Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

'Nema novaca za borbu protiv požara, Amazonija je velika...'

Bolsonaro je više puta naglasio kako vjeruje da bi Brazil trebao otvoriti Amazoniju poslovnim interesima, kako bi se dopustilo rudarstvo i tvrtkama za sječu šuma da iskoriste tamošnje prirodne resurse

Smoke billows during a fire in an area of the Amazon rainforest near Humaita, Amazonas
Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
48 komentara

Brazilska vlada nema dovoljno sredstava za borbu protiv požara koji haraju u amazonskoj prašumi, rekao je u četvrtak predsjednik Jair Bolsonaro.

Brazilska svemirska agencija izvijestila je da je broj požara koji je zahvatio Amazoniju kao posljedica sječe šuma, u odnosu na prošlu godinu, porastao za 83 posto.

EKOLOŠKA KATASTROFA Amazonija gori već dva tjedna: Gusti dim se vidi i iz svemira

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio tjedan dana nakon što je predsjednik Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog objave podataka o krčenju šuma, piše BBC. 

"Amazonija je veća od Europe, kako ćete se boriti protiv kriminalnih požara na takvom području", upitao je novinare. "Nemamo sredstava za to".

POGLEDAJTE VIDEO: 

U srijedu je Bolsonaro rekao da su nevladine organizacije krive za požare.

Upitan ponovno u četvrtak o tom komentaru, rekao je da ne može dokazati da nevladine organizacije, kojima je srezao financiranje, pale vatru ali su "najveći sumnjivci".

Bolsonaro je više puta naglasio kako vjeruje da bi Brazil trebao otvoriti Amazoniju poslovnim interesima, kako bi se dopustilo rudarstvo i tvrtkama za sječu šuma da iskoriste tamošnje prirodne resurse.

An aerial view of the Amazon near Humaita | Autor: UESLEI MARCELINO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ranije ovoga mjeseca, Norveška i Njemačka prekinule su financiranje nekih projekata čiji je cilj bilo zaustavljanje deforestacije Brazila nakon što su alarmirane da se mijenjaju uvjeti po kojima se biraju projekti.

Upitan o gubitku novca, Bolsonaro je tada rekao: "Brazil to ne treba".

Najveća prašuma na svijetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zatopljenja. 

Aktivisti za očuvanje okoliša za požare okrivljuju Bolsonara, tvrdeći da je poticao drvosječe i poljoprivrednike na krčenje šuma. 

An aerial view of a deforested plot of the Amazon near Porto Velho | Autor: UESLEI MARCELINO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

U međuvremenu je iz američke NASA-e objavljeno da je ukupan broj požara u području same Amazonije nešto niži od godišnjeg prosjeka. 

Šumski požari u Brazilu su najčešći za vrijeme sušne sezone, no neki se namjerno izazivaju da bi se ilegalno krčile šume i da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke. 

Po podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja od siječnja do kolovoza ove godine u brazilskom je dijelu Amazonije izbilo više od 72.000 požara. 

Riječ je o najvećem evidentiranom broju požara otkad je 2013. počelo službeno praćenje ovih podataka. Za usporedbu, tijekom 2018. evidentirano je ukupno 40.000 požara. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message