Obavijesti

News

Komentari 83

Neobičan hobi: Marica ima 147 lutaka, najskuplja vrijedi 450 €

Neobičan hobi: Marica ima 147 lutaka, najskuplja vrijedi 450 €
8

Najskuplja lutka Marice Kušan (66) stajala je 450 eura. Kad ju primi u naručje i pruži prst, zbog topline prstiju silikonski prstići se omotaju oko njezinog prsta

VIDEO

Svaka lutka ima svoje ime i povijest. One su podijeljene u tri skupine i ne služe djeci za igru, kazala je 66-godišnja Marica Kušan iz Čazme koja ima kolekciju od 147 lutaka

Uglavnom se radi o rijetkim lutkama koji nisu serijski proizvedene. Osim jedne. I to one prve koju je Marica dobila na poklon od kolega s posla za rođendan prije više od 20 godina, dok su ona i suprug Josip (66) radili u Njemačkoj. Nakon te, kako kaže, obične lutke i pod utjecajem TV programa koji svake nedjelje u Njemačkoj ima emisiju o skupim i vrijednim lutkama, odlučila se za taj neobičan hobi. 

Njezine lutke su podijeljene u tri skupine. U prvu spadaju one rijetke ili, kako ona kaže, lutke koje podsjećaju na davna vremena i svojim izgledom su svrstane u vrijeme romantike. Druga, i ujedno najbrojnija, je kolekcija koja govori o karakteru. Na tim lutkama izraz lica ili njezino držanje govore o raspoloženju. 

- Sve su lutke izrađene od posebnog materijala. Najskuplje su one od silikona, koje odgovaraju veličinom i izgledom djetetu te dobi - kazala je Marica, pokazujući nam prostorije u kući koje su sve ispunjene lutkama. 

Neke lutke imaju pravu kosu i liče na stvarna bića

Gotovo svaka lutka ima certifikat, odnosno 'papir' koji govori u koliko je komada proizvedena, tko ju je napravio i što ona predstavlja, te koja je po redu iz serije. 

Njihov dom krasi i jedna lutka od 1200 komada koliko ih je proizvedeno u svijetu. To je rijedak i skup hobi, jer imaju lutku koja spada među 400 njih na području Europe. Najvrednije su uglavnom ručni rad. Te lutke imaju pravu kosu i uglavnom liče na stvarna bića. 

Stoga Marica tvrdi da svaka ima svoje podrijetlo i priču koja govori o toj lutki. Neke su tužne i teku im suze, dok su druge poput vesele i nasmijane djece.  

Jedna lutka omota silikonske prstiće oko njezinih prstiju

Najskuplju su platili 450 eura i ona je od silikona. Kad ju Marica primi u naručje i pruži joj prst, zbog topline prstiju silikonski prstići se omotaju oko njezinog prsta. 

Žao joj je što nije sačuvala sve certifikate i kutije, jer su prilikom dolaska iz Njemačke to bacali zbog carine. Marica uz lutke ima još dva hobija. Ruči rad i sakupljanje predmeta izrađenih od keramike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa