Obavijesti

News

Komentari 14

Nema optimizma: Bohaček je odbio sjediti uz Udrugu Franak

Nema optimizma: Bohaček je odbio sjediti uz Udrugu Franak
7

Problem dužnika u 'švicarcima' bila je tema sjednice Saborskog odbora za financije i proračun. No, zaključci nisu oduševili ni oporbu, ni Udrugu Franak, a niti banke

VIDEO

Ako je suditi po potezu čelnog čovjeka Hrvatske udruge banaka (HUB) Zorana Bohačeka nema razloga za optimizam da će suprotstavljene strane HUB i Udruga Franak dogovorno riješiti problem dužnika u švicarskim francima. 

Naime, na sjednici Saborskog odbora za financije i državni proračun na temu problema dužnika u švicarcima, iako je protokolom bilo predviđeno da Bohaček sjedi pored predstavnika Udruge Franak, on im nije želio biti niti blizu

Prije početka sjednice čelni čovjek HUB-a samoinicijativno je karticu sa svojim imenom i prezimenom premjestio na drugo mjesto te si tako od njih osigurao koliko toliko pristojnu udaljenost. 

Marić: Potrebno je osnovati istražno povjerenstvo

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Optimizam da će problem dužnika biti riješen ne dijeli ni Goran Marić (HDZ). 

- Bojim se da ovaj slučaj neće rasvijetliti bez osnivanja istražnog povjerenstva u Saboru u kojem bi bili angažirani stručnjaci, nezavisni ekonomisti i pravnici i prisilili da se dobiju svi relevantni podaci. Bez toga ostat će sve na deklarativnoj razini - rekao je Marić. 

Marić je prozvao Hrvatsku narodnu banku (HNB) da je dopustila kockarski pristup u kreditnom odnosu koji je neravnopravan, a upozorio je da javnost još nije dobila relevantne podatke na kojima bi se moglo temeljiti buduće rješenje problema. 

Zaključci usvojeni, ali nema ničeg novog

Odbor za financije i državni proračun, voljom vladajuće većine i uz suzdržanost članova HDZ-a, usvojio je većinu zaključaka. 

U njima se predlaže da banke od 1. srpnja potpišu anekse ugovora o kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima i obračunaju preplaćene kamate temeljem presude Vrhovnog suda. Navodi se da je taj prijedlog društveno opravdan i za banke, i za dužnike ali i pravosudni sustav. 

Pozivaju se banke da predlože sveobuhvatno rješenje problema dužnika u švicarcima temeljem analitičkih podloga i potrebnim simulacijama za rješavanje nastalog problema. 

Jednoglasnu potporu vladajućih i oporbe dobio je tek zaključak kojim se obvezuje HNB da dostavi izvješće o problematici zaduženja dužnika u francima i prijedlog mjera za olakšavanje njihove pozicije. 

Podržana je najava Ministarstva financija za hitnom izradom Zakona o stambenom kreditiranju koji bi u budućnosti onemogućio sadašnje probleme, prijedlog smanjenja zateznih kamata i uvođenje instituta stečaja potrošača, a Vladu se zaključkom zadužuje da po dostavi prijedloga banaka te HNB-a, pripremi paket regulatorno-poreznih mjera

'Vuk sit, a ovce na broju. Ničeg konkretnog tu nema'

- Išlo se za tim da vuk bude sit, a ovce na broju. Iz tih zaključaka nema ništa konkretnog. Šteta što nije usvojen prijedlog Gorana Marića za osnivanjem istražnog državnog povjerenstva jer oko svih zaključaka nedostaju točni podaci HNB-a koji su potrebni za prosuđivanje i donošenje odluke. Presuda Vrhovnog suda koja je donesena nije operativna i tu se nije definiralo što treba napraviti - rekao je Ivan Lovrinović ispred Udruge Franak nakon sjednice Odbora. 

Ustvrdio je da se zaključcima stvari nisu pomakle, uz ocjenu da je ovo bila "priredba za javnost kako bi se vidjelo da Sabor nešto radi i da Odbor brine o problemu". 

'Nedostaje političke volje, a neki članovi Odbora su čak i spavali'

- Ovo neće riješiti ništa dužnicima u švicarskim francima. Ovdje nedostaje političke volje. Jasno je da Hrvatska treba novu Vladu da riješi političko pitanje jer ovi ljudi nemaju volje. Ovo je najveća institucija u Hrvatskoj, oni nisu senzibilizirani za ovaj problem, ovdje se stranački razgovara, pokušavaju se zaraditi politički bodovi, nema rješenja. Jedino što bi moglo biti iznenađenje je da banke dođu sa smislenim prijedlogom koji bi mogao biti podloga za nagodbu s Udrugom Franak, a prije svega to je vezan za jedan kompromisni devizni tečaj i ništa drugo nije prihvatljivo. To je najjednostavnije rješenje i tu bi se mogao podijeliti teret ovog pitanja. Ovo je bila rasprava ispod svake razine da se ponudi pravo rješenje, a neki su članovi Odbora čak i spavali - rekao je Lovrinović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag