Obavijesti

News

Komentari 28

Nedostaje svećenika: Vatikan će odobriti i ređenje oženjenih?

Nedostaje svećenika: Vatikan će odobriti i ređenje oženjenih?
1

Ovo je prvi put da se u nekom vatikanskom dokumentu izravno spominje mogućnost oženjenog svećeništva koje će ipak biti ograničeno i veće uloge žene u Crkvi u dijelu svijeta

VIDEO

U dokumentu koji je Sveta Stolica objavila u ponedjeljak kaže se da bi Crkva trebala razmisliti o ređenju oženjenih muškaraca za svećenike u zabitnim dijelovima Amazonije, što je povijesni zaokret koji bi, misle neki, mogao otvoriti vrata njihovoj službi u drugim mjestima gdje nedostaje svećenika.

U preporuci sadržanoj u radnom dokumentu koji je Sveta Stolica pripremila za sinodu biskupa iz Amazonije zakazanu za listopad, poziva se i na uvođenje neke vrste "crkvene službe" za žene na tom području, ali se ne navodi kakve.

Ovo je prvi put da se u nekom vatikanskom dokumentu izravno spominje mogućnost oženjenog svećeništva koje će ipak biti ograničeno i veće uloge žene u Crkvi u dijelu svijeta.

Dokument govori o mogućnosti ređenja takozvanih "uzornih muževa" ("viri probati") kako bi se otklonio problem nedostatka svećenika. To bi bili stariji, ugledni pripadnici lokalne katoličke zajednice koji su već dulje vrijeme u braku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Dok svjedoči da je celibat dar Crkvi, postoji potreba da Crkva prouči mogućnost da u najzabitnijim dijelovima tog područja starije muškarce, poželjno je da to budu domaći ljudi, poštovani i ugledni članovi svojih zajednica pripusti u svećenički red", piše u dokumentu.

Neki vatikanolozi misle da bi ređenje "uzornih muževa" u Amazoniji moglo otvoriti vrata njihovoj službi i u drugim dijelovima svijeta kako bi se riješio nedostatak svećenika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a