Obavijesti

News

Komentari 2

'Nećemo kupiti Mercator, ali želimo štititi naše dobavljače'

'Nećemo kupiti Mercator, ali želimo štititi naše dobavljače'

Nećemo kupiti Mercator, ali ćemo podržati svaki napor poslovnog svijeta da se osigura njegov put daljnjeg razvitka, kazao je slovenski ministar gospodarstva Počivalšek

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio je u srijedu da slovenska vlada nema planove o ponovnoj kupnji trgovačkog lanca Mercator, ali je zainteresirana da u njemu budu zaštićeni slovenski dobavljači nakon što se Mercator uključi u Fortenova grupu.

"Nećemo se supotstavljati prijenosu Mercatora na Fortenovu, ali smo se kao država dužni pobrinuti za ravnopravan položaj Mercatorovih slovenskih dobavljača u novom sistemu", kazao je Počivalšek u razgovoru s novinarima prilikom posjeta sajmu obrtništva u Celju, dodavši da ruska Sberbanka ne namjerava ostati dugoročni vlasnik Fortenove.

Počivalšek je ovih dana sudjelovao u delegaciji koju je predvodio premijer Marjan Šarec, u razgovorima s ruskim premijerom Medvedevom u Moskvi, a jedna od tema bila je i budućnost Mercatora, s obzirom na veliku važnost Mercatora za slovensku ekonomiju, zaposlenost i prehrambenu industriju.

U pratnji delagacije bio je i nekadašnji direktor Mercatora, ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, pa su se u medijima pojavile špekulacije da bi on mogao ponovo postati direktor trgovačkog lanca ako Slovenija otkupi dionice Mercatora u vlasništvu ruskih banaka.

U razgovoru s novinarima Počivalšek je kazao da Sberbank neće ostati dugoročni vlasnik Fortenove i Mercatora, te najavio da će krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca u Ljubljani biti održan sastanak između predstavnika Sberbanke, Fortenove i Agrokora sa slovenskim dobavljačima.

"Nećemo kupiti Mercator, ali ćemo podržati svaki napor poslovnog svijeta da se osigura njegov put daljnjeg razvitka", kazao je Počivalšek.

Pojasnio je da za prijenos Mercatora na Fortenova grupu odobrenje moraju dati i Mercatorovi vjerovnici, među kojima je i više slovenskih banaka, te da za prijenos moraju biti ispunjeni "određeni uvjeti".

Mediji navode kako je slovenska vlada zainteresirana da u Mercatoru i dalje ima svog posebnog povjerenika, kakvog je osigurala temeljem "lexa Mercator" nakon posrtanja i nelikvidnosti bivšeg Agrokora, a čija je zadaća bila da kontrolira eventualne novčane odljeve iz Mercatora na štetu matične kompanije u Sloveniji. (vkm)

Pokretanje videa ...