Obavijesti

News

Komentari 5

Nema više plagijata, seminare i doktorate provjerit će softveri

Nema više plagijata, seminare i doktorate provjerit će softveri

Ovo je važna antikorupcijska mjera, kazala je Blaženka Divjak. Njemački softver PlanScan odabrala su 33 visoka učilišta, a Turnitin njih 39. I studenti će moći sami pregledati radove kroz ove programe

VIDEO

Kako bi se onemogućilo plagiranje studentskih radova, bilo seminarskih, završnih ili doktorskih, Ministarstvo znanosti i Sveučilišni računski centar (Srce) predstavili su u srijedu dva softvera pomoću kojih će profesori na javnim visokim učilištima moći provjeriti autentičnost tih radova, ali i studenti prije same predaje svog rada provjeriti jesu li sve izvore dobro citirali i naveli.

Nabavljene su dvije licencije za korištenje njemačkog softvera PlagScan, koja su neka visoka učilišta već počela koristiti te za korištenje američkog softvera Turnitin, koji se već duže vrijeme koristi u većoj mjeri u Hrvatskoj. 

Softveri uspoređuju rad koji se provjerava s dostupnim vanjskim izvorima te na temelju podudaranja generiraju izvještaj u kojem je podudaranja moguće pregledati i analizirati. Oni su samo alat kojima se, prije svega, osiguravaju kvalitetni podatci o razini autentičnosti, odnosno eventualnog plagiranja.

- Sotveri za provjeru autentičnosti su ponajprije alat koji nadležnim osobama, prije svega nastavnicima i mentorima, ali i samim studentima olakšavaju donošenje prosudbe o izvornosti nekog teksta, u pravilu studentskog ili sličnog rada, odnosno o razini prenošenja i ispravnosti navođenja drugih izvora u radu - istaknula je zamjenica ravnatelja Srca, Sandra Kučina Softić, naglasivši kako konačnu odluku o tome sadrži li određeni dokument plagirane dijelove donosi korisnik softvera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dakle, bitan je ljudski faktor kod analize. A brojne su prednosti softvera za provjeru autentičnosti, kao što su mogućnost provjere velike količine radova u kratkom vremenu, uključivanje vlastitih dokumenata za usporedbu s radom za provjeru, mogu poslužiti kao temelj za prosudbu originalnosti rada, doprinosi se razvoju svijesti studenata o etičkim pitanjima te povećanju pažnje o pravilnom navođenju izvora prilikom pisanja radova - istaknula je Kučina Softić.
Okvirni sporazum sklopljen je na četiri godine, a potpisan ugovor za prvu godinu korištenja. Ukupni iznos za oba softvera za prvu godinu korištenja iznosi 1,8 milijuna kuna, a visoka učilišta odabrala su koji softver žele koristiti. Za Turnitin se odlučilo njih 39 za ukupno 90.349 studenata, a za PlagScan 33 visoka učilišta za ukupno 57.282 studenta. Pristup softverima obavlja se korištenjem elektroničkih identiteta u sustavu AAI@EduHr.

Kako je naglasila ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, ovo je jedna od važnih i antikorupcijskih mjera.
- Mislim da je ovo izvrsno ulaganje. S jedne strane omogućavamo studentima da sami provjere svoj rad prije nego ga predaju, što je važno jer se student može uvjeriti ne samo je li ispravno citirao nego što treba napraviti kako bi poboljšao kvalitetu rada - istaknula je dodavši kako je cilj osvještavanje studenata i profesora o važnosti etičkog djelovanja i zaštite izvornosti. 

Softveri rade tako da uspoređuju izvore s interneta, iz znanstvenih časopisa i članaka, dokumenata ustanove i iz baze dokumenata koje prikuplja proizvođač softvera. Kada se "ubaci" rad, sporni dijelovi u kojem nema navođenja izvora se zacrvene te se pokaže u postotcima koliko se rad podudara s nekim drugim. 

No, kako je naglasila Divjak, softveri se puno jednostavnije koriste za nove radove, koji su sada napisani te bi bilo vrlo opasno procijeniti samo na temelju postotka odlučiti jesu li dijelovi rada plagirani, posebno kod nekih starijih radova koji su kasnije puno puta citirani. 

- Nastavnik sam mora donijeti procjenu je li podudarnost razlog za sumnju u plagijat ili je ta podudarnost koja se prikazuje ustvari poželjna kod znanstvenih radova i pokazuje visoku razinu citiranosti nakon što je neki stariji rad objavljen - istaknula je. 

- U svijetu je to danas standard i mi idemo prema tome - istaknula je Kučina Softić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!