Obavijesti

News

Komentari 103

Nedostupna: Policija od 2014. ne zna gdje je lijepa bankarica

Nedostupna: Policija od 2014.  ne zna gdje je lijepa bankarica
11

Jasmina Bilonić nije došla na sud u Zagrebu gdje je trebala svjedočiti u slučaju protiv Ivana Validžića, prijatelja fra Šime Nimca. Protiv njega je Crkva digla privatnu tužbu

VIDEO

Ne znam ja te financijske stvari, sve je vodila gospođa Bilonić, rekao je u srijedu dobro raspoloženi Šime Nimac.

Nekadašnji župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi svjedočio je u privatnoj tužbi koju je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu Crkva podnijela protiv njegova prijatelja Ivana Validžića zbog povrata pozajmice od 1,5 milijuna kuna. Na istom ročištu trebala se pojaviti i Jasmina Bilonić, nekadašnja direktorica Odjela privatnog bankarstva u Splitskoj banci, za koju Šime tvrdi da mu je vodila sve poslove, no sudu je nedostupna.

Tino Jurić/PIXSELL

Naime, s adrese na kojoj je bila prijavljena policija ju je po službenoj dužnosti odjavila 30. prosinca 2014. godine, a novu Bilonić nije prijavila policiji. Da je njegova klijentica promijenila adresu nije znao ni njezin odvjetnik Joško Čeh, koji je zastupa u kaznenom postupku na Županijskom sudu u Splitu gdje je fra Šime nepravomoćno osuđen na dvije, a Bilonić na godinu i devet mjeseci zatvora zbog prodaje crkvenog zemljišta za 9,8 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Posljednji put smo kontaktirali krajem 2014. godine, kad smo Vrhovnom sudu pisali žalbu na presudu, no kako se ništa u međuvremenu nije mijenjalo, nije bilo ni razloga da se čujemo ni vidimo - kratko nam je rekao Čeh.

Fra Nimac, koji sad živi u franjevačkom samostanu u Karinu, na sudu je ispričao da Ivana Validžića poznaje od 2006. godine, dok je bio župnik u Župi Promina, otkud je poduzetnik podrijetlom.

- Nastavili smo kontaktirati i nakon što sam ja otišao u župu u Baškoj Vodi, gdje sam 2009. započeo s projektom proširenja crkve. Znao je da sam uspio osigurati novac za to. Njegova tvrtka, koja zapošljava oko 120 radnika, u to je vrijeme zapala u neke financijske poteškoće te me je zamolio, jer je znao da imam taj novac, da mu pomognem i posudim 1,5 milijuna kuna - prisjetio se Nimac. Tražio je Jasminu, kod koje je u pretincu u Splitskoj banci bio novac od prodaje zemljišta, da sve dogovori i napravi ugovor s Validžićem.

- Ja sam ga potpisao, a ona je ugovor, zajedno s novcem, odnijela u Zagreb i predala mu. Trebao ga je vratiti u roku od godinu dana, a znam i da su dogovorili zadužnice kroz koje je bio osiguran povrat - kazao je.

Nakon što je afera izbila u javnost, Validžić je, tvrdi Nimac, na zahtjev Bilonić uništio svu dokumentaciju. Bilonić je, pak, svoje zadužnice zadržala i sve predala sudu. Tvrdi da je Validžić Jasmini u tri navrata isplatio po 22.000 kuna. Dodao je i kako ga je župa ovršila te da Validžić više nije dužan njemu nego župi.

Tino Jurić/PIXSELL

Osim na ovaj dug, Crkva je “sjela” na Nimčev račun, s kojega je skinula oko 93.000 kn. Još oko 150.000 kuna namirili su prodajom njegova Passata. Oko 2,5 milijuna kuna blokirano je na računu lijepe bankarice u Partner banci, a nagodbom s tvrtkom Sunčani bast vratili su oko 4000 četvornih metara zemljišta, odnosno oko deset posto. Blokirana je i jahta “Lucky me”, u fiktivnom vlasništvu Bilonić.

- Mi smo tražili da se taj novac i jahta također vrate župi - rekao je odvjetnik Željko Ćapin, koji zastupa župu u svim postupcima.     

Hrvoje Jelavić/Pixsell

Čeka odluku Vrhovnog suda

Jasmina Bilonić osuđena je zbog poticanja na zlouporabu na godinu i devet mjeseci zatvora. Na presudu se žalila.

Ovršili mu ručun i prodali Passata

Šimi Nimcu župa je ovršila 93.000 kuna s računa, a njegov Passat prodali su za 150.000 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina