Obavijesti

News

Komentari 0

Neće se lako predati: Od raka je oboljela u dobi od 24 godine

Neće se lako predati: Od raka je oboljela u dobi od 24 godine
1

Ines je jedna od najmlađih pacijentica u Hrvatskoj, a s 24 godine otkrila je da ima karcinom dojke. Zaštitno je lice za kampanju udruge 'Sve za nju'

VIDEO

Ines Habek (28) jedna je od najmlađih pacijentica u Hrvatskoj. S 24 godine otkrila je da ima karcinom dojke. Zaštitno lice ovogodišnje kampanje udruge Sve za nju tad je živjela u njemačkom Nagoldu. Vratila se u Hrvatsku.

- Napipala sam kvržicu, ali sam to tada zanemarila. A zatim je u samo nekoliko mjeseci kvržica toliko narasla da sam odmah odjurila liječniku. Prije nego što su me operirali, liječnik mi je odredio čak osam kemoterapija ne bi li smanjili tumor. Tek poslije toga su me mogli operirati - prisjeća se Ines Habek. Kako kaže, bila je toliko mlada da su se liječnici odlučili za radikalni zahvat.- Uklonjena mi je cijela dojka, kompletni prsni mišić i limfni čvorovi. Od 16 limfnih čvorova, koliko su izvadili, tumor se proširio na šest. Nakon toga krenula su zračenja – ukupno 33. Moja onkologinja uputila me na grupu za psihološku pomoć, no nikad nisam otišla. Bila sam mlada. Mislila sam kako ću se bolesti riješiti kemoterapijom, operacijom i zračenjima. Bila sam optimist i vjerovala sam u pozitivan ishod liječenja. Niti na trenutak nisam ni pomišljala kako bi se bolest mogla jednoga dana vratiti. Ali ubrzo je uslijedilo veliko razočaranje. I to samo dvije godine poslije njezina posljednjeg zračenja.

- Prošle godine u ožujku bila sam na rekonstrukciji dojke. Nekoliko mjeseci poslije operacije počela me boljeti prsna kost. Bila sam uvjerena kako je to zbog operacije. No kad mi je na vratu nateknuo limfni čvor, otišla sam na punkciju. Nalaz je potvrdio ono najgore - metastaze. Poslali su me na PET-scan, koji je pokazao kako su se metastaze proširile na kosti i mozak. Trenutačno je na hormonskoj terapiji. U Zagrebu je nedavno prošla 12 ciklusa kemoterapija. Ponovila je i 20 zračenja limfnih čvorova na vratu, nakon čega je nalaz scintigrafije u travnju, kako kaže, bio nešto bolji.- Nažalost, prošli mjesec situacija na kostima ponovno se pogoršala. Sad čekam novu rundu zračenja, na koju sam krenula jučer - kaže Ines. Usprkos bolesti, uključila se u kampanju udruge Sve za nju kako bi upozorila mlade djevojke na važnost kontrola. Na kraju je uz široki osmijeh svim čitateljicama 24sata poručila:

- Svim ženama i djevojkama poručujem da se redovito kontroliraju. Neka paze na svoje tijelo, neka uživaju u životu, neka se raduju se i neka se ne živciraju zbog nevažnih sitnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa