Obavijesti

News

Komentari 3

Nepokolebljiva 'Čelična lady': Štreberica opterećena frizurom

Nepokolebljiva 'Čelična lady': Štreberica opterećena frizurom
1

Na današnji dan prije tri godine umrla je bivša britanska premijerka Margaret Thatcher. Dosljedna i odvažna, ona je bila žena koja je u politici znala što želi promijeniti i kako to postići.

VIDEO

Margaret Thatcher jedni su obožavali a drugi mrzili. Prva i jedina žena na premijerskoj funkciji u Velikoj Britaniji, kći trgovca, po zanimanju kemičarka, 11 ipol godina bila je na čelu države. Bila je čvrsta, odlučna a od svojih strogih uvjerenja nije odstupala.

Zbog svojeg beskompromisnog stila vladavine i političkog usmjerenja je i zaradila nadimak ‘Željezna Lady’.Tijekom tri mandata, ova radoholičarka s 18-satnim radnim vremenom, srezala je programe socijalne pomoći, smanjila ovlasti sindikata i privatizirala neke industrije.  Mnogi su ostajali bez posla, a dio industrije je uništen, poglavito ona rudarska.

Jednako je osporavana i idealizirana pa su jedni tako tvrdili da je modernizirala zemlju, a drugi su je optuživali da je pogoršala jaz između bogatih i siromašnih. Ostat će tako zapamćena kao najveći neprijatelj radničke klase

REUTERS/PIXSELL

Bivši premijer Harold Macmillan opisao ju je 'briljantnim tiraninom, okruženom mediokritetima', a njezin prethodnik na dužnosti i u čelništvu konzervativaca Edward Heath nazvao je 'tom prokletom ženom'.

Pametna i marljiva

Pisac i povjesničar Paul Johnson u svojim memoarima pisao je o mnogim važnim osobama iz britanskog javnog života pa tako i o Margaret Thatcher za koju je rekao da je cijeli život bila strašno opterećena svojom frizurom.

-  Jednom sam je pozvao da prošećemo uz rijeku, odbila je kazavši da će joj “vjetar će razbarušiti netom isfeniranu kosu”- ispričao je Johnson koji je čeličnu lady izuzetno cijenio.

- Zajedno smo bili na Oxfordu, bila je vrlo pametna i vrlo vrijedna. Maggie je bila štreberica, obožavala je biti najbolja na ispitu. Svoje je govore po cijele noći brusila, do savršenstva. Nije imala filing da ubaci poeziju, maštu, gotovo ništa od ‘Churchillovog romanticizma’. Ali je, za razliku od njega, znala proniknuti u srž stvari, ne gubeći vrijeme na megalomaniju i okolišanja - ispričao je svojedobno Johnson istaknuvši kako nitko nikada nije mogao naći nijedan mali primjer zlouporabe moći i vlasti.

Kad je počela gubiti pamćenje Margaret se uopće sebe nije sjećala kao primijerke iako je skoro 12 godina bila na čelu V. Britanije. Sebe se sjeća samo kao supruge Denisa Thatchera.

REUTERS/PIXSELL

Umrla je 2013. godine, deset godina nakon supruga, od posljedica moždanog udara.

Margaret Thatcher posjetila je Hrvatsku 1998. kada je proglašena počasnom građankom Grada Zagreba i uručen joj je počasni doktorat zagrebačkog Sveučilišta 

Upečatljive izjeve i komentari

Margaret Thatcher je poznata po citatima Rat u Jugoslaviji nije građanski rat, to je rat komunističke Srbije protiv demokratskih država Hrvatske i Slovenije, te 'Zašto Tuđmanu zamjeraju da je nacionalist, pa i ja sam britanska nacionalistkinja

'Svaka žena koja razumije probleme vođenja domaćinstva blizu je razumijevanja problema vođenja države.''

'Ne zanima me koliko moji ministri govore sve dok rade ono što im ja kažem.''

'Ako želite da se u politici o nečemu priča, za to zamolite muškarca. Ali ako želite da se neke stvari obave, za to zamolite ženu.’

'Biti moćan je slično kao biti dama. Ako moraš ljudima naglašavati da to jesi - vjerojatno nisi'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa