Obavijesti

News

Komentari 27

'Nemamo čvrstu strategiju oko problema koji trese cijelu EU'

'Nemamo čvrstu strategiju oko problema koji trese cijelu EU'
1

Anto Đapić kazao je kako Marakeška deklaracija nije temeljno pitanje hrvatske politike prema migrantima, nego "činjenica da hrvatska politika uopće nema postavljenu čvrstu strategiju oko ovog problema'.

VIDEO

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić na konferenciji za novinare u Osijeku, „fingiran i prenapuhan” je sukob oko Marakeške deklaracije između Pantovčaka i Banskih dvora - predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića.

Ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić u petak je izrazila iznenađenje najavom da hrvatska predsjednica neće biti na konferenciji u Marakešu gdje bi sporazum trebao biti potvrđen, a iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović odgovoreno je da ona pozdravlja završetak pregovora o tzv. Marakeškom sporazumu o zakonitim migracijama, ali je odlučila da neće otputovati na njegovo potvrđivanje u Maroko te da je o tome Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bilo informirano.

Pejčinović je ustvrdila da će tzv. Marakeški sporazum, odnosno Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, unaprijediti suradnju država po pitanju regularnih migracija, a ne povećati priljev migranata kako to sugerira hrvatska krajnja desnica. 

'Hrvatska mora prestati slijediti propalu politiku Angele Merkel'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Govoreći o o tom sporazumu, Đapić je upozorio kako zemlje članice EU okupljene u Višegradskoj skupini rezolutno odbacuju politiku koja je dovela do eskalacije problema u glavnom sidru EU - u Njemačkoj. „Hrvatska mora prestati slijediti propalu politiku Angele Merkel po ovome pitanju i definirati svoju nacionalnu strategiju”, ocijenio je.

Dodao je kako je neshvatljiva benevolentnost prema događajima u BiH u koju dnevno ulazi oko 200 migranata.

„Umjesto da se svi državni resursi podignu na najvišu razinu obrane od te velike prijetnje na strateške interese hrvatskoga naroda, Hrvatska je izložena neshvatljivim eskapadama i porukama visokih državnih službenika. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović otvoreno zagovara odustajanje od elementarnih načela djelovanja države”, izjavio je Đapić.

DESNO kao drugi velik problem vidi predstavljanje mjere za osposobljavanje na radnom mjestu za migrante, prema kojoj bi svaki migrant imao pravo na mjesečnu naknadu od 2.752 kuna uz plaćene troškove prijevoza, osiguranja pri HZMO-u i doprinosa u zaštiti na radu.

'Pripremanje terena za masovno prihvaćanje ilegalnih migranata'

„Migranti bi imali pravo na plaćeno mentorstvo i troškove nastave te polaganje ispita. Iako se ova mjera donosi pod izlikom nedostatka radnika u Hrvatskoj, više je nego očito donošenje ove mjere usred velike invazije migranata prema Hrvatskoj. Nema dvojbe da se radi o pripremanju terena za masovno prihvaćanje ilegalnih migranata po nalogu EU”, naglasio je Đapić.

Još dramatičnijim Đapić smatra činjenicu da je Vlada putem MUP-a pustila u proces javnu raspravu o izmjeni Zakona o državljanstvu. Prema njegovim riječima, priča o tome da će se uklanjanjem zapreke znanja hrvatskoga jezika za ostvarivanje prava na državljanstvo kod hrvatske djece u inozemstvu „postići veći interes i mogućnost integracije hrvatskih iseljenika u državni i politički poredak, priča je za naivce i skriva vrlo opasne potencijalne namjere”.

„Mi tu priču vidimo kao zamku iza koje se krije prilagodba temeljnih državnih dokumenata i institucija za nekontrolirano useljavanje stotina tisuća ljudi u Hrvatsku s namjerom potpune promjene sastava nacionalne strukture. Zakon o državljanstvu treba potpuno promijeniti, u njemu moraju biti ugrađene jamstvene i razvojne vizije hrvatskoga naroda i države, mora imati klauzule koje će Hrvatima izvan domovine omogućiti jednostavan, brz i efikasan način ostvarivanja prava”, istaknuo je je Đapić.

Zaključio je kako se o najvažnijem dokumentu jedne zemlje i naroda ne može usputno raspravljati, bez sudjelovanja svih najvažnijih nacionalnih institucija i najšire javnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto