Obavijesti

News

Komentari 94

Nepoželjne: Bile su moćne, a sad na njih nitko ne računa...

Nepoželjne: Bile su moćne, a sad na njih nitko ne računa...
1

Bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac je zadnja osjetila što znači biti politički nepoželjan. Sve su iskusile ‘tapšanja i hvalu’, a sad ih stranke ne trebaju ili ne žele

VIDEO

Josipa Rimac (HDZ) slovila je za “mladu nadu” HDZ-a, svojedobno je bila najmlađa gradonačelnica Knina i karijera joj je išla uzlaznom putanjom sve do dolaska Andreja Plenkovića.
Svi dosadašnji šefovi HDZ-a davali su joj priliku za uspjeh. Od Ive Sanadera koji ju je predložio za gradonačelnicu Knina pa do Tomislava Karamarka, za čije vrijeme je bila i šefica izborne kampanje. Znala se ona zahvaliti šefovima na potpori, pa je tako primjerice Jadranki Kosor svojedobno darovala broš s motivom kninske tvrđave, tj. krune kralja Zvonimira i kninske zastave. Kosor joj je broš kasnije vratila nakon što se Rimac svrstala uz Karamarka. Kolindi Grabar Kitarović, koja nije bila predsjednica HDZ-a, ali jest države, tijekom njezine kampanje skinula je zastavu s kninske tvrđave te joj je darovala. Preuzimanjem vlasti Domoljubne koalicije na čelu s HDZ-om ušla je u Sabor, a uveliko se špekuliralo da bi trebala preuzeti i jedno od ministarstava. U to ime odrekla se i mjesta gradonačelnice. No dolaskom Plenkovića ostala je i bez kandidature na HDZ-ovoj izbornoj listi.

Rimac voli luksuz

Uz njezino ime vezale su se pokoje afere. Čak je sa suprugom bila pod istragom Uskoka, koja je kasnije obustavljena. 24sata su pisala i o skupocjenoj kolekciji njezinih torbica, a i ne tako vrijednoj kolekciji satova, među kojima se ipak našao i jedan skuplji, Cartierov iz linije Tank Française vrijedan oko 30.000 kuna. Bez obzira na sve to, bila je zvijezda HDZ-a u usponu, a sad joj ni kao dugogodišnjoj gradonačelnici Knina ne daju da održi tradicionalan govor u svojem gradu na obilježavanju Oluje. Upravo čeka da prođe taj za Hrvatsku važan dan, pa da otvori dušu i kaže što ima, a ističe da ima puno toga za reći.

Rimac i Karamarko

Nisu šutjele ni njezine nekadašnje stranačke kolegice, također nekad moćne političarke, poput Jadranke Kosor i Biance Matković, pa im to nije pomoglo da zadrže zvjezdani status. Između njih tri ipak je “najdeblji kraj” izvukla Jadranka Kosor.

Kosor najpoznatija 'tviterašica'

Ona je, naime, bila prva žena na čelu HDZ-a, prva premijerka u hrvatskoj povijesti koja je u dvogodišnjem mandatu dovršila pregovore s EU, granični sporazum sa Slovenijom, izbacila svojeg prethodnika Ivu Sanadera iz HDZ-a, da bi na kraju i sama bila izbačena iz stranke. Sjete se je tek novinari tražeći da komentira političku situaciju i događaje kao nekad prva žena vlade. Danas je poznata kao “tviterašica” jer je aktivna na toj društvenoj mreži.

Bianca Matković

Kao ni Josipa Rimac, ni Bianca Matković nije izbačena iz stranke, ali njeno članstvo danas čista formalnost. Matković pamte po nadimku “crna mamba”, a nekad su joj tepali da je “kraljica Banskih dvora”, “bič Božji” i “čuvarica Sanaderovih odaja”. Slovila je za ministricu bez portfelja, no na njezin posao oko organizacije, primjerice, posjeta predsjednika SAD-a Georgea W. Busha nitko nije imao prigovora. Njezin politički uspon, navodno je zaustavila Kosor, jer otkako je ona zamijenila Sanadera, Matković je stavljena na margine. Od tada se rijetko pojavljuje u medijima. Ipak, pokazala je da je bila odana suradnica.

Holy sad kreira nakit

Politička zvijezda je bila i Mirela Holy. Bila je jedna od omiljenih ministrica Milanovićeve vlade iako je kratko trajala. Jedan e-mail ju je stajao ministarske fotelje.
“Podnosim ostavku zbog toga jer sam svojim nepromišljenim e-mailom gospodinu Reneu Valčiću, predsjedniku uprave HŽ Holdinga, nanijela političku štetu vladi RH”, napisala je 7. lipnja 2012. i otišla iz vlade. Kasnije je okrenula leđa i SDP-u, čija je bila dugogodišnja članica. Krenula je svojim političkim putem osnovavši ORaH. Stranka je u kratkom vremenu dosegla vrhunac popularnosti, no do izbora se taj “balon” ispuhao, a kasnije je Holy drugima prepustila tu stranku. Zbog ekscentričnog modnog izričaja u SDP-u su je zvali darkerica, pa je i sama znala komentirati svoje osebujno odijevanje.

holy

- Slažem se da sam najneobičnija u Saboru, iako sam već toliko puta čula razne komentare u vezi sebe, pa sam se navikla i više se ni ne obazirem na to. Ljudi se inače malo distanciraju od onih koji se ne uklapaju u nekakve standarde - rekla je kao zastupnica 2009. godine.

Merzelica daleko od politike

Holy se nedavno opet pojavila u javnosti, ali ovaj put kao kreatorica odjeće koju su nosili glumci u jednoj predstavi. Za razliku od Holy, Marina Lovrić Merzel nije samovoljno napustila stranku. Bila je cijenjena članica SDP-a koja im je držala Sisačko-moslavačku županiju. Uspješno je odolijevala mnogim aferama, a pojedine stranačke odnose pogurala je na nivo kumstva sa Slavkom Linićem i Mirandom Mrsićem.

merzel

Privatan život dugo je uspijevala držati daleko od očiju medija. Unatoč svemu, danas se bori dokazati nevinost na sudu. Više od pet mjeseci provela je u istražnom zatvoru, a sad sa slobode pokušava dokazati da županiju sa suradnicima nije oštetila za 10,5 milijuna kuna. Njezin politički krah nastupio je podizanjem Uskokove optužnice. Ostala je bez stranačke iskaznice prije nego bez županije. Danas je daleko od politike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava