Obavijesti

News

Komentari 101

Nekretnine bivšeg šefa Janafa: Uhićen radi stana koji ne glasi na njega, dobio ga je kao mito?

Nekretnine bivšeg šefa Janafa: Uhićen radi stana koji ne glasi na njega, dobio ga je kao mito?

USKOK mu je pri uhićenju prošle godine blokirao više stanova: stan u Tuškanovoj, Bužanovoj, na Novoj cesti, u Veslačkoj, Adžijinoj, Branimirovoj i Harambašićevoj

VIDEO

Bivši šef Janafa Dragan Kovačević u srijedu je ponovno uhićen, a kako se doznaje, uhićen je jer je kao mito dobio luksuzni stan u Ban centru u središtu Zagreba. 

Taj stan je pretresen na dan kada je Kovačević uhićen prošle godine. Pretresli su ga kao i ostale Kovačevićeve nekretnine. Šef Janafa, kojeg Uskok tereti da je uzeo mito od 1,9 milijuna kuna, na toj lokaciji nije prijavio nekretninu u imovinsku karticu, a prvi smo postavili pitanje zašto je pretresen stan koji ne glasi na Kovačevića.

POGLEDAJTE VIDEO:

Potvrđeno nam je da je policija u stanu bila upravo jer ga Kovačević koristi, ali ni u zemljišnim knjigama nema stana na njegovo ime u Ban centru. Niti na ime supruge ili na njegove privatne tvrtke, u kojima je prepustio upravljanje odvjetničkom uredu.

Novi stanovi u Ban centru su zbog lokacije i kvalitete prodavani prije pet godina po prosječnoj cijeni od oko 4500 eura za četvorni metar, s tim da su oni na najvišim katovima dosezali i 7000 eura, a oni na nižim etažama su koštali oko 3000-3500 eura za kvadrat. Kovačević je inače kupio novi stan za sebe u potpuno novom kompleksu investitora VMD na križanju Bužanove i Štrigine.

24sata je prošle jeseni pisao o svim njegovim skrivenim stanovima.

24sata je u zemljišnim knjigama krajem rujna 2020. otkrio četiri stana kojemu se kao vlasnici vode Kovačevićeve tvrtke. Ni jedna od tih tvrtki nema zaposlenih, poslovanje im nije ni blizu dovoljno da bi mogli kupiti takve nekretnine. I ni jedan od ta četiri stana se ne koristi u poslovne svrhe, primjerice, da se u njima nalaze uredi. U razgovoru sa susjedima saznali smo da tri očito stoje prazna, a jedan se dugoročno iznajmljuje. Prema cijenama u tim novijim zgradama, približna vrijednost ova četiri stana je minimalno 3,5 milijuna kuna.

Ni na jednom nema tereta kredita, a najzanimljiviji je onaj u Veslačkoj. Tu zgradu u kojoj su se stanovi prodavali po cijeni od 2300 do 2700 eura za kvadrat je prije 2018. godine sagradila tvrtka Alfa stan. Ista ona tvrtka koju vodi i kojoj je jedan od suvlasnika Dean Šparavec, a u čijoj je garaži ispred vile Kovačević sakrio prije uhićenja automobil s milijun eura u gotovini. Njih dvojica su prijatelji, a u Alfa stanu je do 2019. bio suvlasnik i drugi Kovačevićev partner - bivši bankar Željko Udovićić.

Dragane odakle lova? Za tajnih 12 milijuna kuna trebao je raditi 39 godina. I ne trošiti baš ništa!
Dragane odakle lova? Za tajnih 12 milijuna kuna trebao je raditi 39 godina. I ne trošiti baš ništa!

Prema zemljišnim knjigama, stan u toj pametnoj zgradi je sredinom 2018. godine kupila Kovačevićeva tvrtka Finkor. Stan je površine gotovo 60 četvornih metara i uz njega ide parkirališno mjesto. Prema prodajnim cijenama, taj stan je vrijedan barem 150.000 eura ili oko milijun kuna. Te godine je Finkor imao 90.000 kuna prihoda i 6000 kuna dobiti.

Stan je u Adžijnoj ulici i glasi na Finkor,a vlasništvo je upisano još prije Kovačevićeva šefovanja u Janafu, u vrijeme kad je bio član uprave Zagrebačkog holdinga. Na petom je katu i ima površinu od 101,1 četvorni metar, a u toj zgradi stanove ima i bivši šef Holdinga, danas optuženik u aferi Agram - Slobodan Ljubičić.

POGLEDAJTE VIDEO Uhićeni u aferi Janaf

Pokretanje videa...

Janaf 01:49

Još dva stana nalaze se u istoj zgradi na uglu Harambašićeve i Ulice Livadarski put. To su mali, ali funkcionalni stanovi u kvalitetnoj zgradi. Oba imaju i lođu, a nalaze se na četvrtom katu zgrade. Jedan je nešto manji od 28 kvadrata, a drugi nešto veći od 34 kvadrata. Gradile su ih Stipić nekretnine, a njihov vlasnik Zlatko Stipić je jedan od onih koje je Uskok trebao ispitati kao svjedoke jer su 2019. na Martinje bili na Kovačevićevoj zabavi. Prije te zabave je on, tvrde istražitelji, primio 1,96 milijuna kuna mita od Kreše Peteka. Ta dva stana glase na Kovačevićeve tvrtke Centar ekonomskog razvoja i Eko-Glob. Susjedi nisu viđali Kovačevića. Kupljeni su 2013. i 2016. godine.

Uz ova četiri stana koja smo otkrili i uz ona tri koja je sam prijavio, dolazimo do sedam stanova u Zagrebu koji su glasili na Kovačevića, njegove tvrtke ili je bio suvlasnik sa suprugom. Vrijednost je devet milijuna kuna.

Ali to nije sve.

Otkrili smo već ranije da je supruga, od koje se razvodi, vlasnica stana od 45 četvornih metara u Branimirovoj koji nije prijavio u imovinskoj kartici.

Nadalje, njegova tvrtka Finkor je vlasnik stana i poslovnog prostora u Slovenskoj 9, u kojoj je uređen tzv. klub.

Ali ni tu nije kraj nekretninama. Kovačević je u imovinsku karticu prijavio klijet i oranice u Donjoj Stubici podno Medvednice. Ali ono za što je Kovačević naveo da vrijedi 60.000 kuna je u biti prelijepo uređena kuća s bazenom i s predivnim pogledom. Vrijednost joj je, prema tržištu, barem nekoliko puta veća.  

Tajna veza moćnika i estrade: U 'Klubu' se tamburalo do jutra, a Gazda sve plaćao tuđim novcem
Tajna veza moćnika i estrade: U 'Klubu' se tamburalo do jutra, a Gazda sve plaćao tuđim novcem

Ne treba zaboraviti da je policija na dan kad je uhićen Kovačević pretresla i stan u Ban centru, gotovo na samom Trgu bana Jelačića. Samo nam je potvrđeno da je pretresen jer ga je on koristio, ali ni njegove tvrtke niti on nisu formalni vlasnik nikakvog prostora u tom luksuznom kompleksu. 

USKOK je blokirao i stanove u kojima je Kovačević u ljeto 2019. svoje polovice prepustio supruzi, pa formalno više nije vlasnik. Također i suprugin stan kojeg je od početka ona bila vlasnik. 

Blokiran je tako stan od 160 kvadrata u Tuškanovoj ulici, stan od 112 kvadrata u Bužanovoj ulici, stan od 106 kvadrata na Novoj cesti, stan od 60 kvadrata u Veslačkoj, stan od 101 kvadrat u Adžijinoj ulici, stan od 45 kvadrata u Branimirovoj, prostor tzv. Kluba u Slovenskoj ulici i već spomenuti stan u Harambašićevoj. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor