Obavijesti

News

Komentari 17

Neke od ovih maski uopće vas neće zaštititi od koronavirusa

Neke od ovih maski uopće vas neće zaštititi od koronavirusa
7

Iako se najčešće koristi, kirurška je maska za koronavirus apsolutno neefikasna. Naime, ona se na lice stavlja tako da se lastike stavljaju iza svakog uha i tako pokriju nos i usta. Međutim, ta je maska previše labava

VIDEO

S brojem zaraženih koji se popeo na 20 636 ljudi, od čega ih je 2790 u kritičnom stanju, a 427 umrlo, jasno je da koronavirus nije bezopasan.

POGLEDAJTE VIDEO

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je kako bi se za sprječavanje širenja virusa trebali pridržavati standardnih hijenskih mjera koje uključuju: 

- pokriti nos i usta kod kašljanja ili kihanja

- izbjegavati bliski kontakt s onima koji nisu dobro (kišu, kašlju, imaju temperaturu)

- redovito pranje ruku sa sapunom i vodom, pogotovo nakon kontakta sa životinjama

- izbjegavati nepotreban kontakt sa životinjama

- dobro skuhati ili ispeći meso prije nego ga jedete, nikako ga ne jesti sirovo

- korištenje maski za lice, pogotovo ako radite ili se nalazite u bolnicama ili zdravstvenim centrima

Koronavirus se mahnito širi, zaražena i jednomjesečna beba
Koronavirus se mahnito širi, zaražena i jednomjesečna beba

S obzirom da se koronavirus još nije proširio u Hrvatsku, nošenje maski ako ne radite ili boravite u bolnicama ili zdravstvenim centrima još nije potrebno. No dobro je znati da sve maske ne štite jednako dobro od virusa.

KIRURŠKA MASKA

Iako se najčešće koristi, za koronavirus je apsolutno neefikasna. Naime, ona se na lice stavlja tako da se lastike stavljaju iza svakog uha i tako pokriju nos i usta. Međutim, ta je maska previše labava te čestice virusa mogu ući ispod nje, ali za prvu ruku je korisnija od toga da uopće ne nosite maske. Može se kupiti u bilo kojoj apoteci.

PITTA MASKA

Obično se koristi za zaštitu od peludi ili čestica prašine koje su puno veće od čestica virusa. Zbog toga su također beskorisne za koronavirus.

PAPIRNA MASKA

Slična kirurškoj maski, ali nema dodatni filter te uopće nije korisna za zaštitu od virusa.

N95 MASKA

Najučinkovitija maska za zaštitu protiv koronavirusa. Na sredini maske nalazi se mali filter koji filtrira zrak od čestica, sitnih do 0.03 mikrona. zove se N95 zato što može filtrirati do 95 posto čestica iz zraka. Ipak, koronavirus veličine je 0.01 mikron, pa teoretski neke čestice ipak mogu ući i ispod nje. N95 masku ne bi trebala koristiti djeca i odrasli koji imaju gustu bradu i brkove. Maska može biti opasna za ljude koji već boluju od respiratornih bolesti, jer je s maskom teže disati.

MASKA OD TKANINE 

Opasna za korištenje kod virusa i bakterija. Istraživači u Australiji otkrili su da se kod platnenih maski vlaga zadržava u tkanini te stvara pogodne uvjete za razvoj bakterija i zadržavanje čestica virusa što je opasno.

GAS MASKA

Najsigurnija za zaštitu od svega. Sprječava viruse, bakterije, toksične plinove te bilo koje zagađivače. Danas se koriste za zaštitu protiv udisanja otrovnih para. Za koronavirus najsigurnija zaštita, ali za sada nije potrebna.

U Hrvatskoj se za sada dovoljno pridržavati standardnih higijenskih mjera. Ako primijetite simptome, posjetite liječnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u