Obavijesti

News

Komentari 22

Nevrijeme na moru: Turisti diljem Jadrana zvali u pomoć, jedna jedrilica se i nasukala

Nevrijeme na moru: Turisti diljem Jadrana zvali u pomoć, jedna  jedrilica se i nasukala

Uprava sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture apelira na sve nautičare da prije izlaska na more poslušaju vremensku prognozu za pomorce/nautičare

VIDEO

Veći je broj nautičara zatražio jučer pomoć zbog oštećenih i nasukanih plovila, izvijestilo je u petak Ministarstvo mora koje apelira na nautičare da se prije izlaska na pučinu informiraju o vremenskoj prognozi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Spašavanje turista s brodicama VIDEO

Zbog pogoršanja vremenskih uvjeta na moru, neiskustva i neodgovornog ponašanja nautičara, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC u Rijeci i lučke kapetanije zaprimile su jučer više poziva u pomoć.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U 08,40 sati zaprimljen je kod Kornata poziv u pomoć  MAYDAY s jedrilice koja je ostala bez pogona zbog zapetljaja konopa ili mreže u brodski vijak. Na jedrilici su bile dvije strane državljanke koje su plovilo unajmile od charter tvrtke. Ribarica je oslobodila jedrilicu te ih je teglila na sigurno mjesto u uvali Opat.

Na Jadranu pale ogromne količine kiše, poplavile su ceste, orkanska bura zatvorila ceste
Na Jadranu pale ogromne količine kiše, poplavile su ceste, orkanska bura zatvorila ceste

Zadarska Lučka kapetanija zaprimila je u 12,05 sati informaciju o nasukanoj brodici blizu otočića Tri sestrice. Zbog prodora mora tonula je brodica sa sedam stranih državljana koji su tražili hitnu evakuaciju. Prekrcani su na plovilo zadarske Lučke kapetanije koje im je u 12,35 sati stiglo u pomoć. Desetak minuta kasnije na mjesto nesreće došlo je i plovilo Pomorske policije, a brodica lučke kapetanije prevezla je unesrećene u Zadar gdje je utvrđeno da među njima nema ozlijeđenih. Charter tvrtka će poslati svoje plovilo kako bi nasukanu brodicu oteglili na sigurno mjesto. Na mjestu nesreće nema onečišćenja mora, a daljnji očevid provest će zadarska Lučka kapetanija.

U 15,35 sati zaprimljen je još jedan poziv u pomoć MAYDAY kod otočića Čavlin, jugozapadno od  Murtera. Zatražen je hitni medicinski prijevoz za ozlijeđenog člana posade te spašavanje zbog lošeg vremena. Na jedrilici se nalazilo troje stranih državljana koji nisu mogli spustiti jedra i upravljati jedrilicom. Prema mjestu događaja isplovilo je plovilo lučke kapetanije M/B „Šibenik“ i plovilo charter tvrtke koja je jedrilicu dala u najam. Posada M/B „Šibenik“ unesrećene je pronašla kod uvale Tratinska na Žirju te su ozlijeđenu osobu prevezli do Šibenika gdje ju je preuzelo vozilo hitne medicinske pomoći. Jedrilica je privezana za plutaču u uvali Tratinska i tamo će ostati do smirivanja vremena.

Policija spasila Belgijce: Bio je mrak, puhala je bura, a njima je jedrilica ostala bez pogona
Policija spasila Belgijce: Bio je mrak, puhala je bura, a njima je jedrilica ostala bez pogona

Uprava sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture apelira na sve nautičare da prije izlaska na more poslušaju vremensku prognozu za pomorce/nautičare na VHF kanalima te da se o vremenskoj prognozi informiraju na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda https://meteo.hr/ (Prognoza za Jadran za nautičare, Prognoza za pomorce (NAVTEX)), odnosno korištenjem aplikacije Ministarstva za pametne telefone nIS (Nautički informacijski servis).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina