Obavijesti

News

Komentari 7

Neće se braniti sa slobode: Sud odredio pročelniku Novkoviću i policajcu Severu istražni zatvor

Neće se braniti sa slobode: Sud odredio pročelniku Novkoviću i policajcu Severu istražni zatvor

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor policajcu Severu zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Novkoviću i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela

VIDEO

Međimurskom županijskom pročelniku Miloradu Novkoviću i policajcu Mariju Severu određen je istražni zatvor zbog sumnje da su upleteni u dvije odvojene Uskokove istrage u kojima su osumnjičeni i bivši župan Matija Posavec te SDP-ov saborski zastupnik i bivši čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor policajcu Severu zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je pročelnik odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske županije Novković pritvoren zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Severu nije određen pritvor zbog opasnosti od ponavljanja jer je udaljen s posla i suspendiran do okončanja istrage, doznaje u subotu Hina iz izvora bliskih istrazi.

O čemu su razgovarali Posavec i Kobal? 'Evo ja sam ti od sebe donio 10 hiljada. Isprobaj me'
O čemu su razgovarali Posavec i Kobal? 'Evo ja sam ti od sebe donio 10 hiljada. Isprobaj me'

Tužiteljstvo, u jednom od dva kraka antikorupcijske akcije koju su u petak proveli Uskok, Pnuskok i koprivničko-križevačka policija, tereti SDP-ovog Stjepana Kovača, Marija Severa te Damira Ledenčana kojeg su potonji angažirali da inscenira prijeteće poruke Kovaču.

Uskok tereti Kovača da je od Severa zatražio da otkrije identitet osobe koja je izradila internetsku stranicu na kojoj su objavljeni navodi koje je doživio kao klevetničke i uvredljive, ali i štetne za kampanju na svibanjskim lokalnim izborima.

Kovač u kampanji tvrdio da mu prijete

Kako bi inscenirali prijetnju Kovaču, što se progoni po službenoj dužnosti, Sever je angažirao Ledenčana koji je Kovaču poslao šest SMS prijetećih poruka, uključujući i prijetnje smrću. Kovač je potom prijavio nepoznatog počinitelja policiji, a taj je slučaj preuzeo Sever kojega terete da je nakon utvrđenja mogućeg tvorca internetske stranice s rezultatima upoznao gradonačelnika koji je od policijskog načelnika zahtijevao žurni dovršetak obrade.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Videovijesti 10.9.2021. VIDEO

Uz to, Kovač je navodno tražio da se prije okončanja drugog kruga izbora za gradonačelnika Čakovca protiv tvorca internetske stranice državnom odvjetništvu podnese posebno izvješće kao dopuna njegove kaznene prijave zbog prijetnje te da se podaci o tome javno priopće kako bi pridobio naklonost potencijalnih birača.

Kovač je potom u javnosti tijekom izborne kampanje u svibnju ustvrdio da je žrtva prijetnji te da se počinitelja može dovesti u vezu s jednim od njegovih protukandidata. Kovaču je, na zahtjev tužiteljstva, saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo u petak ukinulo zastupnički imunitet.

Severa terete i da je od travnja 2019. do ožujka 2020. osumnjičeniku odao da se nad njom i više drugih provode posebne dokazne radnje zbog utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja vezano za trgovinu rabljenim vozilima, ali i dojavljivao podatke o policijskim radnjama, uključujući i obavijest o planiranom vremenu realizacije istraživanja.

Pokvareni policajac trkač došao glave Posavcu i Kovaču, odavao je i informacije kriminalcima
Pokvareni policajac trkač došao glave Posavcu i Kovaču, odavao je i informacije kriminalcima

Zbog toga su dvije osobe uništile dio dokaza koji ih povezuju s kriminalnim radnjama, dok je jedna osoba prije uhićenja sakrila dio vozila nabavljenih djelovanjem zločinačkog udruženja kako bi izbjegla njihovo oduzimanje.

Budući da Uskok nije tražio pritvor za Kovača, kojega tereti za trgovanje utjecajem, sudac istrage pustio je u subotu bivšeg čakovečkog gradonačelnika da se brani slobode.

Uskok tereti bivšeg župana za zapošljavanje i 10.000 kuna mita

Uskok u drugom kraku antikorupcijske akcije tereti Matiju Posavca, međimurskog župana koji je u međuvremenu dao ostavku, da je primio 10.000 kuna mita od člana upravnog vijeća županijskih cesta Josipa Kobala u zamjenu za  njegovo imenovanje, ali i da je zaposlio nećakinju poznanice i još jednu osobu.

Prema Uskokovim sumnjama Posavec je nakon pobjede na lokalnim izborima, koristeći većinu koju vijećnici s njegove liste imaju u skupštini i odboru za izbor i imenovanja, ishodio da se na dnevni red sjednice skupštine održane u srpnju uvrsti i usvoji prijedlog odluke o imenovanju predsjednika i članova upravnog vijeća, između ostalih Kobala.

Peđa Grbin: Kako se osjećam zbog Kovačeva postupka? Ne osjećam se izgirano već blesavo
Peđa Grbin: Kako se osjećam zbog Kovačeva postupka? Ne osjećam se izgirano već blesavo

Posavca u istoj istrazi terete da je od trećeosumnjičenog županijskog pročelnika Novkovića, koji nije pušten da se brani sa slobode, zatražio da u odsjeku za imovinskopravne poslove zaposli nećakinju poznanice na radnom mjestu odgovarajućem njezinoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave za koje se ne traži iskustvo iako je znao da u sistematizaciji nije postojalo radno mjesto za koje bi bio propisan takav stupanj stručne spreme, izvijestio je Uskok.

Novković je stoga izmijenio i dopunio pravilnik i sistematizirano novo radno mjesto prilagođeno stupnju stručne spreme osobe koju je trebalo zaposliti, a zatim joj nakon raspisivanja natječaja za novo radno mjesto na Posavčevo traženje pokazao pitanja i zadatke prije testiranja.

Matija Posavec nakon ostavke ide u Sabor! A vjerojatno će se opet kandidirati i za župana
Matija Posavec nakon ostavke ide u Sabor! A vjerojatno će se opet kandidirati i za župana

Posavca sumnjiče i da je na mjesto samostalnog upravnog referenta za udruge zaposlio osobu koja nije zadovoljila na testiranju te po broju bodova nije ostvarila ni pravo izlaska na intervju. Kad je izabrana kandidatkinja odustala od zaposlenja, župan je zatražio od pročelnika da poništi oglas iako je postojala i mogućnost izbora drugog kandidata, ali i da osigura ostvarivanje najboljeg rezultata osobi koja nije zadovoljila na prvom oglasu, sumnjaju istražitelji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora