News

Komentari 0

Zračni prijevoznici otkazuju letove na Badnjak: Piloti se razboljevaju, omikron se širi

Zračni prijevoznici otkazuju letove na Badnjak: Piloti se razboljevaju, omikron se širi

Nagli porast slučajeva omikrona izravno je utjecao na naše letačke posade i voditelje naših operacija. Kao rezultat toga, morali smo, nažalost, otkazati neke letove, prioćio je United Airlines

Zračni prijevoznici United Airlines i Delta Air Lines objavili su u četvrtak da su otkazali na desetke letova na Badnjak jer je širenje omikron varijante utjecalo na njihove letačke posade i druge radnike.

United, čije je sjedište u Chicagu, otkazao je 120 letova za petak, a Delta sa sjedištem u Atlanti oko 90. Obje tvrtke rekle su da kontaktiraju pogođene putnike kako ne bi zapeli u zračnim lukama.

"Nagli porast slučajeva omikrona izravno je utjecao na naše letačke posade i voditelje naših operacija. Kao rezultat toga, morali smo, nažalost, otkazati neke letove i obavještavamo pogođene putnike prije njihova dolaska u zračnu luku", priopćio je United.

Delta navodi da je "iscrpila sve opcije i resurse, uključujući preusmjeravanje te zamjenu zrakoplova i posade kako bi se odvili redovni letovi, prije nego što je otkazano oko 90 letova za petak".

Delta je kao razloge navela moguće loše vremenske uvjete i utjecaj omikron varijante.

Izvršni direktor Delte Ed Bastian u utorak je pozvao Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da ublaži smjernice za karantenu potpuno cijepljenih osoba do kojih je prodro koronavirus zbog utjecaja na radnu snagu zračnog prijevoznika. Bastian je pozvao da se period izolacije smanji s 10 na pet dana.

Taj zahtjev u četvrtak je ponovio Airlines for America, grupa koja predstavlja glavne teretne i putničke prijevoznike, a CDC-ju u srijedu je pisao i prijevoznik JetBlue.

CDC je u četvrtak objavio ažurirane smjernice za karantenu za zdravstvene radnike. Smanjio je period izolacije na sedam dana za radnike koji su bili pozitivni na koronavirus, ali asimptomatski no za izlazak iz karantene potreban im je negativan test.

I Lufthansa otkazala letove, piloti se razboljeli

Njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa morao je otkazati nekoliko interkontinentalnih letova tijekom božićnog razdoblja jer je više pilota te zrakoplovne kompanije bolesno.

To je posebno utjecalo na letove prema Bostonu, Houstonu i Washingtonu u razdoblju od 23. do 26. prosinca, kazao je u četvrtak glasnogovornik tvrtke, objasnivši da se letovi mogu lagano ponovno rezervirati.

Kompanija je osigurala mjere kako bi se situacija izbjegla, „no to nije bilo dovoljno s obzirom na iznimno visoku stopu zaraženih”, dodao je.

Glasnogovornik nije rekao ima li visoka stopa oboljelih veze s intenzivnijim širenjem koronavirusa, što je rezultat novog omikron soja. Rekao je da nije upućen u prirodu bolesti među pilotima.

Najčitaniji članci