Neće pomagati: Za spas Adrije Airways treba 28 milijuna eura | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Neće pomagati: Za spas Adrije Airways treba 28 milijuna eura

Neće pomagati: Za spas  Adrije Airways treba 28 milijuna eura
1

Izvršili smo preciznu analizu stanja u Adriji i ustanovili da je financijska rupa bitno veća od očekivanja, rekao je u ponedjeljak slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek

VIDEO

Slovenska vlada neće financijski pomoći posrnuloj aviokompaniji Adria Airways u vlasništvu njemačkog fonda 4K Invest, ali razmišlja o alternativnim rješenjima kako bi Slovenija zadržala zračnu povezanost s europskim destinacijama pa i o osnivanju nove kompanije, potvrdio je u ponedjeljak nakon sjednice vlade ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

- Izvršili smo preciznu analizu stanja u Adriji i ustanovili da je financijska rupa bitno veća od očekivanja - kazao je Počivalšek, dodavši da bi za trenutno spašavanje kompanije, što vlada ne namjerava, učiniti trebalo 28 milijuna eura", te da je jedini izlaz u stečaju, nakon čega su moguća "dva scenarija".

I oni imaju problema: Adria Airways suspendirala letove
I oni imaju problema: Adria Airways suspendirala letove

Prema njegovim riječima, po prvom bi  scenariju stanje na zrakoplovnom tržištu bi se samo po sebi reguliralo nakon nekog vremena jer bi veze iz  Ljubljane s drugim destinacijama preuzele druge zrakoplovne kompanije, a druga je mogućnost da se Slovenija odluči na osnivanje nove zrakoplovne tvrtke.

Dobivanje novih dozvola i licencija za potonji scenarij s novom tvrtkom trebalo bi od tri do šest mjeseci, a vlada u tom smislu vodi razgovore s njemačkom Lufthansom koja bi pomagala savjetima, ali ne bi ušla u vlasništvo takve komenije, kazao je Počivalšek, navevši kako je prije toga potrebno napraviti poslovni plan budućeg avioprijevoznika.

Po ocjeni ministra gospodarstva, samo za očuvanje linija s europskim prijestolnicama s kojima je Adria bila povezana bile bi potrebne subvencije od 4 do 5 milijuna eura godišnje, što bi vlada bila spremna uložiti nakon što promijeni postojeći  zakon o zrakoplovstvu, ali bi za osnivanje nove avio kompanije bilo potrebno osigurati politički konsenzus u Sloveniji, ocijenio je Počivalšek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori
IZ MINUTE U MINUTU

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori

Dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke i trafostanice Brinje.

Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu
DJEČAK UZEO PROTUOKLOPNI METAK

Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu

Otac poginulog dječaka, doznajemo, ispričao je policajcima da su tek nakon eksplozije vidjeli što imaju u automobilu. Našu zemlju dobro poznaju i uvijek se vraćaju sa suvenirima
Vani 40, a u moru...isto vruće! Evo kolike su temperature mora i što nam stručnjaci savjetuju
VRHUNAC TOPLINSKOG VALA

Vani 40, a u moru...isto vruće! Evo kolike su temperature mora i što nam stručnjaci savjetuju

Očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije, upozorava Državni hidrometeorološki zavod