News

Komentari 338

U Hrvatskoj zabranili petarde!

U Hrvatskoj zabranili petarde!

Postojali su i amandmani da se i ostala bučna pirotehnika zabrani većinu godine te da je njeno korištenje dopušteno samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja, no odbijeni su

Sabor je izglasao Zakon o eksplozivnim tvarima te su na drugom čitanju saborski zastupnici jednoglasno podržali zabranu petardi i redenika kategorija F2 i F3.

Postojali su i amandmani da se i ostala bučna pirotehnika zabrani većinu godine te da je njeno korištenje dopušteno samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja. Predložio ih je zastupnik Davor Dretar, no odbijeni su.

Veliko zadovoljstvo je zbog ove odluke izrazila udruga Prijatelji životinja koja je godinama zahtjevala zabranu petardi:

- Sretni smo što se, nakon osam godina naše kampanje za zabranu svih vrsta petardi, današnjim izglasavanjem u Saboru dogodio dugoočekivan povijesni trenutak za Hrvatsku. Zahvaljujemo Ministarstvu unutarnjih poslova i saborskim zastupnicima koji su uvažili apele udruga, javnosti, stručnjaka i institucija za prestanak terora petardama - izrazio je zadovoljstvo Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja. Dodao je da je šteta što nije prihvaćen i logičan prijedlog da se uporaba ostale bučne pirotehnike dopušta samo na Silvestrovo i Novu godinu, što svakako treba propisati sljedećim izmjenama Zakona.

Ipak, još će ove godine za blagdane biti moguće korištenje te pirotehnike zbog toga što izmjena zakona stupa na snagu tek 2. siječnja.

Najčitaniji članci