Obavijesti

News

Komentari 15

Neće otpad iz Zagreba: Novska prosvjeduje protiv kompostane

Ujedno je građane pozvao na sjednicu novljanskog Gradskog vijeća, na kojoj će se raspravljati o ovoj temi, te najavio potpisivanje Peticije protiv gradnje kompostane

VIDEO

Tristotinjak stanovnika Novske okupilo se u ponedjeljak na prosvjedu u središtu grada, u organizaciji Demokratske lokalne stranke (DLS), protiv izgradnju kompostane, u kojoj bi se prerađivao bio otpad dovezen iz Zagreba.

Vlado Klasan, čelnik DLS-a i bivši gradonačelnik, rekao je na prosvjednom skupu da nisu protiv zapošljavanja. "Novskoj trebaju nova radna mjesta, ali ne u prljavoj i po zdravlje sugrađana opasnoj tehnologiji", dodao je.

Ujedno je građane pozvao na sjednicu novljanskog Gradskog vijeća, na kojoj će se raspravljati o ovoj temi, te najavio potpisivanje Peticije protiv gradnje kompostane. 

Okupljenima se obratio i stanovnik Novske Alen Šašković, rekavši da ne pripada ni jednoj političkoj stranci. Pozvao je sugrađane da se zbog svojeg zdravlja i zdravlja djece suprotstave nakani gradonačelnika, Marina Piletića i gradske vlasti da se u  Novskoj sagradi pogon za preradu biootpada iz Zagreba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednik DLS-a Klasan je izjavio ovih dana za Večernji list da će  „Zagrebačka kompostana godišnje prerađivati više od 300.000 tona zagrebačkog smeća. Razumijem Grad Zagreb koji nema druge opcije, nakon što su to odbili mještani Brezovice, no pitanje je kako se na javni poziv Zagreba nije javio nijedan drugi grad ili općina osim Novske? Nitko o tim planovima gradonačelnika nije imao ni pojma te ćemo tražiti referendum protiv kompostane koju nitko u Hrvatskoj nije htio“.

Aktualni gradonačelnik Marin Piletić (HDZ) za Večernji je izjavio kako je možda trebao ranije obavijestiti javnost o ovoj namjeri, no da je htio pričekati sjednicu Zagrebačke skupštine 26. veljače, koja će odlučivati o prijedlogu Novske da Zagreb izgradi u njihovoj poduzetničkoj zoni kompostanu.

„Riječ je o investiciji od 50 milijuna eura, koja će zaposliti 40-ak ljudi. To nije odlagalište otpada nego tvornica komposta i bioplina. Da je to štetno za okoliš i zdravlje Novljana nije točno, jer takva postrojenja postoje u svakom većem selu u Austriji, a mi ćemo uskoro krenuti s tribinama i informiranju javnosti kako bi se uvjerili u neopasnost ovakve tvornice u Novskoj“, naglasio je gradonačelnik Piletić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

HDZ ima 61 mandat, SDP na 42, DP na 13 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ ima 61 mandat, SDP na 42, DP na 13 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto