Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Nema nikakvog opravdanja za povećanje školarina studentima

Ako pogledamo isplate za Sveučilište u odnosu na prošlu akademsku godinu, isplaćeno je 18 milijuna kuna više, ne vidim nikakvo opravdanje da se studentske participacije povećaju, kazala je

Zagreb: Ministrica Divjak na izvanrednoj konferenciji o lažnim diplomama
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
11 komentara

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak smatra da je prijedlog odluke o povećanju školarina na Sveučilištu u Zagrebu neopravdana, javlja N1

U utorak bi se na Senatu trebalo raspravljati da se od sljedeće akademske godine studentima povećaju troškovi studiranja, a a iz novca kojeg država doznačuje Sveučilištu, bitno viši iznos od dosadašnjeg izdvajat će se za troškove poslovanja Rektorata. To u praksi znači da će primjerice studenti Filozofskog koji su godinu plaćali 7.200 kuna sada godinu plaćati 8.400 kuna.

ZBOG 'ŽIVOTNIH TROŠKOVA' Sveučilište u Zagrebu naplatit će školarine i do 1200 kn više

- Ako pogledamo isplate za Sveučilište u odnosu na prošlu akademsku godinu, isplaćeno je 18 milijuna kuna više, ne vidim nikakvo opravdanje da se studentske participacije povećaju. Ministarstvo direktno financira sve studente prve godine. Za Senat bi se povećali troškovi i cijena ECTS-a pa bi se na taj način utjecalo negativno na studentski standard, ne vidimo za to razlog u kontekstu podataka koje sam iznijela. Senat o tome treba raspravljati, trebaju se iznijeti svi podaci koji će opravdati ovakvo podizanje participacije, premda ja u to ne vjerujem. Studenti imaju predstavnike u Senatu i imaju pravo veta. Ne smiju se troškovi prebaciti na leđa studenata. Sigurna sam da pisci Ustava nisu imali ovakve stvari na umu kada su unosili autonomiju Sveučilišta - poručila je Divjak.

Zagreb: Konferencija inicijatora otvorenog pisma protiv dodjele počasnog doktorata Bandiću BORAS IZBJEGAVA PITANJA 'Rektor bi povećavao školarine, a ne zna se na što troši novac'

Rekla je da su druga sveučilišta u pregovorima oko povećanja financiranja koje bi ovisilo o rezultatima poput zapošljivosti studenata i ranga sveučilišta, a da to Sveučilište u Zagrebu izbjegava. 

Sveučilište predviđa rast troškova funkcioniranja Rektorata i to sa 17 posto sredstava uplaćenih iz proračuna na 25 posto.

- Teško je to objasniti. Senatu se trebaju podastrijeti detaljni troškovi. Što se tiče troškova Rektorata, oni su bili bitno manji nego sada - rekla je Divjak.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message