Obavijesti

News

Komentari 62

Negativan test neće sigurno značiti da niste opasni za druge

Negativan test neće sigurno značiti da niste opasni za druge
1

Grad Zagreb nije najrizičnije područje tako da jako dobro radimo, situacija nije izvan kontrole, ali moramo se svi kontrolirati i drugačije prikupljati podatke, kazala je Jergović za N1.

VIDEO

Nakon što je 18. kolovoza pristiglo preko 680 uzoraka, u idućih nekoliko dana primijetili smo smanjenje opterećenja našeg laboratorija, prvenstveno zahvaljujući reorganizaciji i potpori ostalih zdravstvenih institucija i domova zdravlja koji izuzimaju uzorke građana s uputnicama. Sada je veći broj građana koji su poslani na indikaciju liječnika zbog simptoma ili kontakta s pozitivnom osobom, a u padu je broj ljudi koji se testiraju zbog putovanja, komentirala je, Matijana Jergović, epidemiološku situaciju u Zagrebu. 

Specijalistica epidemiologije i voditeljica Odjela za procjenu rizika i logistiku s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, za N1 objasnila je koliko je važno savjetovati se s obiteljskim liječnikom.

U Berlinu veliki prosvjedi protiv korona mjera: Na ulicama se očekuju deseci tisuća ljudi...
U Berlinu veliki prosvjedi protiv korona mjera: Na ulicama se očekuju deseci tisuća ljudi...

- Potpuno je pogrešno ako imate simptome i sumnjate na koronavirus dolaziti na testiranje uz plaćanje jer time na neki način predstavljate rizik - rekla je te dodala kako je bitno ne zlorabiti mogućnost testiranja uz plaćanje zato što ako ste i bili na rizičnom događanju primjerice na svadbi gdje je postojala mogućnost da je netko imao blaže simptom.

- Današnji rezultat koji je negativan neće sigurno značiti da niste opasni za vaše bližnje jer ste se možda prerano testirali od datuma izloženosti. Uvijek molimo da se posavjetuje s liječnikom ako ste bili na rizičnim događanjima. Najvažnija je izolacija i fizička distanca te korištenje zaštitne opreme. Testiranje u toj situaciji neće sigurno značiti da niste opasni za druge - objasnila je. 

- Vrlo su jasni kriteriji HZJZ-a. Svi epidemiolozi nastojimo postupiti standardizirano. Svi moraju razumjeti da i liječnik obiteljske medicine ima pravo, prilikom procjene pacijenta, donijeti dodatne zaključke. Puno je ulaznih faktora koji obiteljskim liječnicima daje pravo donijeti odluku - nastavlja Jergović. 

Napomenula je kako epidemiolozima potrebna potpora i pomoć drugih institucija kako bi mogli prikupiti podatke o svim bliskim kontaktima.

U Parizu od posljedica korona virusa preminuo intelektualac i povjesničar Ante Glibota
U Parizu od posljedica korona virusa preminuo intelektualac i povjesničar  Ante Glibota

- Sve preporuke su vrlo dinamične i ovise o razvoju epidemiološke situacije. U tom smislu je i epidemiološko društvo poslalo poruku da je potrebna potpora ključnih dionika kako bi svi upravljali ovim rizikom širenja koronavirusa. Riječ je o tome da ćemo u sljedećem razdoblju morati imati kontakte u različitim institucijama koji će nama epidemiolozima pomoći razlučiti bliske kontakte od svih ostalih vrsta kontakata. Nekada neki kontakti trebaju i drugi i treći ciklus evaluacije zato što nemamo sve podatke. Moramo biti standardizirani i baš zato moramo ujednačeno stajati iza svakog svog postupka - izjavila je. 

Tko će biti u samoizolaciji ovisi o više kriterija

- Ovisi i što ta pozitivna osoba radi, u kakvom poslovnom okruženju djeluje i s kim je sve bila u kontaktu 48 sati prije pojave simptoma ili pozitivnog testa. Europski centar za kontrolu infekcija kategorizirao je četiri prioritetne gospodarske djelatnosti, a osim zdravstvenih i socijalnih djelatnika, jako je važna proizvodnja i pakiranje hrane, ali i ostale industrijske proizvodnje. U sljedećem razdoblju ćemo morati obratiti posebnu pažnju i na tu proizvodnju i pakiranje hrane - istaknula je.

U Zagrebu situacija stabilna

- Grad Zagreb nije najrizičnije područje tako da jako dobro radimo, situacija nije izvan kontrole, ali moramo se svi kontrolirati i drugačije prikupljati podatke - kazala je Jergović te se dotakla početka školske godine.

KBC Split: Troje djece s hematoonkologije zarazilo se korona virusom
KBC Split: Troje djece s hematoonkologije zarazilo se korona virusom

- Ako higijenu prostora budemo držali na primjerenoj razini, ako se budemo pridržavali fizičke distance i svih ostalih preporuka ne bi trebalo biti grupiranja. Virus među djecom ne cirkulira u tolikom potencijalu da bi djeca bila opasnost za učitelje ili spremačice - istaknula je.

Osvrnula se i na mogućnost reinfekcije, odnosno ponovnog zaražavanja osobe koja je već preboljela koronavirus.

- U Zagrebu nema slučaja ponovne infekcije, a i na svjetskoj razini je samo jedan dokazan. Osobe koje su imunokompromitirane mogu biti dugo pozitivne, a to onda ne bi bila reinfekcija. Vidjet ćemo što nas čeka - poručila je Jergović za N1.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa