Obavijesti

News

Komentari 17

'Nema oprosta zakupnina za one koji su dali puno otkaza'

'Nema oprosta zakupnina za one koji su dali puno otkaza'
1

Ministarstvo državne imovine je objavilo kriterije kada će oprostiti zakupninu za travanj. I prilično su zakomplicirali s dokazivanjem, a također nije jasno tko bi trebao sanirati štete od potresa na lokalima

Ministarstvo državne imovine napokon je donijelo kriterije po kojima će onima koji su iznajmili državne poslovne prostore otpisati zakupnine zbog toga jer su zatvoreni zbog pandemije ili su oštećeni u potresu. Objavili su na svojim stranicama i kriterije za one koji iznajmljuju državne stanove ili garaže. Otpis neće dobiti svi, nego samo oni koji nisu otpuštali po određenim kriterijima.
 
Otpis potraživanja travanj dobit će poslodavci koji su zatvoreni po odluci Nacionalnog stožera, ali samo ako nisu otpuštali. Primjerice, mala tvrtka do 10 zaposlenih ne smije otpustiti više od 40 posto radnika, mala poduzeća više od 20 posto, srednja 15 posto, a velika 10 posto radnika. Po istom kriteriju zaposlenih će se otpisati i onima koji rade, ali imaju pad prihoda više od 50 posto. Ali tu ima dodatni kriterij uz zaposlenost: onima do 7,5 milijuna godišnjeg prihoda koji imaju pad prometa viši od 50 posto, otpisuje se cijela zakupnina, dok onima s prometom iznad 7,5 milijuna, otpisuje se zakupnina proporcionalno padu prihoda.
 
Svi ostali mogu i dalje koristiti mjeru odgode plaćanja zakupnine. Ministarstvo je ostavilo i prostor svima da mogu raskinuti ugovore.
Za Zagreb i prostore koji su oštećeni u potresu, nude također mogućnost raskida ugovora i otpisa zakupnine u travnju. A onima kojima je zakupljeni prostor oštećen, a žele ga i dalje koristiti, mogu dobiti jednomjesečni otpis i prijaviti oštećenja. Ne navodi se tko bi trebao platiti sanaciju državnih lokala nakon potresa. 
 
Slično je i za stanove i garaže u vlasništvu države koji su oštećeni u potresu. Tko želi, može ga prestati koristiti, a ako je neupotrebljiv može dobiti otpis najamnine za travanj.
Ako je prostor neupotrebljiv, potpuno je nejasno zašto država nudi samo jedan mjesec otpisa, te hoće li se zakupnine morati plaćati ako pandemija potraje i nakon ovog mjeseca ili se poslovni prostori, stanovi i garaže ne poprave da budu uporabljivi nakon štete u potresu.