Obavijesti

News

Komentari 172

Nemar u Petrovoj: Ginekolog ostavio iglu u mladoj trudnici

Nemar u Petrovoj: Ginekolog ostavio iglu u mladoj trudnici
3

Drugi liječnici pokušali su ispraviti pogrešku, ali nisu uspjeli. Trudnica je tjednima nosila iglu u utrobi i tek na porođaju su je izvadili. Srećom, majka i beba su dobro

VIDEO

Zbog zahvata serklaže (šivanja grlića maternice), nakon kojeg se ide kući isti dan, trudna pacijentica iz Zagreba ležala je u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj punih mjesec dana jer je ginekologu dr. Goluži tijekom zahvata ispala igla u maternicu. Nije je izvadio.

Kako je vidljivo iz bolničke medicinske dokumentacije, pacijentica (podaci poznati redakciji) trudna 28 tjedana primljena je u Petrovu 30. rujna 2014. zbog bolova u trbuhu. Dr. Trpimir Goluža, poznat kao predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika i aktivist za liječnička prava te jedan od vodećih ljudi u posljednjem liječničkom štrajku, procijenio je da pacijentici treba napraviti serklažu, odnosno šivanje grlića maternice kako bi se spriječio mogući prijevremeni porođaj. No igla za šivanje duga gotovo tri centimetra iskliznula je dr. Goluži s držača igle i otišla u ženinu maternicu. 

Kako pokazuje dokumentacija, naložio je da se napravi ultrazvuk i rendgensko snimanje, no isto tako je procijenio da zahvat treba nastaviti. Iglu nije izvadio, što je bilo obavezno u tom trenutku, nego je, doznajemo, naložio osoblju koje je s njim bilo na zahvatu da nikome o tome ne govore. Što je u tom trenutku razmišljao i što je mislio kako će igla biti odstranjena iz maternice, teško je reći, no osoblje koje je bilo na zahvatu ipak je isti dan progovorilo o svemu u strahu da se trudnici situacija ne zakomplicira.

Iglu nisu mogli pronaći

Nakon ovog nemara dr. Goluže, čim se na odjelu doznalo što se dogodilo, dr. Snježana Škrablin Kučić ponovnim je operativnim zahvatom pokušala naći iglu i izvaditi je iz maternice trudne žene. Ali nije uspjela jer se igla, kako tumače stručnjaci s kojima smo razgovarali, ukopala negdje duboko u maternicu.

Propust dr. Goluže na kraju je rješavao i pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu prof. dr. Josip Đelmiš. On je najprije odstranio šav serklaže koji je napravio dr. Goluža, a to drugim riječima znači da je bio krivo napravljen. Prof.dr. Đelmiš pretraživao je cijeli kanal grlića maternice te je, kako piše u službenoj dokumentaciji Klinike u Petrovoj, na stražnjem dijelu napipao sumnjivu tvorbu za koju je posumnjao da je riječ o ukopanoj igli. Napravio je novi šav serklaže, pokazuje dokumentacija, markirao područje za koje je sumnjao da skriva iglu i naložio da se napravi RTG snimka. S obzirom na položaj igle, odustao je od daljnjeg pokušaja vađenja jer je to za pacijenticu i nerođeno dijete moglo biti suviše riskantno.

Nakon intervencije prof. dr. Đelmiša pacijentica je dobila takozvanu intravenoznu tokolizu, odnosno infuzijom je dobila lijekove koji opuštaju maternicu i sprečavaju prijevremeni porođaj. Kući je otpuštena nakon mjesec dana, 29. listopada - i dalje s iglom u maternici.

Izvadili ju tek na porođaju

Tako je bilo i sljedećih tjedana jer je pacijentici igla izvađena tek na porođaju carskim rezom u Petrovoj, koji je vodila dr. Snježana Škrablin Kučić. Budući da je rodila u terminu, pacijentica je iglu u sebi nosila punih 12 tjedana.

Srećom, cijela priča završila je bez posljedica, žena je dobro i rodila je zdravo dijete. Ginekolozi s kojima smo razgovarali kažu da je sreća što se ništa nije zakompliciralo. Ta igla, kažu, uopće nije sitna i jako se dobro vidi na rendgenskim snimkama, a ni u ludilu se ne smije ostaviti u pacijentici jer može izazvati za život opasne posljedice. Osim što je mogla izazvati perforaciju nekog dijela maternice, postojala je i opasnost od teškog upalnog procesa na mjestu na kojem se igla ukopala i sepse, koja je mogla biti pogubna za mladu ženu.

''Nevjerojatno je da bi liječnik ostavio iglu unutra''

Pacijentica, koja je sad na rodiljskom dopustu i bavi se svojom bebom, nije ništa željela komentirati. To nije želio ni dr. Trpimir Goluža, koji je na pitanje o zaboravljenoj igli rekao da nema nikakvih komentara spominjući pritom da iznošenje ove priče smatra napadom na sebe i prijeteći odvjetnicima.

- U svojih 30 godina staža dvaput sam vidio da nekome padne igla u maternicu žene, no u oba ta slučaja igla je odmah u vrijeme zahvata nađena i izvađena uz pomoć RTG snimki bez ikakvih posljedica. Ovo je naprosto nevjerojatno da operater ostavi iglu unutra - priča nam jedan iskusni ginekolog dodajući kako liječnici koji su nakon dr. Goluže pokušavali ispraviti njegovu pogrešku nisu, nažalost, mogli izvaditi iglu jer se ona u međuvremenu duboko ukopala u tkivo, a svaki isforsirani pokušaj vađenja mogao je imati teške posljedice za mladu pacijenticu i njezinu bebu.

- Tih je dana u bolnici vladala potpuna ludnica. Ispostavilo se da je na potpuno pogrešnome mjestu na grliću maternice napravio zahvat serklaže. To je poslije popravio prof. dr. Đelmiš - prepričava nam izvor iz Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

''Bilo je riskantnije tražiti iglu nego je ostaviti''

Budući da Klinika u Petrovoj spada pod KBC Zagreb, komentar smo zatražili od ravnatelja KBC-a, prof. dr. Zlatka Giljevića.

Odgovorio nam je da službeno nije upoznat sa slučajem, no nakon novinarskog upita zatražit će informaciju o tomu od predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode prof. dr. Slavka Oreškovića koji nam je rekao da dr. Goluža nije ništa htio zataškati, već je drugi dan prijavio što se dogodilo. Kod zahvata je, kaže prof.dr. Orešković, igla pobjegla i otišla u tkivo jer je instrument popustio.

- Dr. Goluža odmah je registrirao da ne može naći iglu i to je iznio na kolegiju drugi dan. Stručni kolegij je zaključio da ćemo čekati i vidjeti kako trudnoća ide. Kad ni drugi liječnici nisu uspjeli detektirati iglu zaključak je bio da je mnogo riskantnije tražiti je i uklanjati nego je ostaviti. Čim je na carskom izvađeno dijete, našli smo i iglu. Sretan sam što je sve dobro završilo - kaže prof. dr. Orešković koji postupak dr. Goluže ne smatra liječničkom pogreškom nego komplikacijom koja je opisana i u brojnoj medicinskoj literaturi.

Nakon zastrašujućih priča rodilja inspekcije češljaju sva rodilišta u Hrvatskoj

Već neko vrijeme traje kampanja udruge Roda kojom se potiče žene da iznesu sva negativna iskustva koja su doživljavala tijekom trudnoće i porođaja. Kampanja je rezultirala doista zastrašujućim pričama, a Ministarstvo zdravlja pokrenulo je veliki inspekcijski nadzor u svim rodilištima u Hrvatskoj. Za sada je inspekcija završila posao u Kliničkom bolničkom centru Split, no rezultati njihova nadzora još nisu dostupni javnosti. Prošlog četvrtka su bili i u Merkuru.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"