Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Neven Mimica protiv američkih restrikcija Kubi: Zabrinuti smo

Mimica je rekao da EU snažno osuđuje ekstrateritorijalne unilateralne mjere vezane za Kubu, aludirajući na zakon Helms-Burton iz 1996. kojeg je aktivirao američki predsjednik Trump u svibnju

Anto Magzan/Pixsell
Foto: Anto Magzan/Pixsell
14 komentara

Europska unija protivi se restriktivnim mjerama koje je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela Kubi, rekao je europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica na poslovnom forumu na Kubi istaknuvši da je ove godine bilateralna suradnja Kube i EU-a premašila 100 milijuna eura. 

Sudjelujući na forumu u petak Mimica je dodao da će EU usmjeriti dodatna 4 milijuna eura za modernizaciju krhke kubanske ekonomije u cilju privlačenja stranih ulaganja ondje, izvijestile su agencije Reuters i EFE.

REUTERS/PIXSELL ZA POLJOPRIVREDU Mimica: Iz proračuna Europske unije bismo mogli dobiti i više

- Zabrinuti smo zbog negativnog utjecaja pojačanog embarga Sjedinjenih Država te nedavnih putničkih restrikcija na kubansko gospodarstvo i život Kubanaca - naveo je Mimica u priopćenju.

Europska suradnja s Kubom odnosi se na poljoprivredu, obnovljivu energiju, klimatske promjene i kulturu, rečeno je na forumu.

Mimica je rekao da EU „snažno osuđuje ekstrateritorijalne unilateralne mjere vezane za Kubu“, aludirajući na zakon Helms-Burton iz 1996. kojeg je aktivirao američki predsjednik Trump u svibnju, povećavši pritisak na politiku Kube i Venezuele.

ODUŠEVLJEN JE Mimica pozira u zagrljaju RiRi, no ne ispod njezina kišobrana

EU, najveći strani investitor na Kubi, zadržava sve mogućnosti kako bi zaštitio svoja poduzeća na otoku.

Trump je uveo niz mjera protiv stranih kompanija ondje te je srezao putovanja svojih državljana, uključujući i posjete kruzera.

Washington je mjere najavio kao oružje u borbi protiv socijalizma u Latinskoj Americi, nastojeći prisiliti vladu Kube da prestane podržavati venezuelskog predsjednika Nicolása Madura, svog glavnog saveznika u regiji.

Secretary of the Treasury Steven Mnuchin stands as U.S. President Donald Trump arrives to attend a listening session with CEOs of small and community banks at the White House in Washington USMJERENE NA TANKERE SAD je uveo nove sankcije venezuelskom naftnom sektoru

Na otvaranju foruma, kubanski ministar za vanjsku trgovinu i investicije Rodrigo Malmierca, rekao je da „strani poduzetnici imaju problema s pozicioniranjem na Kubi“ te da su u posljednje dvije godine dogovoreni poslovi u sklopu kojih su obećana ulaganja od oko 4,5 milijardi dolara.

- Sa zadovoljstvom preuzimamo obvezu jačanja stranih ulaganja, međutim, Kuba nastavlja imati sporija strana ulaganja nego je to potrebno. Poduzetnici se suočavaju s poteškoćama kada moraju poslovati s Kubom - rekao je Mimica tijekom svog govora.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message