Zagrebačke skupštine 26. veljače, koja će odlučivati o prijedlogu Novske da Zagreb izgradi u njihovoj poduzetničkoj zoni kompostanu.

„Riječ je o investiciji od 50 milijuna eura, koja će zaposliti 40-ak ljudi. To nije odlagalište otpada nego tvornica komposta i bioplina. Da je to štetno za okoliš i zdravlje Novljana nije točno, jer takva postrojenja postoje u svakom većem selu u Austriji, a mi ćemo uskoro krenuti s tribinama i informiranju javnosti kako bi se uvjerili u neopasnost ovakve tvornice u Novskoj“, naglasio je gradonačelnik Piletić. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message