Obavijesti

News

Komentari 127

Optimizam za turizam: 'Prošli smo rat, proći ćemo i koronu'

Optimizam za turizam: 'Prošli smo rat, proći ćemo i koronu'
5

Oko 11 milijuna noćenja Hrvatska je ostvarila u 20 dana srpnja, a upravo je toliko noćenja imala u cijeloj 1991. Vlasnik Riva Toursa Selimir Ognjenović (70) kaže da smo preživjeli turizam u ratu pa ćemo i u koroni

VIDEO

U 20 dana srpnja u Hrvatskoj je noćilo turista koliko smo ih imali kroz cijelu ratnu 1991. godinu – oko 1,5 milijuna s 11 milijuna noćenja. Iako se na početku pandemije očekivao najcrniji scenarij, Hrvatska će ovu sezonu završiti sa ‘izdržljivim’ gubicima, smatraju stručnjaci.

POGLEDAJTE VIDEO: Na hrvatskim plažama ima puno kupača

Pokretanje videa...

gužve 01:35

- Daleko smo od popunjenosti na koje smo navikli no turizam je grana koja biva najbrže pogođena krizama, ali se jednakom brzinom i oporavlja - kaže nam Neda Telišman Košuta sa Instituta za turizam.

Prema njezinim procjenama godinu ćemo završiti s 50 posto manje noćenja nego lani, no već sljedeća će se vratiti, kaže, brojkama na koje smo navikli.


- Upravo sam poslovno u Novalji i iz prve ruke vam mogu reći da je živahno. Ima turista no odmah se primjećuje da je to sasvim druga struktura gostiju. Ovdje su uglavnom obitelji s djecom, a Novalja je inače poznata po partijanerima, koji u deset ujutro još se po plažama oporavljaju od noćnog izlaska. Toga sada nema - opisuje nam stanje na obali Telišman Košuta.

Od 600.000 turista koliko je trenutno na našoj obali, najviše je inozemnih gostiju iz Njemačke, Slovenije, Češke, Austrije i Poljske. Vlasnik ID Riva Toursa, prestižnog njemačkog turoperatera, specijaliziranog za dovođenje gostiju upravo u Hrvatsku Selimir Ognjenović (70) opisuje nam kako se nakon 25 godine postojanja agencije nose s pandemijskim vremenima.


- Cijeli život se bavim turizmom i prošao sam sve segmente no ovako nešto nisam mogao ni zamisliti - kaže nam Ognjenović.

Godina je za njih počela, reklo bi se idilično. Još u listopadu lani su počele rezervacije te su do pandemije imali popunjeno 70 posto kapaciteta.

- Pretpostavljamo da ćemo godinu završiti s 40 do 50 posto u odnosu na 2019., a zadnje tri su nam bile najbolje poslovne godine - rekao je.

Plaže u Splitu i Dubrovniku pune turista koji hvataju sunce
Plaže u Splitu i Dubrovniku pune turista koji hvataju sunce

Nijemci, su kaže, kičma hrvatskoga turizma, a Hrvatska je propustila priliku da ih ove godine bude više nego ikada na obali bez obzira na korona virus. Krajem ožujka rezervacije za Hrvatsku su opet bile živnule i sve je nekako išlo svojim tokom do prije dva tjedna. Tada su se njemački mediji raspisali o bujanju korone na Balkanu te odmah pod upitnik stavili ljetovanja u Hrvatskoj.


- Zbroj loših vijesti je utjecao na otkazivanja gostiju, od medijskih napisa do politika zemalja. Prošao sam u turizmu i ratna vremena i naučio da se protiv straha ne možete boriti agresivnošću. Goste zadržavamo informiranošću, ljubaznošću i razumijevanjem. Digli smo kredite i ljudima stvoriti sigurnost - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature