Obavijesti

News

Komentari 1

Nema nekih antibiotika, tableta protiv bolova, lijeka za epilepsiju, tlak i alergije...

Nema nekih antibiotika, tableta protiv bolova, lijeka za epilepsiju, tlak i alergije...

Halmed kaže da nestašice lijekova uzrokuju kašnjenja u isporuci sirovina, geopolitička zbivanja, poteškoće u proizvodnji. Pacijente pozivaju da im se jave za informacije o dostupnosti lijekova, ažuriraju listu

VIDEO

U Hrvatskoj vlada nestašica više lijekova, između ostalog pojedinih lijekova za epilepsiju, ali i antibiotika, lijekova protiv bolova, i drugih.

- Bilježimo nestašice u različitim skupinama lijekova, između ostalog za pojedine antibiotike, lijekove za bolove, povišeni krvni tlak i alergije. Za predmetne lijekove na našem tržištu dostupni su drugi lijekovi istog sastava i namjene ili lijekovi iz iste terapijske skupine, odgovaraju iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Kako kažu, do nestašice lijeka može doći iz niza razloga; od onih jednostavnijih koji su logističke prirode, poput kašnjenja u isporuci sirovina, do poteškoća u proizvodnji i složenijih geopolitičkih zbivanja koja mogu utjecati na poslovanje farmaceutske industrije.

- Iako je opskrba pojedinim lijekovima trenutačno otežana, u slučaju da zamjenske terapije nisu dostupne na našem tržištu, nabavljaju se putem preraspodjele zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice Europske unije, čime se pacijentima osigurava pristup potrebnoj terapiji, dodaju. 

Više puta dnevno ažuriramo stanje u našoj bazi lijekova i na popisu nestašica na stranicama HALMED-a kako bi sva saznanja o početku i završetku nestašice te razlozima zbog kojih je do nje došlo bili dostupni. Isto tako, u slučaju kad ne mogu dobiti određeni lijek, za informacije o njegovoj dostupnosti izravno nam se mogu obratiti pacijenti, liječnici ili ljekarnici. Svaki put kad nam se obrate i signaliziraju da je za pojedini lijek potencijalno smanjena dostupnost, dodatno istražujemo i provjeravamo stanje u prometu, stoji u odgovoru HALMED-a. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.