Obavijesti

News

Komentari 229

Rezultati izbora: Vlahušić i Franković idu u drugi krug...

Rezultati izbora: Vlahušić i Franković idu u drugi krug...
11

Vlada je raspisala prijevremene izbore jer ovih devet gradova i osam općina nije donijelo proračun za 2015. ni odluku o njihovom privremenom financiranju

VIDEO

U 19 sati zatvorena su birališta u 17 hrvatskih gradova i općina u kojima su održani prijevremeni lokalni izbori. 

Prijevremeni izbori za gradonačelnike i načelnike te gradska i općinska vijeća održani su ove nedjelje u Dubrovniku, Omišu, Hvaru, Korčuli, Pagu, Rabu, Novom Marofu, Zlataru i Svetom Ivanu Zelini te u općinama Kukljica, Rugvica, Milna, Lumbarda, Petlovac, Čaglin, Strahoninec i Gundinci.

Dubrovačko-neretvanska županija:

Stigli su prvi nepotpuni i neslužbeni rezultati izbora u Dubrovniku. U bici za gradonačelnika, Andro Vlahušić zasad ima 39,49 posto glasova, Mato Franković iz HDZ-a 29,24 posto, Maro Kristić 14,79, a Pero Vićan 14,44 posto glasova. Jasno je da će o novom gradonačelniku odlučivati Vlahušić i Franković u drugom krugu. 

- Spremni smo preuzeti odgovornost za duplo bolji grad. To ćemo napraviti 22 veljače-rekao je HDZ-ov gradonačelnički kandidat Mato Franković za Dubrovački dnevnik.

Andro Vlahušić izjavio je kako su zadovoljni uspjehom liste koja bi trebala dobiti 10-ak vijećničkih mandata, dok bi ih HDZ-ova lista trebala dobiti oko osam. 

- Vodimo dosta uvjerljivo, ali treba pobijediti i u drugom krugu- dodao je Vlahušić za  Dubrovački dnevnik.

Korčula: U drugi krug idu Franc Stenek (SDP) s osvojenih 40,59 posto glasova i Andrija Fabris (HDZ) s osvojenih 30,25 posto glasova.

U općini Lumbarda u prvom je krugu pobijedio kandidat HDZ-a Igor Kršinić s osvojenih 61,41 posto glasova.

Zagrebačka županija:

Sveti Ivan Zelina: U prvom krugu pobijedio dosadašnji gradonačelnik Hrvoje Košćec (vlastita lista) s osvojenih 61,58 posto glasova.

Rugvica: U drugi krug idu HDZ-ov Mato Čičak  s osvojenih 49,31 posto glasova i Ivan Remenar, dosadašnji načelnik (HSS), kojeg podržava ga i SDP, s osvojenih 48,18 posto glasova.

Krapinsko-zagorska županija:

Zlatar: Pobijedio dosadašnji gradonačelnik Stanko Majdak s osvojenih 61,84 posto glasova.

Varaždinska županija:

Novi Marof: U drugi krug idu Darko Hrenić (dosadašnji gradonačelnik - Reformisti) s osvojenih 27,63 posto glasova i Siniša Jenkač (HDZ) s osvojenih 47,01 posto glasova.

Primorsko-goranska županija:

Rab: U prvom krugu pobijedio kandidat HDZ-a Nikola Grgurić s osvojenih 54,61 posto glasova.

Požeško-slavonska županija:

U općini Čaglin u drugi krug idu Dalibor Bardač (HDZ-HSS) s osvojenih 47,34 posto glasova i Ivan Đurina (SDP-HNS-HSU) s osvojenih 27,69 posto glasova.

Brodsko-posavska županija:

U općini Gundinci u drugi krug idu Gordana Vuković (HDZ-HSP AS) s osvojenih 39,95 posto glasova i Ilija Markotić (SDP-HNS) s osvojenih 37,27 posto glasova.

Zadarska županija:

U općini Kukljica pobijedio je Marin Boško s osvojenih 70,88 posto glasova.

Pag: U drugi krug idu Željko Maržić (dosadašnji gradonačelnik, koalicija PSG-SDP-HSS-DC) s osvojenih 49,20 posto glasova i Tino Herenda (HDZ) s osvojenih 25,26 posto glasova.

Osječko-baranjska županija:

U općini Petlovac u drugi krug idu Milan Knežević (HDZ-HSS) s osvojenih 34,28 posto glasova i Drago Dominić (HNS-SU)  s osvojenih 32,15 posto glasova.

Splitsko-dalmatinska županija:

U Omišu je također već u prvom krugu pobijedio dosadašnji gradonačelnik Ivan Kovačić (vlastita lista) s osvojenih 59,56 posto glasova.

– Ovo je snažna poruka svima da narod zna razaznati one koji rade za njih od onih koji rade isključivo u svom interesu. Jako sam sretan i iskreno se zahvaljujem svakom glasaču. Sretan sam jer sada imam priliku u iduće dvije godine raditi na projektima koje smo obećali i tako pokazati ljudima da nisu svi političari isti – izjavio je Kovačić za Slobodnu Dalmaciju.

Milna: U drugi krug idu Ana Maria Rošin (HDZ) s osvojenih 34,95 posto glasova i Frane Lozić (SDP) s osvojenih 19,12 posto. 

Hvar: U drugi krug idu Rino Budrović, bivši gradonačelnik s osvojenih 41,99 posto glasova  i Jurica Miličić (HDZ) s osvojenih 25,96 posto glasova.

Međimurska županija:

U općini Strahoninec u drugi krug idu Franjo Lehkec (HSS-HNS-HSLS-HDZ-Reformisti-MS-HDS) s osvojenih 49,68 posto glasova i Sanja Krištofić (SDP) s osvojenih 34,42 posto glasova.

Vrlo dobar odaziv birača

Gleda li se prosjek svih 17 lokalnih jedinica koje su u nedjelju prijevremeno birale lokalnu vlast, odaziv na izbore je dobar - na izbore je izašlo 41,57 posto birača, pokazuju podaci koje je oko 17 sati na svojim stranicama objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Najveću izlaznost 53,4 posto i dalje ima Zadarska županija. U Pagu je do poslijepodne glasovalo 54,2 posto birača. Više od polovice birača glasovalo je u općini Caglin (53 posto) u Požeško slavonskoj, te u općini Petlovac (52 posto) u Osječko baranjskoj županiji.

Najslabiji odaziv, kao i prijepodne, ima Grad Zlatar. Od oko pet tisuća birača na birališta je izašlo njih 1.700 ili 33,6 posto. Nešto bolju izlaznost, 37,5 posto, bilježe Dubrovnik i Grad Hvar. U Dubrovniku, u kojem može birati oko 38.500 birača, to je učinilo njih 10.800. U Hvaru je do poslijepodne glasovalo oko 1.500 birača. Visoku izlaznost, 45,4 posto ima Omiš u kojemu je glasovalo šest tisuća birača, od njih 13.600.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 229
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina