Obavijesti

News

Komentari 13

"Nećemo vam, kao nama Slovenci, raditi probleme"

"Nećemo vam, kao nama Slovenci, raditi probleme"
4

Srbijanski predsjednik Boris Tadić osvrnuo na potrebu gospodarske suradnje Hrvatske i Srbije, osobito u uvjetima svjetske gospodarske krize

VIDEO

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić u petak je, nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, rekao kako je uvjeren da je u interesu Hrvatske i Srbije, cijele regije, ali i Europske unije, da te dvije zemlje izgrade najbolje moguće odnose.
Tadić je rekao da dvije zemlje dijele zajedničke europske vrijednosti i nastoje postati članice EU.
- Ovaj susret s predsjednikom Tadićem sigurno je kruna mojega današnjeg posjeta Beogradu - rekao je novinarima Sanader na početku svoje izjave. Kazao je kako su on i Tadić u razgovoru spomenuli pitanja koja su teška i u kojima se ne slažu i ona koja su također teška, ali se u njima slažu.
Tadić je napomenuo kako je za Srbiju iznimno teško bilo pitanje priznavanja neovisnosti Kosova, najavivši kako će se njegova zemlja nastaviti boriti za svoju cjelovitost.
- To ćemo činiti diplomatskim i pravnim sredstvima. Srbija više neće voditi ratove, već želi biti jamac mira u regiji - naglasio je Tadić. Srbijanski je predsjednik podsjetio i na problem tužbi i protutužbi za događaje devedesetih godina prošlog stoljeća, za genocid i etničko čišćenje. Stajališta Hrvatske i Srbije o tom su pitanju različita i proces je pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, kazao je Tadić.
Kao novo teško pitanje Tadić je naveo pitanje granica, ocijenivši da bi bilo dobro da se taj problem riješi prije ulaska Hrvatske i Srbije u EU, a u istu kategoriju svrstao je pitanje povratka izbjeglica. Nakon toga se srbijanski predsjednik osvrnuo na potrebu gospodarske suradnje Hrvatske i Srbije, osobito u uvjetima gospodarske krize. Tadić je istaknuo i zajedničku poruku europskim državama da su Hrvatska i Srbija ključni čimbenici stabilnosti na zapadnom Balkanu i to ne samo u političkoj sferi, nego i u sferi gospodarstva.
Premijer Sanader je ponovio da Hrvatska pruža punu potporu Srbiji u ulasku u NATO i da neće raditi problem od međusobnih bilateralnih pitanja koji bi na bilo koji način bio zapreka Srbiji na putu u euroatlantske integracije.
- Ta pitanja ćemo rješavati sami. Mislim da je došlo vrijeme pune afirmacije i hrvatske i srbijanske politike u međunarodnoj zajednici da pitanja možemo rješavati sami i da nam ne treba uvijek tutor - kazao je Sanader.
Sanader i Tadić u pratnji izaslanstava dviju zemalja otišli su na svečanu večeru u zgradi Vlade, a hrvatsko izaslanstvo time će završiti jednodnevni posjet glavnom gradu Srbije i vratiti se u Zagreb.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi