Obavijesti

News

Komentari 71

'Nestajemo, godišnje nedostaje 15.000 djece da bi bili na nuli'

'Nestajemo, godišnje nedostaje 15.000 djece da bi bili na nuli'
2

Dok Vlada predlaže da rodiljne i roditeljske potpore i dalje ostanu 2328 kuna, Most predlaže da minimalna naknada za sve žene u Hrvatskoj bude 3991 kunu, nevezano za njihov radni status

VIDEO

Saborski zastupnici Mosta Slaven Dobrović i Sonja Čikotić upozorili su u utorak na demografski slom Hrvatske koja nestaje i u kojoj, kako su istaknuli, godišnje nedostaje 15.000 novorođenih da bismo bili na nuli.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Most o demografiji 04:08

- Hrvatska nestaje, godišnje nedostaje 15.000 novorođenih da bismo uopće bili na nuli i svakom je jasno da se radi o demografskom slomu - istaknuo je Dobrović na konferenciji za novinare u Saboru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vladajućima su puna usta demografije, očekivali smo niz demografskih mjera, ali imamo samo Zakon o porodiljnim naknadama, koji je zapravo mlaka mjera s izrazito restriktivim pristupom i u potpunom nesrazmjeru s veličinom demografskog problema, kazao je Dobrović.

Govoreći o drugim mjerama, ustvrdio je kako HNS voli subvencioniranje kredita, jer to vole bankarski i građevinski sektor, a rezultat je porast cijena nekretnina. "Što je sa cijenom stanova i činjenicom da je subvencija praktički pojedena s porastom cijene stana, što je s podivljalim najamninama koje mladi bračni par s nižim primanjima ne može plaćati, zapitao je Dobrović.

Podsjetio je da je Most izradio zakonski prijedlog koji puno cjelovitije rješava demografski problem, s nizom mjera koje su međusobno povezane i idu za jačajem obitelj kao osnovne jedinice svakoga naroda.

Sonja Čikotić je podsjetila na Mostov prijedlog izmjena Zakona o rodnim i roditeljskim potporama iz studenog 2018. godine, koji još nije stigao na raspravu u Saboru.

- To je gorući problem, pogotovo u Slavoniji odakle čitave obitelji odlaze u Irsku ili Njemačku. U proljeće prošle godine pompozno je najavljeno stotinu mjera i ako ćemo računati ovu jednu, pitam gdje ostalih 99 - kaže Čikotić.

Dok Vlada predlaže da rodiljne i roditeljske potpore i dalje ostanu 2328 kuna, Most predlaže da minimalna naknada za sve žene u Hrvatskoj bude 3991 kunu, nevezano za njihov radni status, a onima koji imaju veće plaće da se isplaćuje puna plaća tijekom prve godine života djeteta.

Most također predlaže da roditeljski dopust mogu koristiti bake i djedovi, i da im to bude plaćeno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor