Obavijesti

News

Komentari 444

Nemaju ni 30 godina: Mladi su lavovi ušli u političku arenu

Nemaju ni 30 godina: Mladi su lavovi ušli u političku arenu
4

Budimir, gradonačelnik Kutjeva, još studira. Načelnik Pirovca Gulam je prije politike radio u turizmu, a Tomas je u Vladislavcima uveo besplatnu prehranu za učenike

VIDEO

Politički debitanti su u zadnjih godinu dana postali vrlo popularni u Hrvatskoj. Nije riječ samo o moru novih političkih stranaka, nego o vrlo mladim kandidatima koji su postali gradonačelnici i načelnici općina.

Zadnji u nizu je Josip Budimir (26), novi gradonačelnik Kutjeva.

On je s trona najmlađeg gradonačelnika maknuo Ivana Gulama (27), načelnika Pirovca. Budimir je bio kandidat HDZ-a, ali samo tri mjeseca prije izvanrednih izbora u Kutjevu nije se bavio politikom.

Prije nego što se uhvatio politike, radio je u turizmu, nautici...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I on i Gulam su prvostupnici ekonomije, ali Pirovčanin ima neusporedivo više poslovnog iskustva. Prije nego što se uhvatio politike, radio je u turizmu, nautici, financijskim institucijama i marketingu. Bio je suvlasnik tvrtke te autor pirovačkog katastra i atlasa turističkih agencija. Gulam je tek nakon izbora postao punopravni član HNS-a te početkom travnja ove godine i predsjednik mladeži te stranke, a tako i član Predsjedništva.

Kutjevački gradonačelnik Budimir tvrdi da je ušao u HDZ jer daje priliku mladima. Nakon razgovora u županijskom ogranku stranke pristao se kandidirati.

Vjeruje da će uspjeti uskladiti fakultetske obveze s političkim

- Vjerujem da su u meni prepoznali iskrenu i poštenu osobu koja će raditi cijeli dan. Jedini uzor mi je Bog - kaže Budimir.

Istaknuo je kako mu se sviđa način na koji gradonačelnik Metkovića Božo Petrov upravlja gradom. Zbog toga želi s njim stupiti u kontakt i tražiti ga savjete. Dodaje kako će, poput Petrova, i on možda smanjivati plaće. Iako još studira, vjeruje da će uspjeti uskladiti fakultetske obveze s onima u gradskoj kući.

– Do diplome me dijeli još šest ispita i to ću polagati paralelno uz političke aktivnosti. I u politici me, kao i u sportu, vodi momčadski duh. Trenutačno nemam curu, ali želim ostati u Kutjevu i osnovati obitelj – nastavlja student.

Jedva je punoljetan

Na listi ORaH-a Mirele Holy za Europski parlament je maturant zagrebačke V. gimnazije Mihael Peklar koji je jedva punoljetan. Nije još završio ni srednju školu. Neki smatraju da je riječ o klasičnom podmetanju biračima. Stariji političari našli su mlade kako bi bili njihove marionete. Lakše će dobiti simpatije birača nego neki stariji koji su biračima već dosadili. Ipak, ako nemamo problem s time da u Saboru sjede ljudi stariji od 60 godina, možda bismo trebali dati priliku mladima. Neki od njih su zaista uspješni.

U godinu dana uspio ostvariti besplatnu prehranu za učenike

Zadnji primjer je Marijan Tomas, načelnik općine Vladislavci blizu Osijeka. Ima 29 godina i u godinu dana je u svojoj općini uspio ostvariti besplatnu prehranu za sve učenike osnovne škole, a ovisno o uspjehu srednjoškolaca, općina im pomaže platiti autoškolu. Može se kad se hoće, a godine u tome nisu prepreka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 444
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1