Obavijesti

News

Komentari 112

Ravnatelj KBC-a Split zabranio sam sebi da potpiše primaljama i sestrama sporazumne otkaze

Ravnatelj KBC-a Split zabranio sam sebi da potpiše primaljama i sestrama sporazumne otkaze

Navedena Odluka Kliničkog bolničkog centra Split je neprihvatljiva - kažu iz Hrvatskog sindikata medicinskih sestara, a pravni stručnjaci poručuju da je ovo u pravnom smislu potpuno neutemeljena i neprovediva odluka

VIDEO

Ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović donio je odluku kojom zabranjuje medicinskim sestrama i tehničarima te primaljama da daju sporazumni otkaz, a to u svojoj odluci objašnjava time što imaju nedostatak sestara.

- Na temelju članka 21. Statuta Kliničkog bolničkog centra Split dana 07.10.2022.g. donosi se Odluka:

1. Zabranjuje se sklapanje sporazuma o prestanku radnog odnosa osim u slučaju potrebe sklapanja istog zbog odlaska u mirovinu kao i u slučaju davanja suglasnosti poslodavca za prelazak radnika iz jedne zdravstvene ustanove u drugu zdravstvenu ustanovu ili Zavod na odgovarajuće poslove (čl. 27. Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja NN 29/2018, 35/2019, 78/2019., 92/2019).

2. Zabrana iz članka 1. ove Odluke odnosi se na medicinske sestre/tehničare (SSS, VSS) i primalje (SSS, VSS). 3. Ova odluka stupa na snagu s danom donošenja i primjenjuje se do opoziva - stoji u odluci KBC-a Split kojeg smo dobili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nemaju dovoljno sestara

U obrazloženju Meštrović navodi da nema dovoljno sestara.

- Obzirom na trenutno tešku kadrovsku situaciju odnosno na kroničan nedostatak medicinskih sestara/tehničara (SSS, VŠS) i primalja (SSS, VSS) i to poradi velike stope bolovanja kao i poradi nedostatka rečenog kadra na tržištu rada valjalo je odlučiti kao u izreci ove Odluke - navodi u obrazloženju.

Dr. Joško Kalilić otac je prvog hrvatskog helidroma: 'Još uvijek ga obilazim i održavam'
Dr. Joško Kalilić otac je prvog hrvatskog helidroma: 'Još uvijek ga obilazim i održavam'

Iz KBC-a Split su poslali dopis u kojem objašnjavaju svoju odluku.

- KBC Split je dužan pacijentima pružati najbolju moguću kvalitetu zdravstvene skrbi. Prema Pravilniku o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti u ovom trenutku u KBC-u Split nedostaju 352 srednje medicinske sestre i 243 prvostupnice sestrinstva, ukupno 595 medicinskih sestara/tehničara i primalja. Istodobno u cijeloj Hrvatskoj nedostaje medicinskih sestara, a naši natječaji za prijem su stalno otvoreni. U opisanim okolnostima je zbog organizacije službe o kojima ovisi njega i skrb o bolesnicima nemoguće je raskidati radni odnos očekujući odlazak s dužnosti iz KBC-a Split u roku od nekoliko dana. Naravno da radnik slobodno prekida radni odnos koristeći institut otkaza o radu uz poštivanje otkaznog roka. Zbog toga je jedini motiv donošenja ove odluke da radnik ostaje na svom radilištu onoliko koliko je potrebno da se reorganizira služba radnikovim odlaskom i tako omogući kontinuitet skrbi o našim pacijentima. Ni u kom slučaju ne postoji pravo na otpremninu nego samo u slučaju kad poslodavac otkazuje ugovor o radu - stoji u dopisu.

Anica Prašnjak: Odluka KBC-a Split je neprihvatljiva

Kontaktirali smo Anicu Prašnjak, predsjednicu Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara koja kaže kako Ugovor o radu predstavlja dvostrani pravni posao koji, kao i bilo koji drugi ugovor obveznog prava, može biti raskinut ili otkazan.

- Sporazumni raskid ugovora o radu propisan je Zakonom o radu  kao jedan od načina prestanka radnog odnosa, a Zakonom je propisano ukupno osam načina prestanka radnog odnosa. Dakle, sukladno članku 112. Zakona o radu, sporazumni raskid ugovora o radu jedan je od načina prestanka radnog odnosa te pretpostavlja suglasnost volja kako poslodavca, tako i radnika.

Prijedlog za sklapanje sporazuma o prestanku ugovora o radu može doći i od strane poslodavca i od strane radnika, no takav prijedlog ne predstavlja obvezu prihvata niti za jednu ugovornu stranu. U slučaju kada jedna od ugovornih strana ne prihvaća prijedlog druge ugovorne strane za sklapanjem sporazuma o prestanku ugovora o radu, ugovorna strana koja želi da radni odnos prestane i dalje ima pravo i mogućnost jednostrano otkazati ugovor o radu na način i pod uvjetima uređenima Zakonom o radu. 

Helidrom KBC-a Split spasio je 9000 života u svojih 30 godina
Helidrom KBC-a Split spasio je 9000 života u svojih 30 godina

Dakle, sporazum o prestanku ugovora o radu ne predstavlja otkaz, već poseban način prestanka ugovora o radu, makar se u praksi često, ali pogrešno, koristi naziv "sporazumni otkaz".  Navedenu Odluku Kliničkog bolničkog centra Split s obzirom na gore navedeno zakonsko uređenje prestanka radnih odnosa smatramo bespredmetnom. Ujedno smatramo kako je neprihvatljivo da se takva odluka odnosi isključivo na medicinske sestre i medicinske tehničare te primalje, unatoč njihovom nedostatku na tržištu rada. 

Napominjemo kako Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara godinama upozorava na nedostatak medicinskih sestara i medicinskih tehničara te predlaže razne mjere kako bi se nedostatak smanjio, npr. povećanje upisnih kvota, proglašenje zanimanja deficitarnim, uvođenje stipendija za učenike medicinskih škola, pokretanje programa stambenog zbrinjavanja za medicinske sestre - istaknula je Prašnjak za 24sata.

Hrvatskim sestrama stiglo poništenje diploma, samo ih je 13 diplomu ovdje i nostrificiralo
Hrvatskim sestrama stiglo poništenje diploma, samo ih je 13 diplomu ovdje i nostrificiralo

Pravi stručnjaci s kojima smo razgovarali o ovoj odluci kažu da je ovako nešto u pravnom smislu posve neutemeljeno. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a