Obavijesti

News

Komentari 255

'U trgovinama će biti i više nego dovoljno svih artikala!'

'U trgovinama će biti i više nego dovoljno svih artikala!'
14

Dosad je diljem svijeta od posljedica zaraze korona virusom preminulo više od sedam tisuća ljudi. U Hrvatskoj je zaraženo 56 ljudi, a Italija je samo u posljednja 24 sata zabilježila još 349 preminulih...

VIDEO

23:15 - Čile i Gvatemala zatvorili granicu zbog koronavirusa

Čile i Gvatemala u ponedjeljak su zatvorili granicu, nakon što je za vikend više latinoameričkih zemalja zatvorilo granicu zbog koronavirusa.

Čileansko ministarstvo zdravstva objavilo je da je u zemlji 155 osoba zaraženo koronavirusom.

Argentina, Peru, Panama i Honduras zatvorili su prošlog vikenda granicu, a Kolumbija je u subotu zatvorila granicu dugu 2 200 kilometara s Venezuelom.

Haiti je zatvorio granicu s Dominikanskom Republikom, a Salvador je svoju granicu zatvorio još prošloga tjedna.

Virus je stigao u sve latinoameričke zemlje osim Salvadora, Nikaragve i Haitija. 

Prema službenim brojkama u Ekvadoru je koronavirusom zaraženo 58 osoba, a dvije osobe umrle.

Ekvadorska vlada zabranila je pristup popularnoj turističkoj destinaciji, pomorskom rezervatu Galapagos. 

"Potrebno je zaštititi zdravlje posjetitelja, dužnosnika i lokalnih zajednica koje nastanjuju ta područja", stoji u priopćenju ekvadorskog ministarstva zaštite okoliša.

Rezervat, koji je pod zaštitom UNESCO-a, jedno je od biološki najraznolikijih područja na svijetu.

Kubanska vlada dozvolila je kruzeru MS Braemar, na kojemu je najmanje pet osoba s koronavirusom, da pristane u luku.

Kruzer, vlasništvo britanske kompanije Fred Olsen Cruise Lines, pokušavao je pristati u više luka, ali su to zabranile prošlog tjedna vlasti na Barbadosu i Bahamima, pod čijom zastavom plovi kruzer.

Koronavirus otkriven je kod pet osoba dok je kruzer je bio usidren na otoku Curacao u Nizozemskim Antilima.

23:14 - Trump građanima dao smjernice za koronavirus i upozorio na recesiju

Predsjednik Donald Trump objavio je u ponedjeljak građanima smjernice u suzbijanju širenja koronavirusa za iduća dva tjedna, ali je i upozorio na moguću recesiju što bi se moglo utjecati na njegovu kampanju za reizbor u Bijelu kuću krajem godine. 

Trump je u ponedjeljak, predstavivši nove smjernice posebnog tima za koronavirus, rekao da bi građani Sjedinjenih Država trebali izbjegavati putovanja koja nisu nužna, da ne bi trebali ići u barove, kafiće, restorane i teretane. 

Američki je predsjednik upozorio da je moguća recesija, što bi moglo znatno utjecati na njegove šanse na predsjedničkim izborima u studenom.

Ocijenio je da ne vidi potrebu za odgodom predizbora.  

"Na državama je da odluče, važan je stvar odgoditi izbore (...) no mislim da je odgoda suvišna", rekao je Trump, prenosi agencija AFP i dodaje da je republikanski guverner države Ohio, Mike DeWine, predložio odgodu predizbora zakazanih za utorak u Ohiju "do 2. lipnja".

Vlasti četiriju država koje trebaju glasati u utorak (Arizona, Florida, Illinois i Ohio) još nisu odgodile predizbore iako se govori da bi se mogli odgoditi za kasnije u ožujku i travnju.

Trump je nadalje građanima kazao da je fokusiran na rješavanje krize koju je prouzročio koronavirus te da će se ekonomija popraviti kada se riješi to pitanje.

"Tržišta će se pobrinuti sama za sebe", kazao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

"Donijeli smo odluku da dodatno postrožimo smjernice i sada prigušimo zarazu", dodao je.

Najgore razdoblje epidemije koronavirusa, za koji je kazao da je "nevidljivi neprijatelj", moglo bi završiti do srpnja, kolovoza ili kasnije, predvidio je Trump.

"Uz nekoliko tjedana fokusiranog djelovanja, možemo preći najkritičniju točku i brzo preokrenuti stvari", kazao je.  

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Državama premašio je u ponedjeljak 4.200, a 74 osobe su umrle. 

Američki predsjednik, koji je sebi dao dobru ocjenu za odgovor na koronavirus, kazao je da se u ovom trenutku ne razmatra uvođenje policijskog sata u zemlji te se nada da neće morati uvesti ograničenja putovanja unutar SAD-a.

Trump je kazao kako misli da je moguće organizirati sastanak na vrhu čelnika skupine G7 u Camp Davidu u lipnju.

22:57 Korona virus slabije pogađa djecu

Djeca zaražena korona virusom u Kini pokazivala su slabije simptome od odraslih, tvrdi istraživanje objavljeno u medicinskim zborniku Pediatrics.

Istraživanje se bazira na 731 potvrđena slučaja korona virusa u djece i još 1412 sumnjviih. Od ukupno 2143 slučaja, jedan je dječak od 14 godina umro, a tek je oko 6% slučajeva imalo teške simptome u usporedbi s čak 18,5% pogođenih teških simptomima kod odraslih.

Oko 13% svih pacijenata koji su pozitivni na virus nisu imali simptome bolesti. Znanstvenici i dalje ne znaju zašto djecu virus pogađa slabije nego odrasle.

22:42 - Amazon zapošljava 100.000 ljudi

Kako bi se mogao nositi s ogromnim povećanjem online narudžbi, Amazon je objavio da zapošljava čak 100 tisuća radnika, javlja CNN

22:21 - Crna Gora još bez oboljelih, no zatvara međunarodni putnički promet

Crnogorska vlada odlučila je u ponedjeljak navečer prekinuti međunarodni putnički promet i osigurati povratak u domovinu svim građanima zatečenima u inozemstvu, a Hrvatskoj je zahvalila na pomoći pri prolask crnogorskih vozača zatečenih na granici. 

Zatvara se zračni, cestovni i željeznički putnički promet, priopćila je vlada i preuzela obvezu da osigura povratak u zemlju svim crnogorskim državljanima koji su se zatekli u inozemstvu, s time što će oni po povratku morati provesti u karantenu najmanje dva tjedna.

To je dio oštrih mjera koje crnogorske vlasti od petka provode kako bi Crna Gora ostala jedina europska zemlja u kojoj još nema registriran slučaj zaraze koronavirusom.

Vlada je od nedjelje navečer zabranila rad svim ugostiteljskim objektima i trgovačkim centrima te je ograničila broj kupaca koji se mogu istodobno naći u velikim trgovinama na 50, a u malim trgovinama dopušten je jedan kupac na 10 četvornih metara.

Takve odluka stvorile su  redove i po nekoliko desetina metara ispred ulaznih vrata trgovina te polupraznih ulica crnogorskih gradova.

Dugi redovi su bili ispred ljekarni, napose kada je objavljena informacija da je Republika Srbija zaustavila izvoz lijekova na 30 dana.

Crnogorski ministar zdravstva Kenan Hrapović, nakon susreta sa predstavnicima veledrogerija, koje osim državne kompanije Montefarm, opskrbljuju crnogorsko tržiste lijekovima i medicinskim sredstvima, poručio je građanima da  su zalihe zadovoljavajuće.

Istodobno, crnogorska policija uhitila je vlasnika kafića u Podgorici koji je u ponedjeljak za goste otvorio svoj ugostiteljski objekat i time prekršio privremenu mjeru o sprječavanju prenošenja koronavirusa.

„Uhićeni je uz kaznenu prijavu predat nadležnim organima na dalje postupanje“, priopćila je crnogorska policija.

Vlasti su u petak odlučile zatvoriti sve obrazovne ustanova u zemlji na dva tjedna i zabranile sva javna okupljanja. Svi zaposleni pozvani su da, ako to mogu, posao rade od kuće, a poslodavcima je naređeno da roditeljima koji imaju djecu mlađu od 11 godina daju plaćeni dopust.

Pute medija i društvenih mreža počela je kampanja pod naslovom „Sjedi doma“, u kojoj poznate ličnosti pozivaju građane u Crnoj Gori da bez prijeke potrebe ne izlaze iz kuće.

Islamska zajednica u Crnoj Gori  zaustavila je zajedničke molitve u džamijama i odgodila sva okupljanja vjerskog i kulturnog karaktera.

Ranije je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori poslušala poziv nadležnih službi i zaustavila je prosvjede koji su dva puta tjedno okupljali i po nekoliko desetina tisuća ljudi u svim crnogorskim gradovima. 

U Crnoj Gori je do sada, prema podacima Instituta za javno zdravlje, na koronavirus testirano 88 osoba i svi rezultati su negativni. Pod zdravstvenim nadzorom su 783 osobe.

Marković zahvalio vladi Republike Hrvatske

Crnogorski premijer Duško Marković zahvalio je u ponedjeljak vladi Hrvatske na brzoj reakciji i  omogućavanju prolaza crnogorskim vozačima i vozilima koji su bili zarobljeni na granici između Italije i Slovenije.

„Izražavam zahvalnost Vladi Republike Hrvatske i potpredsjedniku Davor Božinoviću na brzoj reakciji i omogućavanju prolaza crnogorskim vozačima i vozilima ka Crnoj Gori. Vjerujem da će naši vozači brzo biti sa svojim porodicama”, naveo je Marković na Twiteru.

21:55 - Rim prihvatio paket mjera pomoći gospodarstvu od 25 milijardi eura

Talijanska vlada usvojila je u ponedjeljak paket mjera pomoći gospodarstvu, u vrijednosti od 25 milijardi eura, čime pokušava ublažiti negativne učinke epidemije koronavirusa na gospodarstvo. 

Mjerama vlada nastoji pomoći iznimno pogođenim poslovima, osobama koje zarađuju samostalnim radom(freelancer) i obiteljima, kazao je premijer Giuseppe Conte u ponedjeljak u RImu.  

Vlada želi ubrizgati u tržište rada oko 10 milijardi eura kako bi pomogla poduzetnicima da isplate plaće radnicima koji nisu mogli raditi tijekom krize izazvane koronavirusom.

Sustav javnog zdravstva vjerojatno će dobiti više milijarda pomoći.

Tijekom priprema financijskog paketa nekoliko je puta bila preinačena ukupna količina novca kojom će vlada pomoći gospodarstvu.

Sada je Conte rekao da čak niti novi paket neće biti dovoljan te je potrebno pronaći nova velika izdvajanja.

Italija je, s gotovo 2 tisuće umrlih, zemlja najteže pogođena koronavirusom u Europi. 

Italija je s druge strane članica Europske unije s golemim javnim dugom. Europska komisija višestruko je kritizirala talijansku vladu zbog proračunskog deficita.

21:53 - Sever: Jamči se da će biti i više nego dovoljno prehrambenih i drugih artikala

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je u ponedjeljak da su na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem dobili vrlo jasna jamstva da će u trgovinama biti i više nego dovoljno prehrambenih i svih drugih artikala.

"Dobili smo vrlo jasna jamstva jamstva da, što se tiče prehrambenih artikala i svega drugoga, u dućanu će ih biti i više nego dovoljno, da će opskrba biti vrlo jasna i neprekidna te da nema potreba za stvaranjem nekih velikih zaliha. Veliki proizvođači, distributeri  i trgovački lanci kažu da će svega biti i da će ta opskrba teći redovito", rekao je Sever novinarima nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrom financija Zdravkom Mariće i guvernera HNB-a Borisom Vujčićem.

Dodao je kako su na sastanku čuli najave oko mjera koje bi se trebale sutra objaviti  te u najkraćem roku i primijeniti.

Sever je naveo i da su su i dobili odgovore kako će sam temelj tih mjera biti da se što prije omogući da se što veći broj ljudi makne s ulica i smanje socijalni kontakti radi što većeg mogućeg smanjenja širenja te - na drugoj stani, očuvanje radnih mjesta te plaća.

"Ne samo pitanje radnih mjesta, nego i očuvanje plaća kao nekakve likvidnosti unutar samih obitelji. Čuvanje platežne moći i svega drugoga", kazao je. Također, naveo je i da su tu i mjere koje bi išle prema bankama - kako za gospodarstvo, tako i za građane. Uz to, rekao je, ide se i na maksimalnu potporu građanima kod nekakvog reprogramiranja njihovih dugova na sličan način kako bi se radilo i gospodarstvo, a da  bi se smirile tenzije koje se pojavljuju.

Izrazivši zadovoljstvo sastankom, Sever je istaknuo kako očekuju još i dodatne mjere i pojašnjenja.  Smatra kako uz sve to trebaju doći naputci koji bi trebali biti u što kraćem izgledu kako bi to bilo jasno i razgovjetno poslodavcu i radnicima da bi točno svi znali što u kojim uvjetima slijedi - što kada je netko u samoizolaciji, što kad je netko u izolaciji, što kad je netko u radu kod kuće i sl. Pojasnio je i da su dobili naznake da će u najkraćem roku i takvi naputci izaći.  

21:50 - Predsjedništvo BiH za uvođenje izvanrednog stanja, formalna odluka u utorak

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražili su u ponedjeljak da vlada proglasi izvanredno stanje u cijeloj zemlji i uvede strogi nadzor nad granicama kako bi se kontroliralo širenje epidemije koronavirusa.

Predsjedništvo BiH izvanredno je zasjedalo u Sarajevu uz sudjelovanje drugih visokih dužnosnika na državnoj i entitetskim razinama radi dogovora o mjerama za kontrolu krize.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić predsjedavao je video vezom jer je od prošlog tjedna u samoizolaciji pošto se za službenog posjeta Kanadi u Ottawi sastao s premijerom te zemlje Justinom Trudeauom čija je supruga zaražena koronavirusom.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović novinare je podsjetio da u BiH s obzirom na njezin ustroj i zakone nije moguće proglasiti klasično izvanredno stanje no postoje slične mjere poput proglašenja prirodne ili druge nesreće.

"Očekujemo da Vijeće ministara kojemu je to i mandat sutra proglasi ono što je pandan izvanrednom stanju u drugim državama. To u osnovi mijenja puno stvari, pojednostavljuje procedure i pomoći će da se lakše suočimo s problemima", kazao je Džaferović.

Vijeće ministara odlučit će i o smanjenju broja graničnih prijelaza za promet roba i putnika radi učinkovitije kontrole pandemije, rekao je.

Uz te prijelaze uspostavit će se posebna naselja radi provedbe karantene koja će trajati dva tjedna za sve državljane BiH koji ulaze u zemlju i u čemu će logistički pomoći vojska.

"Odobrit ćemo uporabu oružanih snaga i opreme da bi se formirale te karantene", kazao je Džaferović.

Srpski član državnog vrha Milorad Dodik kazao je da će uskoro ulazak u zemlju biti zabranjen svim strancima bez obzira čiji su državljani ističući da se ne smije umanjivati važnost opasnosti od  "virusa koji ubija".

"Ne želimo pričati nikakve bajke. Virus je opasan, udara na ljude i promijenit će sve", kazao je Dodik dodajući kako BiH mora učiniti sve spriječi talijanski scenarij pa se tako i planiraju mjere.

Nužno je smanjiti sve socijalne kontakte, rekao je i potužio se da je Europska unija ostavila BiH na cjedilu u teškoj situaciji ograničavajući isporuku medicinske opreme.

Dodik tvrdi da je u postojećim okolnostima neminovno i urušavanje gospodarstva u BiH

U BiH su do sada potvrđena 24 slučaja zaraze koronavirusom, pretežito na području Banje Luke. Dvije zaražene osobe izliječene su i otpuštene s bolničkog liječenja no epidemiolozi su procijenili kako bi broj inficiranih u narednim danima i tjednima ipak mogao rasti pa najveće kušnje tek dolaze.

U cijeloj zemlji sada je zbog sumnje u moguću zarazu koronavirusom više od tri tisuće osoba.

21:46 - EK nudi potporu njemačkoj tvrtki koju je Trump pokušao preoteti

Europska komisija ponudila je u ponedjeljak 80 milijuna eura financijske potpore njemačkoj biofarmaceutskoj tvrtki CureVac za ubrzanje razvoja i proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa.

Riječ je o tvrtki iz koje, prema njemačkim medijima, američki predsjednik Donald Trump pokušava njemačke znanstvenike koji rade na cjepivu protiv koronavirusa visokim svotama novca dovesti u Sjedinjene Države ili osigurati ekskluzivna prava na cjepivo.

Predsjednica Komisija Ursula von der Leyen i povjerenica za inovacije i istraživanje Mariya Gabriel u ponedjeljak su video vezom razgovorale s upravom CureVac. U razgovoru je sudjelovao i potpredsjednik Europske investicijske banke Ambroise Fayolle. Potpora toj tvrtki bila bi u obliku jamstva EU-a za zajam EIB-a koji se trenutačno razmatra u istom iznosu.

"U ovoj javnozdravstevnoj krizi od najveće je važnosti da podržimo naše vodeće istraživače i tehnološke kompanije. Odlučni smo osigurati CureVacu financiranje koje mu je potrebno kako bi ubrzao razvoj i proizvodnju cjepiva. Ponosna sam da imamo vodeće kompanije poput CureVac-a u Europskoj uniji. Njihov je dom ovdje, ali od njihova cjepiva korist će imati svi, u Europi i izvan nje", rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

CureVac je njemačka biofarmaceutska tvrtka osnovana 2000. godine sa sjedištem u Tuebingenu, u njemačkoj saveznoj državi Baden-Wurtemberg. Ta je tvrtka razvila novu tehnologiju kojom je prevladana jedna od najvećih zapreka za korištenja cjepiva: potrebu da ih se održi stabilnim bez hlađenja. 

Preliminarna istraživanja pokazuju da ta tehnologija obećava brz odgovor na  COVID-19.  Pokaže li se to točnim, milijuni doza cjepiva potencijalno bi se mogli proizvoditi uz niske troškove u postojećim proizvodnim pogonima CureVac. Svoj Program razvoja cjepiva za COVID-19 Curevac je već počeo i procjenjuje se da će kliničko testiranje početi do lipnja 2020. godine, navodi Komisija.

21:39 - Ministar Darko Horvat predstavio je 10 mjera za pomoć gospodarstvu u vrijeme krize prouzrokovane korona virusom. 

Pročitajte ih ovdje. 

Horvat je predstavio prvih 10 mjera za pomoć gospodarstvu
Horvat je predstavio prvih 10 mjera za pomoć gospodarstvu

21:23 - Plenković: Stožeru civilne zaštite nove i veće ovlasti

Stožer civilne zaštite dobit će nove, veće ovlasti, najavio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković najavljujući paket od dvadesetak izmjena zakona koje će Vlada sa sjednice u utorak poslati u hitnu saborsku proceduru kako bi nizom mjera minimalizirala negativne posljedice epidemije koronavirusa.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV premijer je rekao kako se u aktivnostima vezanima uz suzbijanje epidemije vodi načelom apsolutne transparentnosti, pa će javnost o svemu znati do najsitnijeg detalja u realnom vremenu.

Bitnom drži i kompletnu centralizaciju u donošenju odluka, odnosno veće ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

Centralizacija u donošenju odluka

"Nacionalni stožer civilne zaštite dobit će jače ovlasti, još eksplicitnije ovlasti nego što ih ima trenutno po zakonu kako bi provodio mjere", najavio je Plenković i dodao kako će ljudi na razini županija, uglvnom dožupani, i dalje imati važnu ulogu, ali će morati isključivo slušati odluke i procjene Nacionalnog stožera. 

Plenković tumači kako se time želi osigurati jednoobraznost, uniformnost provedbe odluka. "Prave procjene s punom informacijom na način da su u svim dijelovima Hrvatske naši sugrađani u jednakom tretmanu", objasnio je.

Dodaje kako to ne znači da nacionalna razina neće slušati lokalnu, navevši primjer Istarske županije i odluke koje su proteklih dana donošene upravo zbog njezine specifičnosti, ali "odluke će donositi nacionalna razina".

Premijer je ponovio da je Hrvatska u borbi protiv koronavirusa  u ratu protiv panike i negativnih društveno-ekonomskih posljedica pandemije.

Vrijeme je za samodisciplinu i odgovornost naših sugrađana

"Smatramo da je sada vrijeme i za samodisciplinu i za odgovornost svih naših sugrađana", rekao je te ponovno apelirao kako nema potrebe za stvaranje prekomjernih zaliha hrane i drugih potrepština jer namirnica ima dovoljno.

"Molim vas da se svi skupa ponašate odgovorno i uviđavno u odnosu i na druge", pozvao je građane.

Premijer je istaknuo kako nema potrebe niti za financijskom panikom, s obzirom da je dio građana počeo povlačiti depozite, uzimati novac iz investicijskih fondova i slično.

"Ni to nije potrebno. Hrvatska je danas ekonomski financijski puno otpornija na bilo koju vrstu vanjskog šoka i krizu. Stoga apeliramo na sve da se ponašaju odgovorno", poručio je građanima.

Na sutrašnjoj sjednici Vlada će u sklopu izmjena 20 zakona Saboru predložiti paket mjera koji je, naglasio je, primarno orijentiran privatnom sektoru.

"U okolnostima klize možemo odgoditi plaćanje poreza, poreza na dobit, poreza na dohodak, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje - da ih rasteretimo  troškova. Omogućiti i drugi stvar - likvidnost, dakle obrtna sredstva, reprogramirati kredite, napraviti dogovor s bankama, HABOR-om, komercijalnim bankama. Mislim da  svi pokazuju veliki sluh za specifičnost situacije i spremni su izaći u susret", rekao je.

Najavio je kako će Sabor predloženi zakonski paket raspraviti u hitnoj proceduri te ga usvojiti najkasnije u četvrtak.

Kao mogućnost da se pomogne gospodarstvu, poslodavcima naveo je i da država daje iznos minimalne plaće (3.250 kuna), a svaki poslodavac da nadomjesti iznos radnikove plaće "povrh toga".

20:57 - Moguće je da idemo prema recesiji, ali ne razmišljamo o tome, već samo kako se boriti s virusom, izjavio je američki predsjednik Donald Trump, prenosi CNN

20:55 - I Krapinsko-zagorska županija traži da se zatvore kafići

Krapinsko-zagorska županija pridružila se u ponedjeljak nizu županija sa zahtjevima da se zatvore kafići, ali i druge radnje koje su vezane uz neposredan kontakt ljudi.

Izjavio je to župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar nakon sastanka sa gradonačelnicima i načelnicima te županije koji su jednoglasno podržali spomenute zahtjeve koje će sutra Stožer Civilne zaštite kao odluke predložiti Nacionalnom stožeru te čekati potvrdu.

Župan je naglasio kako su analizirajući sve što se događa i jednoglasno odlučili da mjere koje se poduzimaju trebaju biti još strože i još konkretnije tako da će, najavio je, Stožer Civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije sutra predložiti tri ključne odluke.

"Prva od njih je zatvaranje svih kafića i radnji koje su vezane uz neposredan kontakt ljudi, od frizerskih salona, salona za manikuru i pedikuru, na sljedećih 14 dana. Nadalje, da se zatvore sve vanjske tržnice, osim onih koje na štandovima prodaju hranu, i da se ograniči radno vrijeme trgovina koje se bave prodajom namirnica od 8 do 18 sati, strogo se pridržavajući pravila koji je izdao nacionalni Stožer", pojasnio je Kolar.

S večerašnjeg sastanka poslana je preporuka svim jedinicama lokalne samouprave da se zatvore sve ustanove koje su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

"Vrtići su već zatvoreni, iako nismo zadovoljniji s odlukom nacionalnog Stožera koja kaže da oni koji nemaju kuda s djecom da se organiziraju dežurstva, pa sad imamo vrtića gdje je došlo četvero djece", rekao je Kolar dodajući da se ta djeca trebaju zbrinuti na drugačiji način.

Sjednica Stožera Krapinsko-zagorske županije održat će se u utorak u jutarnjim satima nakon čega će se spomenute odluke poslati nacionalnom Stožeru na potvrdu.

Inače, po riječima Kolara, na  području Krapinsko-zagorske županije u ovom trenutku 273 osobe su u samoizolaciji te dvije osobe u karanteni.

"Tu je i 21 osoba koja je prošla kroz izolaciju Opće bolnice Zabok i za sada imamo 17 uzoraka koji su negativni. Za četvero osoba koje se trenutno nalaze u bolnici čekamo rezultate analize" - završio je Kolar.

20:52 - Johnson poručio građanima da izbjegavaju nepotrebne socijalne kontakte

Britanski građani trebaju izbjegavati sve ne nužne socijalne kontakte, javna događanja i putovanja, rekao je u ponedjeljak premijer Boris Johnson žestoko kritizrian zbog premlakog odgovora na epidemiju koronavirusa koji je u toj zemlji uzeo 53 žrtve. 

Johnson je zasipan kritikama jer je njegova vlada zauzela zauzela puno blaži pristup u borbi protiv virusa od zemalja poput Italije, Francuske i Španjolske.

Premijer Velike Britanije u kojoj je potvrđeno 1.543 zaraženih, a 53 osobe su umrle od koronavirusa, do sada je odbijao pritiske da uvede restriktivne mjere koje su uvele druge europske zemlje kako bi spriječile širenje virusa.

Zaoštrivši britanski pristup epidemiji, Johnson je rekao da je došao kraj preostalom društvenom životu u petom najvećem svjetskom gospodarstvu.

"Sada je vrijeme da svi prekinu nepotrebne kontakte s drugima i sva nepotrebna putovanja", rekao je Johnson na tiskovnoj konferenciji u Downing Streetu. "Trebate izbjegavati pubove, klubove, kazališta i druga takva mjesta."

Na novinarski upit hoće li narediti zatvaranje pubova, klubova i kazališta, Johnson je rekao da neće, ali se nada da će oni zauzeti odgovoran pristup. 

Ograničenja socijalnih kontakata mogla bi trajati mjesecima ili najmanje tjednima, rekao je glavni medicinski dužnosnik za Englesku Chris Whitty.

Svi koji imaju simptome koronavirusa trebaju ići u izolaciju zajedno sa svim članovima kućanstva na 14 dana, kazao je on, a preporučio je i rad od kuće.

"Ljudi trebaju početi raditi od kuće gdje je to moguće", izjavio je Johnson. Funta je pala na najnižu razinu u usporedbi s američkim dolarom od listopada dok je Johnson govorio.

"Ovo nije kao 2008., nema sustavnog problema unutar gospodarstva", kazao je. Ako bolest bude stavljena pod kontrolu, tada apsolutno nema razloga da se svjetska gospodarstva ne oporave, smatra on.

Prosvjednici bijesni, virus se brže širi

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu porastao je na 1.543, a dan ranije je bilo 1.372 slučaja, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva.

"Čini se da se sada približavamo brzom rastu... i bez drastične akcije slučajevi bi se mogli udvostručiti svakih 5 ili 6 dana", upozorio je Johnson.

Našao se na meti kritika u ponedjeljak zbog odluke da škole ostanu otvorene. Ljutiti roditelji zadržali su svoju djecu kod kuće, žaleći se da druge države čine više kako bi zaustavile širenje koronavirusa. 

Tako misle i prosvjednici koji su stigli u Downing Street kako bi poruči Johnsonu da "uzme stanku" i da se umjesto na gospodarstvo usredotoči na pandemiju koronavirusa.

Odjeveni u bijela bio hazard odijela s maskama i opremom, prosvjendici su ispred sjedište u Downing Streetu pozvali Johnsona da zaštiti sve ljude u državi da se pobrine za najranjivije. 

U peticiji na stranici  change.org skupina je optužila Johnsona i njegovu vladu da "ne slušaju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i da stavljaju gospodarstvo na prvo mjesto zanemarujući tkao živote najranjivijih skupina u društvu".

Do ponedjeljka u podne više od 270.000 ljudi potpisalo je na internetu peticiju parlamentu kjom pozivaju vladu da slijedi savjete WHO-a, a što je većina europskih država i učinila. 

20:50 - Onemogućene dnevne migracije hrvatskih radnika u Dolenjsko u Sloveniji

Slovenska pokrajina Dolenjska, gdje rade mnogi hrvatski radnici, od večeras je područje osobito visokog rizika širenja Covida-19 te će oni od sutra na povratku s posla u Hrvatsku biti stavljeni pod epidemiološki nadzor s dvotjednom karantenom, priopćio je karlovački Županijski stožer Civilne zaštite.

To je ranije danas na tiskovnoj konferenciji najavio župan Damir Jelić, rekavši da će nekoliko stotina hrvatskih radnika, koji rade u slovenskim firmama, najviše u Revozu u Novom Mestu, morati na povratku u Hrvatsku ući u dvotjednu karantenu, te neće moći ići na posao.

Pri tom je naglasio da sada ne treba razmišljati o dugoročnom ekonomskom efektu, iako je jasno kako se u ovoj teškoj situaciji dio radnika boji za zdravlje svoje obitelji, dio za gubitak posla, da je veliki konflikt u njima, ali da "mi ne možemo zanemariti činjenicu da je Bela Krajina s Metlikom žarište koronavirusa, da u Revozu s našim radnicima rade radnici iz Bele Krajine, a onda oni dolaze u Karlovac tj. Hrvatsku".

Po "odluci ministra zdravstva o posebnoj mjeri izolacije osoba u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru (samoizolacija)", od 12. ovog mjeseca, u Sloveniji je samo Bela Krajina bila proglašena "područjem s lokalnom ili raširenom transmisijom koronavirusne bolesti COVID-19", onda je odluka bila proširena za cijelu Sloveniju, ali je sinoć suspendirana. Večeras je na zahtjev karlovačkog županijskog stožera Nacionalni stožer CZ i Dolenjsku proglasio visokorizičnim područjem. Posebno zbog činjenice da naši radnici na povratku kućama dnevno iz Dolenjske prolaze kroz Belu Krajinu, a neki i rade s Belokrajcima.

20:21 - Francuzi zabranili obiteljska i sva ostala okupljanja 

Europska unija zatvara "u utorak u podne" vanjske granice na 30 dana u borbi protiv pandemije koronavirusa, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak i najavio državna jamstva za pomoć gospodarstvu, odgodu izbora, reforma i plaćanja režija.

"Sva putovanja između neeuropskih zemalja  i Europske unije bit će suspendirana na 30 dana", rekao je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija, a prenose agencije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je u ponedjeljak, u sklopu napora za suzbijanje širenja koronavirusa, privremena ograničenja za ulazak u Europsku uniju u trajanju od 30 dana i to objavila na konferenciji za novinare nakon video konferencije s članicama skupine G7.

Taj prijedlog moraju odobriti zemlje članice, a to se očekuje u utorak kada se održava video konferencija čelnika 27 zemalja članica.

Ograničenja bi se odnosila na putovanja državljana trećih zemalja koja nisu nužna.

Macron je također najavio da će francuski građani morati ostati kod kuće, a izlazit će samo zbog važnih razloga, odražavajući mjere protiv novog koronavirusa koje su već poduzete u susjednoj Italiji.

Mjera stupa na snagu u utorak u podne i trajat će najmanje 15 dana, a "svako kršenje tih pravila bit će kažnjeno", upozorio je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija.

"Govorim vam večeras s velikom ozbiljnošću, slušajte zdravstvene djelatnike koji kažu: Ako nam želite pomoći, morate ostati kod kuće i izbjegavati kontakt", dodao je Macron.

"Znam da je ovo što tražim od vas bez presedana, ali okolnosti to zahtijevaju. Mi smo u ratu", istaknuo je. Dodao je da se ne može predvidjeti koliko će trenutačna situacija trajati.

Kazao je da odgađa drugi krug lokalnih izbora u nedjelju te će suspendirati vladine reforme, počevši s izuzetno osporavanom reformom mirovinskog sustava.

Predsjednik je kritizirao građane koji su nahrupili na tržnice i parkove u nedjelju pošto su zatvoreni barovi i restorani.

"Ne samo da ne štitite sebe, a zadnji događaji pokazali su da nitko nije siguran, čak ni mladi, nego ne štitite ni druge", rekao je 

Najavio je i da će biti odgođeno plaćanje režija.

Po njegovim riječima, nijedna francuska tvrtka neće biti izložena riziku da propadne.  Obećao je i državna jamstva u iznosu od 300 milijardi eura za zajmove.

20:15 - G7 obećao svim mjerama boriti se protiv korona virusa

Čelnici skupine G7 dogovorili su da će se svim dostupnim sredstvima boriti protiv pandemije koronavirusa, koordinirano uvoditi mjere za poticanje gospodarstva te dijeliti zdravstvene podatke o koronavirusu i upravljanju granicom.

Skupinu G7 čini sedam snažnih svjetskih ekonomija: Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD.

"Odlučni smo uskladiti mjere i učiniti sve što je potrebno, koristeći sve alate, kako bismo postigli snažan rast u ekonomijama G7 i zaštitili se od nepovoljnih rizika", stoji u priopćenju skupine G7 koje je objavila Bijela kuća.

SAD trenutno predsjeda skupinom sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta. 

Članice G7 poručile su da će "prikupljati epidemiološke i druge podatke" radi učinkovitije borbe protiv epidemije koronavirusa.

Također će koordinirati "prikladnije mjere upravljanja granicom" kako bi zaustavili širenje virusa.

Ministri financija koordinirat će rad i središnje banke na tjednoj razini, a ministarstva zdravstva također će uskladiti svoje aktivnosti.

Trumpov glavni ekonomski savjetnik Larry Kudlow rekao je da su vođe sedam zemalja održali odličan dogovor pod sloganom činjenja "svega što je potrebno" u borbi protiv virusa.

Kudlow je pohvalio volju svih članica za suradnjom.

20:14 - Marić: Odgoda plaćanja poreza na dohodak, dobit, doprinosa "tri plus tri mjeseca"

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je kao mjere za pomoć gospodarstvu najavio odgodu plaćanja poreza na dohodak, na dobit i doprinosa minimalno tri mjeseca, uz mogućnost dodatnih tri mjeseca, te mogućnost odgode plaćanja kredita. 

Riječ je o mjerama u prvom koraku koje mogu pomoći, poslužiti poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća, rekao je Marić novinarima ispred Banskih dvora, a nakon sastanka s predstavnicima poduzetnika i sindikata. 

Gostujući nešto ranije u Dnevniku RTL-a, ministar financija je rekao kako su među mjerama za likvidnost odgoda plaćanja poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinosa. "Prema radnoj verziji, ta bi odgoda bila minimalno na tri mjeseca, uz mogućnost dodatnih tri mjeseca", istaknuo je Marić

Napominjući kako nakon tog razdoblja dospijevaju i stare i nove porezne obveze, Marić je rekao kako će se omogućiti i obročna otplata. 

"Maksimalno se želi kroz odgodu, odnosno odricanje dijela prihoda u tom razdoblju, stimulirati likvidnost poduzetnika i građana na uštrb likvidnosti državnog proračuna", rekao je ministar financija. 

Kaže i kako je među mjerama i određeni moratorij odnosno odgoda plaćanja kreditnih obveza. "U suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatskom narodnom bankom (HNB), Hrvatskom udrugom banaka (HUB) i drugim institucijama svi su na neki način usmjereni da se sličan princip primijeni na kreditne aranžmane - određeni moratorij, odgoda plaćanja kreditnih obveza", rekao je Marić, dodajući kako je i tu važan reprogram.

Radi se, kaže, i na otvaranju kreditnih linija za radni kapital, obrtna sredstva.

Ministar financija je najavio mogućnost da u odgodu plaćanja budu uključeni i krediti građana. "Banke su pokazale konstruktivnu suradnji i vjerujem da ćemo i u tom dijelu i kod građana, poglavito u onim sektorima izravno pogođenim koronavirusom, iako osobno misli da je jako malo njih koji će proći neokrznuti", rekao je Marić.  

Kod moratorija na kredite i za poduzetnike i građane to bi, u ovom trenutku, bilo na rok oko tri mjeseca. 

Ministar financija je najavio da će u paketu poreznih zakona koji će sutra biti na Vladi biti i mogućnost da se obračun poreza na dohodak napravi ranije, kako bi ranije krenula i isplata povrata poreza na dohodak po godišnjem obračunu. 

Naime, sukladno važećim odredbama sada isplate povrata poreza na dohodak idu u kolovozu. "Učinit ćemo se da to bude mjesec-dva ranije", rekao je Marić, koji bi volio da se to može isplatiti u lipnju. 

Ministar financija također naglašava kako su najavljene mjere za koje se smatra da mogu dati određene rezultate u kratkom roku, ali i kako se mjere mogu prilagođavati i mijenjati, a bude li potrebno ići i s nekim novim mjerama. 

20:05 - Merkel predstavila drastične mjere u borbi protiv koronavirusa

Njemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je u ponedjeljak novi paket mjera za usporavanje širenja koronavirusa, a riječ je o ograničenjima socijalnih kontakata kojima nema presedana u toj zemlji s potvrđenih više od 6.000 zaraženih. 

„Ovo su jedinstvene mjere u povijesti SR Njemačke, ali one su potrebne kako bi se usporilo širenje koronavirusa", rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji predstavljajući mjere Savezne vlade u borbi protiv širenje koronavirusa.

Merkel je objasnila da je njezina vlada, u dogovoru s premijerima saveznih zemalja donijela paket mjera koje bi pridonijele smanjenju socijalnih kontakata u njemačkoj koja ima potvrđenih 6.012 zaraženih, a umrlo je 16 osoba. 

Najavila je zatvaranje većine trgovina koje ne prodaju prehrambene proizvode i rekla da će restorani raditi skraćeno te će morati jamčiti minimalnu udaljenost između stolova. Bolnički posjeti bit će ograničeni na jedan dnevno, s dodatnim ograničenjima kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze.

"Što se bolje svi budu pridržavali tih pravila, to ćemo prije proći ovu fazu, kazala je Merkel. "A ja mislim da mi svi želimo proći kroz ovo što je prije moguće."

Prema podacima koje je objavio njemački institut Robert Koch, u protekla 24 sata u Njemčakoj je potvrđeno 1.174 novih slučajeva zaraze. 

"Ne bi trebalo isto tako biti ni putovanja na odmor kako unutar tako ni izvan Njemačke, a restorani mogu biti otvoreni samo od 6 do 18 sati uz obavezno pridržavanje maksimalnog broja gostiju i razmaka između stolova", rekla je njemačka kancelarka.

Kulturne i zabavne institucije također će biti zatvorene, a također i sportski objekti, fitnes klubovi, kladionice i bordeli.

Zabrana se odnosi i na vjerska okupljanja.

Merkel je rekla da će od zabrane rada biti izuzete samoposluge, ljekarne, prodavaonice napitaka, drogerije, trgovine za kućne ljubimce i centri za prodaju građevinskog materijala i kućnih potrepština.

Od zabrane su izuzeti i frizeri te čistionice.

Po riječima kancelarke, cilj je održavanje gospodarskog života "u najvećoj mogućoj mjeri".

Naglasila je da se radi o mjerama na "određeno vrijeme" te da će se kontrolirati njihovo provođenje.

"Ja računam s tim da će se građani pridržavati ovih mjera", istaknula je Merkel.

Njemačka savezna pokrajian Bavarska u ponedjeljak je na dva tjedna uvela izvanredno stanje koje će vladi u Muenchenu omogućiti lakše poduzimanje mjera u borbi protiv širenja koronavirusa.

Ta njemačka pokrajina s 13 milijuna stanovnika dijeli granicu s Austrijom i Italijom,  za potrebe pomoći bavarskoj privredi zbog posljedica krize vezane uz koronavirus osigurala je fond u visini od 10 milijardi eura.

20:04 - Njemački ministar gospodarstva poručio SAD-u: "Njemačka nije na prodaju"

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier poručio je u ponedjeljak Sjedinjenim Državama da "Njemačka nije na prodaju", uslijed afere oko navodnog američkog pokušaja kupnje njemačke tvrtke CureVac koja razvija cjepivo protiv koronavirusa.

Altmaier, bliski saveznik kancelarke Merkel, na engleskom je kazao da "Njemačka nije na prodaju" u podcastu njemačkog novinara Gabora Steingarta.

U nedjelju je Welt am Sontag objavio da je SAD ponudio CureVacu, privatnoj tvrtki iz Tübingena milijardu dolara za prava na cjepivo koje razvija, pozvavši se na izvore iz njemačke vlade.

"Znamo tu kompaniju i u kontaktu smo s tom kompanijom", rekao je Altmaier u podcastu. 

CureVac je odbacio navode Welt am Sonttaga. 

"CureVac nije dobio ponudu američke vlade, ili povezanog entiteta, prije, tijekom ili nakon sastanka posebnog tima za koronavirus u Bijeloj kući 2. ožujka. CureVac odbacuje sve navode iz tiska", objavila je tvrtka na svom Twitteru.

Glasnogovornik CureVaca nije objasnio zašto je došlo do iznenadnih promjena u vodstvu tvrtke, odnosno zašto je osnivač Ingmar Hoerr smijenio direktora Daniela Menichellu.

Početkom ožujka američki državljanin Menichella posjetio je Bijelu kuću, na poziv Donalda Trumpa, kako bi razgovarali o strategijama za razvoj cjepiva s drugim farmaceutskim i biotehnološkim tvrtkama.

CureVac trenutačno radi na razvoju cjepiva protiv koronavirusa te je dobio 8,3 milijarde dolara od globalne Koalicije za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), čiji je supokretač fondacija BIll & Melinda Gates.

Prema glasnogovorniku tvrtke nije jasno hoće li, ako ga uspije proizvesti, CureVac prodati prava na cjepivo, zaključiti vanjski ugovor ili će sami pustiti cjepivo na tržište.

"Nismo obvezani ugovorima", kazao je. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen razgovarat će s čelnicima njemačkih farmaceutskih kompanija u ponedjeljak. 

Von der Leyen će razgovarati o tome kako osigurati da "ova kompanija nastavi djelovati i provoditi svoja istraživanja u Europi",  rekao je glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer. 

Iako tvrtka negira da je primila američku ponudu, i drugi njemački ministri poslali su jasnu poruku.

"Njemački istraživači predvodnici su u razvoju lijekova i cjepiva, u sklopu globalnih projekata. Ne možemo dozvoliti drugima da ekskluzivno dobiju rezultate njihovih istraživanja", rekao je ministar vanjskih poslova Heiko Maas za novine medijske grupe Funke (bivši WAZ).  

"Samo zajedno možemo pobijediti ovaj virus, a ne ako smo jedni protiv drugih", istaknuo je Maas. 

20:03 - Grad Split izdvojio 400.000 kuna pomoći KBC-u zbog koronavirusa

Grad Split je Kliničkom bolničkom centru (KBC) uplatio 400.000  kuna iz svoje Proračunske zalihe za sufinanciranje troškova adaptacije i opremanja bolničkih prostora za potrebe izolacije bolesnika zaraženih koronavirusom, priopćeno je u ponedjeljak navečer iz Gradske uprave.

Kako je navedeno, o tome je gradonačelnik Andro Krstulović Opara izvijestio članove Gradskog stožera Civilne zaštite koji se danas, pod vodstvom načelnika Nina Vele, sastao u Gradskoj upravi. Izvijestio ih je i o dogovoru s tvrtkom Tisak i navijačkom skupinom Torcida da od sutra pomognu oko preseljenja bolničkih kreveta iz bolnice  Firule na Križine, koja će postati akutna respiratorna bolnica.

"Članovi splitskog Stožera izvijestili su o svim dosad poduzetim aktivnostima i donijeli zaključke koje će uputiti Županijskom i Nacionalnom stožeru kao preporuke. Traže ograničavanje međunarodnog prometa s Republikom Italijom i ostalim državama ocijenjenima kao državama žarištima epidemije, jer je Split najotvorenija putnička luka Istočne obale Jadrana i time posebno izložena. Zahtijevaju da se karantenski postupak svih brodova koji dolaze iz međunarodnih voda održava na sidru sukladno pomorskoj praksi", stoji u priopćenju.

Karantena na Duilovu, prema njihovom zahtjevu, mora biti isključivo za hitne slučajeve iz Republike Hrvatske.
Predlaže se zabraniti sva javna okupljanja, kao i ograničiti rad trgovačkih centara na području grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije do 18 sati, uz obvezno pridržavanje svih protuepidemijskih mjera donesenih od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Također, prijedlog gradskog  Stožera Civilne zaštite je i ograničiti rad manjih trgovina do 18 sati te obustaviti rad ugostiteljskih objekata svih kategorija uz izuzimanje usluge pripreme i dostave hrane te rad pučkih kuhinja. Predlaže se obustaviti i rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje neposredni kontakt s korisnicima usluga, kao i rad sportskih i rekreacijskih objekata.
Svi građani koji su voljni pomoći u dostavi hrane i potrepština potrebitim starijim osobama mogu se javiti gradskoj organizaciji Crvenog križa na broj telefona 021 489 464, rečeno je na današnjem Stožeru. Djelatnici Crvenog križa napravit će bazu volontera te ih uputiti o načinu obavljanja pojedinih usluga.

19:50 - U cijelosti prenosimo najnovije priopćenje Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije:

Obavještavamo Vas da, zbog velike opterećenosti referentnog centra Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, nije izvršena obrada tri uzorka brisa iz Istarske županije, koji su dostavljeni tijekom jučerašnjeg dana. Rezultati nalaza bit će poznati tijekom sutrašnjeg dana o čemu ćete biti obavješteni.

19:48 - U SAD-u je i službeno započelo testiranje cjepiva za korona virus. Tamo je, javlja CNN, cjepivo primio prvi sudionik testiranja. 

Tu je vijest objavio američki Nacionalni institut za alergije.

Znanstvenici planiraju u nadolazećih šest tjedana cjepivo isprobati na 45 ljudi, a svaki će sudionik primiti po dvije različite doze s razmakom od mjesec dana. 

Cjepivo je sada ušlo u prvu fazu testiranja kada je ključno istražiti je li cjepivo sigurno te ima li poželjan učinak na imunitet sudionika. 

No, čak i kad se utvrdi da je cjepivo sigurno, slijede mjeseci dodatnih testiranja prije nego što ono može biti spremno za tržište. 

19:37 - I slavni glumac Idris Elba pozitivan je na korona virus

Objavio je to na svojem Twitter profilu:

19:35 - Lufthansa je objavila da će raspored letenja smanjiti za čak 90%

19:34 - Dosad je od korone virusa umrlo više od sedam tisuća ljudi

Broj smrti izazvanih koronavirusom u svijetu prešao je 7.000 pošto je Italija objavila smrt novih 349 osoba u 24 sata što je skok od 19,3 posto, izvijestile su agencije na temelju podataka prikupljenih do 18 sati u ponedjeljak.

Ukupno je 7.007 osoba umrlo na 175.536 zaraženih i pobrojanih u svijetu.

Nakon Kine, koja ima najveći broj smrti - 3.213 slijedi Italija s 2.158 umrlih na gotovo 28.000 zaraženih. Porast zaraženih s prethodnih 24.747 iznosi 13 posto, što je najsporija stopa zaraze od pojave zaraze 21. veljače, piše agencija Reuters.

Međutim, čelnik talijanske Agencije za civilnu zaštitu rekao je da još čekaju podatke iz južne pokrajine Puglie i sjeverne pokrajine Trento, piše agencija France presse.

U Italiji se od prvotno zaraženih potpuno oporavilo njih 2.749 što je porast u odnosu na 2.335 u nedjelju.  Na intenzivnoj skrbi je 1.851 osoba, što je porast u odnosu na 1.672, objavila je talijanska civilna zaštita. 

Više od 175.530 zaraženih pobrojano je u 145 zemalja i teritorija od izbijanja epidemije. Međutim, taj broj dijagnosticiranih slučajeva ne odražava potpuno stvarnost jer velik broj država ne provodi dovoljno testiranja već testira samo osobe u bolnici, navodi France presse.

U odnosu na nedjelju do 18 sati, potvrđeno je 587 novih smrti, odnosno 11.597 novih zaraza, dodaje francuska agencija.

Nakon Italije u protekla 24 sata najviše je novih smrti u Iranu, njih 129, a zatim u Francuskoj, 36. 

Kina (bez Hong Konga i Makaoa) u kojoj je epidemija izbila krajem prosinca, imala je ukupno 80.860 slučajeva, od čega 3213 umrlih i 67.490 izliječenih. Od nedjelje do ponedjeljka registrirano je 16 novih slučajeva i 14 novih smrti u Kini.

Bez Kine u svijetu je ukupno do 18 sati 3.794 umrlih, što je 573 novih smrti na 94.676 zaraženih, od čega 1.1581 novih.

Nakon Kine najviše je mrtvih u Italiji - 2158 na 27.980, Iranu - 853 na 14.991, Španjolskoj - 309 umrlih na 9.191 te Francuskoj s ukupno 127 mrtvih na 5.423 zaraženih.

Od nedjelje u 18 sati do ponedjeljka u isto vrijeme Portugal, Bahrein, Mađarska, Gvatemala i Luksemburg objavili su prve smrtne slučajeve izazvane koronavirusom  na njihovu tlu. 

Prve zaraze objavili su Trinidad i Tobago, Liberija, Somalija i Tanzanija. 

Kontinenti i regije do 18 sati u ponedjeljak

Azija - 92.260 zaraženih i 3.337 umrlih

Europa -  61.073 zaraženih i 2.711 urmlih

Bliski istok  16.530 cas i 869 umrlih

Sjedinjene Države i Kanada 4.126 zaraženih i 70 umrlih

Latinska Amerika i Karibi 815 zaraženih i 7 umrlih

Afrika 374 zaražena i 8 umrlih

Oceanija 358 zaraženih i 5 umrlih

19:31 - Na neodređeno je vrijeme zatvoren njujorški Kip slobode, javlja CNN

19:25 - Rusija je zatvorila svoje granice za sve strane državljane i to sve do svibnja. 

U toj je zemlji, prema službenim podacima, dosad zaraženo 93 ljudi. 

19:12 - U SAD-u je korona virusom dosad zaraženo 3910 ljudi. 70 njih je, nažalost, preminulo. 

18:56 - WHO kritizirao zemlje jer nedovoljno testiraju građane na koronavirus

Testirajte, testirajte svaki sumnjivi slučaj, rekao je u ponedjeljak čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus kritizirajući države što ne testiraju dovoljno stanovnika već se usredotočuju na mjere izbjegavanja kontakta. 

"Imamo jednostavnu poruku za sve zemlje: testirajte, testirajte, testirajte", rekao je čelnik WHO-a na konferenciji za medije u Ženevi. 

Premda se zatvaraju škole i otkazuju događaji, ne ulaže se dovoljno napora u povećanje testiranja, izolaciju novih slučajeva i pronalazak njihovih kontakata, rekao je Tedros i opisao te mjere "okosnicom odgovora na Covid-19". 

Zemlje neće biti u stanju boriti se protiv pandemije ako ne znaju tko je zaražen, a tko ne, upozorio je Tedros. 

"Ne možete se boriti protiv vatre s povezom preko očiju", rekao je. 

Direktor WHO-a također je upozorio da je rizično za pacijente s blagim simptomima da se oporavljaju kod kuće, umjesto u bolnicama ili novim improviziranim medicinskim ustanovama.

"Njega zaraženih ljudi kod kuće može ugroziti ostale članove kućanstva", poručio je. 

Osobe koje njeguju oboljele kod kuće trebaju nositi maske i prati ruke nakon svakog kontakta s njima. 

Također trebaju spavati u odvojenim sobama i koristiti se odvojenom kupaonicom, preporučuje WHO. 

18:53 - Kanada zatvara granice

Ljudi koji nisu kanadski državljani ili stalni rezidenti neće više moći ući u Kanadu, javlja RT.  

18:46 - Prvi potencijalno zaraženi u Virovitičko-podravskoj županiji, izoliran u bolnici

Prvi potencijalni slučaj zaraze koronavirusom pojavio se na području Virovitičko-podravske županije, a smješten je u izolaciju u virovitičkoj Općoj bolnici, potvrdio je u ponedjeljak epidemiolog i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Miroslav Venus.

Venus je izjavio kako je riječ o muškarcu koji je boravio na jednom od zaraženih područja, a tijekom proteklog vikenda počeo je pokazivati simptome bolesti.

"Zajedno s kolegama u hitnoj i objedinjenom hitnom bolničkom prijemu smjestili smo ga u izolacijsku jedinicu Opće bolnice Virovitica. Uzeli smo uzorke i poslali u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Rezultati će poznati tijekom večeri ili najkasnije sutra", istaknuo je.

Dodao je kako su članovi obitelji tog muškarca stavljeni u kućnu karantenu i svi su izolirani od okoline. "Pratimo njihovo zdravstveno stanje, a u slučaju da se netko od njih razboli i pokaže kliničke znake odmah ga premještamo u bolničku izolaciju“, naglasio je Venus.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mario Klement rekao je kako je u kućnoj izolaciji 50 osoba. 

Policijska uprava Virovitičko-podravska izvijestila da je na području Slatine zatekla jednu osobu koja je, unatoč određenoj mjeri izolacije, bila na otvorenom među ljudima. Slučaj je prijavljen sanitarnoj inspekciji.

Od utorka na snazi će biti i poseban režim u Općoj bolnici Virovitica.

"Bit će otvorena samo dva ulaza  na kojima ćemo pacijente upućivati kamo god već trebaju. U određenoj mjeri bit će reduciran i 'hladni pogon'. Sve rizične situacije svest ćemo na najmanju moguću razinu kako virus ne bi ušao u zdravstvenu ustanovu“,  izjavio je ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević.

18:41 - MMF pripremio 1.000 mlrd dolara zajmova, spreman i otpisati dio dugova

Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je u ponedjeljak da je spreman mobilizirati 1.000 milijardi dolara zajmova za zemlje koje se teško nose s epidemijom koronavirusa.

„Argument u prilog koordiniranom i sinkroniziranom globalnom fiskalnom poticaju jača iz sata u sat“, rekla je izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva.

U MMF-u ističu da trenutno imaju 400 aktivnih aranžmana ukupne vrijednosti oko 200 milijardi dolara.

Kada su u pitanju najsiromašnije zemlje na svijetu, naglašavaju da mogu odmah uskočiti trenutnim otpisom dijela duga, „što će osloboditi ključne resurse za zdravstvenu potrošnju, suzbijanje (virusa) i ublažavanje (posljedica epidemije)“.

Nedavnosu pozvali vlade širom svijetada provode mjere koje će pomoći najteže pogođenim građanima i kompanijama, uključujući više dana plaćenog bolovanja i ciljane porezne olakšice.

Globalna tržišta već se tjednima tresu zbog širenja virusa i mjera koje vlade poduzimaju kako bi zaustavile epidemiju, uz kolateralnu štetu ograničavanja produktivnosti realnog gospodarstva, tumači dpa.

18:39 - HRT zbog koronavirusa pojačava informativni program

Hrvatska radiotelevizija (HRT) izvijestila je u ponedjeljak da se prilagođava razvoju situacije s koronavirusom u Hrvatskoj te će radi pravodobnog i objektivnog informiranja javnosti još pojačati informativni program, a neke projekte zabavnog sadržaja odgađa do jeseni.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) se prilagođava razvoju situacije s koronavirusom u Hrvatskoj, pa će sukladno tome doći i do prilagođavanja radijskog i televizijskog programa HRT-a. Neki projekti, poput show programa "Zvijezde pjevaju" se odgađaju do jeseni (a umjesto njega će se emitirati reprize publici omiljene A-strane), dok će se informativni program - zbog pravodobnog i objektivnog informiranja javnosti - još pojačati, navodi se u priopćenju.

Ističe se da je danas već vrlo uspješno startala "Škola na Trećem", koju HRT realizira u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH.

"U sklopu toga, a u skladu sa zadaćom i ulogom HRT-a kao javnog servisa, danas je već vrlo uspješno startala "Škola na Trećem", koju HRT realizira u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH, kao i nova večernja emisija "Studio 4 Covid-19" na Četvrtom programu HTV-a." 

HRT napominje da od prvoga dana na svom Četvrtom programu dvaput dnevno izravno prenosi konferencije za novinare Nacionalnog kriznog stožera civilne zaštite, kao i sve najnovije vijesti na svaki puni sat, čime je - naglasio je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić - HTV-4 postao svojevrsni referentni informativni pool za sve hrvatske građane.

Slijedom toga, najavljeno je, idućih će dana doći i do manjih promjena i modifikacija u programu Hrvatske radiotelevizije, o čemu će HRT i dalje pravodobno i dnevno obavještavati javnost.

18:30 - Bolje korona od ovrhe: Brođani se nagužvali da plate račune

Stariji Brođani, unatoč stalnim upozorenjima da su u opasnosti i na meti korona virusa po slici s glavnog Korza, točnije ispred Gradske blagajne, izgleda za to ne mare. Sredina je mjeseca, a oni su neurednije platiše režijskih troškova. Pred blagajnom se u ponedjeljak uhvatio veliki red, preporučeni metar razmaka se nije poštivao.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Gužva u Bjelovaru 01:13

- Takvi su, njima je bitno da plate svoje režijske troškove bez naknade, jer će im i ta kuna dobro doći. Njihova su razmišljanja, da je bolje dobiti koronu, nego li ovrhu - rekao je u šali jedan mlađi Brođanin.

Ništa bolja situacija nije niti u trgovačkim centrima, koje pustoše umirovljenici, jer najvjerojatnije imaju najviše vremena, ali nikako da shvate da je u ovakvoj situaciji najmanje poželjni njihovo kretanje. Ne čitaju se upozorenja, pa doslovno jedni drugima pušu za vratom.

Baš poput prvašića u školi, na savjesno i odgovorno ponašanje morala ih je upozoriti zaštitarka Gradske blagajne koja je izašla iz poslovnice kako bi one koji čekaju u redu "posložila" prema pravilima i uputama.

18:25 - Bandić: Umirovljenicima za tri mjeseca produljen rok za plaćanje gradskih računa

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je priopćio kako je za starije od 65 godina, odnosno umirovljenike kao najranjiviju skupine građana u okolnostima epidemije koronavirusa, za tri mjeseca produljio rok za plaćanje mjesečnih računa gradu.

"Uvažavajući ozbiljnost situacije, preporuke stručnjaka i cijeneći da danas moramo pokazati dodatnu socijalnu osjetljivost i solidarnost, donio sam odluku o produljenju roka za plaćanje mjesečnih naknada i usluga Zagrebačkom holdingu, Plinari, Vodoopskrbi i odvodnji te Gradu Zagrebu za najranjiviju skupinu sugrađana, za umirovljenike, odnosno one iznad 65 godina", navodi Bandić.

Obveza podmirenja mjesečnih računa za spomenutu skupinu građana, kaže, do daljnjega se produljuje za tri mjeseca od datuma dospijeća istaknutog na uplatnicama, a zbog neplaćanja u navedenom roku neće biti obračunate zatezne kamate niti će se pokretati ovrhe za neplaćene obveze.

Bandić poziva i druge tvrtke poput HEP-a i HEP–toplinarstvo da reagiraju na isti način, "jer ovo je vrijeme kada moramo biti zajedno i pokazati razumijevanje, empatiju  i solidarnost".

Umirovljenike poziva da ostanu doma, prate preporuke Stožera civilne zaštite, izbjegavaju nepotrebne izravne kontakte, te se oslone na pomoć bližnjih, prijatelja i susjeda.

"Naša je zadaća biti istinski servis, zbog čega ćemo vam sve komunalne usluge realizirati prema najvišim standardima - onako kako Zagrebu, kao europskoj metropoli i priliči. No, postoje trenuci kad si najviše možemo pomoći – sami. Budimo odgovorni i čuvajmo vlastito zdravlje i zdravlje svojih bližnjih", zaključuje Bandić.

18:20 - Slovenija: policija danas privela migrante sa znakovima korona virusa

Slovenska policija u ponedjeljak je na području Ilirske Bistrice, blizu granice s Hrvatskom otkrila sedam migranata u dva taksi vozila, a svi su pokazivali simptome koronavirusa, potvrdio je Sandi Curk, čelnik regionalnog stožera civilne zaštite iz tog dijela Slovenije.

Policija je postupila prema protokolu. Svih sedmero imali su povišenu temperaturu te su im uzeti brisevi, a rezultati će biti poznati večeras prije 20 sati, kazao je Curk za Slovensku televiziju

Migranti su trenutačno smješteni u Postojni, u prihvatnom centru za strance, ali izolirani su od drugih.

Potvđena je i zaraza virusom u 6 bolničara volontera s područja Postojne i Pivke koji su proteklih dana pomagali pri kontroli putnika na graničnim prijelazima s Italijom, ali u punoj zaštitnoj opremi, pa se pretpostavlja da su se zarazili negdje drugdje ili u kontaktu s prvim bolničarom za kojeg se drži da se zarazio tijekom obuke prije tjedan dana.

Kako javlja Slovenska televizija, na kontroli graničnih prijelaza s Italijom trenutačno u smjenama radi 250 dobrovoljaca Crvenoga križa, a u rezervi ih je još 800 bude li potrebno.

U ponedjeljak je službeno priopćeno da je u Sloveniji nakon ukupno 6712 testova na koronavirus infekcija potvrđena u njih 253, što je 34 slučaja više nego u nedjelju.

"Rast broja inficiranih u Sloveniji zadnja se dva dana smiruje, možda i zato jer se sve više držimo ograničenja", rekla je u ponedjeljak na konferenciji za novinare epidemiologinja  Bojana Beović koja vodi stručni dio kriznog stožera za koronavirus.

No, dodala je da je realno očekivati idućih dana rast broja bolesnika koji će trebati hospitalizaciju na odjelima intenzivne njege zbog inkubacije.

Po njezhinim riječima trenutačno je u sustavu zdravstvene skrbi 130 bolesnika zaraženih koronavirusom. Od tog broj njih 29 je u  bolnicama, od čega tri na odjelu intenzivne skrbi,.

Kod dvojice pacijenata, jednog iz Ljubljane i drugog iz Maribora, stanje se je jako pogoršalo, dodala je.

Za sada se pacijente koji trebaju intenzivno liječenje smješta samo u dvije bolnice - ljubljanski Sveučilišni klinički centar (UKC) i u bolnicu Golnik kod Kranja, specijaliziranu za plućne bolesti.

18:10 - U Italiji porast zaraženih i preminulih

Kako sada stvari stoje, prema najnovijim podacima, preminulo je 2158 ljudi (349 više u odnosu na prije 24 sata), 2749 je izliječeno (414 više u odnosu na prije 24 sata), a trenutno ih je zaraženo 23,073. U Italiji je dosad sveukupno bilo zaraženo 27,980 ljudi.

Više pročitajte ovdje. 

18:04 - U BiH prva izlječenja, 2 osobe s područja Banje Luke

Dvije osobe iz Bosne i Hercegovine izliječene su od koronavirusa i puštene iz bolnice u Banjoj Luci, potvrdio je u ponedjeljak ministar zdravstva Repubike Srpske Alen Šeranić.

Otkako su prije desetak dana potvrđeni početni slučajevi zaraze koronavirusom ovo su prvi pacijenti koji su izliječeni.

U BiH su do sada potvrđena 24 slučaja zaraze koronavirusom od čega 20 u Republici Srpskoj, uglavnom na širem području Banje Luke.

Četiri slučaja zabilježena su u Federaciji BiH i to tri na području Zenice, a jedan u Orašju.

Vlada RS odlučila je proglasiti izvanredno stanje, a vlada Federacije BiH proglašava stanje nesreće.

U oba slučaja riječ je o mjerama koje vladama omogućuju poduzimanje hitnih mjera bez procedura koje se primjenjuju u redovitim okolnostima.

"Stanje prirodne nesreće koje smo danas proglasili adekvatna je kategorija i omogućava sve poteze koji su vezani za ovakve prilike", pojasnio je predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Predsjednica RS Željka Cvijanović najavila je da će od sada odluke o mjerama koje će se provoditi u tom entitetu donositi posebni krizni stožer.

"Sada ćemo donositi odluke koje će se odmah provoditi", kazala je Cvijanović.

17:41 - Osijek: Otkazati sva kulturna, sportska i druga događanja u županiji

S ciljem suzbijanja širenja koronavirusa osječko-baranjski stožer Civilne zaštite u ponedjeljak je općinama i gradovima preporučio otkazivanje svih kulturnih, sportskih i drugih događanja te potpuno ograničenje korištenja županijskih prostora poput domova kulture.

Stožer poslodavcima preporučuje da osiguraju sve mjere zaštite zaposlenika i, ako je moguće, razmotre skraćenje radnog vremena djelatnicima te rad od kuće. Vlasnike ugostiteljskih objekata poziva da razmotre skraćenje radnog vremena te pojačaju mjere dezinfekcije u svojim objektima.

Trgovcima preporučuju da organiziraju rad tako da "na razuman broj" ograniče broj ulazaka korisnika koji se nalaze u isto vrijeme u prostoru trgovine, prema njihovoj procjeni i ovisno o veličini objekta.

Iz Stožera građane pozivaju da izlaske iz domova svedu na minimum, isto kao i sva okupljanja i druženja izvan svojih domova i obitelji, a građane u samoizolaciji da shvate kako je stanje krajnje ozbiljno te se pridržavaju svih propisanih mjera.

Iz osječke Gradske uprave najavljuju pak deset milijuna kuna vrijedne tri urgentne mjere kojima se želi reagirati na negativne posljedice koronavirusa na osječke poduzetnike, a gradonačelnik Ivan Vrkić kao prvu mjeru najavljuje financijsku pomoć poduzetnicima kako bi se sačuvala radna mjesta.

Predviđeno je i da se tijekom travnja poduzetnike oslobodi plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu grada i gradskih poduzeća, a odluke o mogućem produženju ove mjere donosit će se ovisno o razvoju situacije oko koronavirusa.

Plaćanja zakupnine tijekom travnja bit će oslobođeni i poduzetnici korisnici svih javnih površina, kao što su terase lokala, a moguće produljenje mjere također će ovisiti o situaciji s virusom.

"Cilj nam je ovim urgentnim mjerama dodatno pomoći osječkim poduzetnicima, a uvjereni smo da će, s pomoćima koje se pripremaju na nacionalnoj razini, Osječani lakše prebroditi nepovoljnu poslovnu situaciju nastalu širenjem koronavirusa", poručio je gradonačelnik Vrkić.

17:40 - Zbog korona virusa otkazani "Dani kršćanske kulture"

Zbog epidemije koronavirusa otkazana je tradicionalna međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture koja se ove godine trebala održati u Splitu i Šibeniku od 28. ožujka do 7. travnja.

"Program manifestacije bio je u potpunosti pripremljen. Nakon nekoliko mjeseci intenzivnog rada dogovorili smo više od šezdeset kulturnih događanja u Splitu i Šibeniku - tribina, koncerata, likovnih i tematskih izložbi, filmskih projekcija, predstavljanja knjiga, susreta s autorima, predavanja, radionica te tematskih izleta", stoji u priopćenju koje potpisuje direktor manifestacije Miro Radalj.

Međutim, sukladno preporukama nadležnih institucija i u svjetlu proglasa Svjetske zdravstvene organizacije koja je ovu situaciju proglasila pandemijom, organizatori - među kojima je glavni nakladnička kuća Verbum, odlučili su da se ove godine manifestacija ne održi.

17:33 - Finska proglasila izvanredno stanje

Finska je u ponedjeljak proglasila izvanredno stanje, čime se pridružila nizu europskih zemalja koje su na isti način pokušale suzbiti širenje koronavirusa.

Premijerka Sanna Marin kazala je da će program od 19 točaka, koji će formalno biti usvojen u utorak, omogućiti zatvaranje finskih graničnih prijelaza za sve putnike, s izuzetkom finskih državljana koji se vraćaju u zemlju, dok bi protok dobara i lijekova bio omogućen.  

Škole i sveučilišta zatvaraju se u srijedu, a odluka ostaje na snazi do 13. travnja.

Zabranjeni su i posjeti domovima za starije i nemoćne.

Javna okupljanja više od deset osoba bit će zabranjena, a kulturne ustanove i sportski centri također će biti zatvoreni.

17:30 - Haiti je zabranio letove iz Europe, Kanade i Latinske Amerike. 

17:29 - Renault zaustavlja proizvodnju u svim svojim pogonima u Francuskoj na neodređeno vrijeme, javlja CNN

17:28 - Crobex indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su potonuli oko sedam posto, spustivši se na najniže razine od 2009. godine. 

Crobex indeks je snižen za 7,05 posto, na 1.405,52 boda, najnižu razinu od ožujka 2009. godine.

Crobex10 potonuo je, pak, 6,30 posto, na 845 boda, a u jednom je trenutku zaronio na 834 boda, najnižu razinu od kolovoza 2009. godine, kada je uveden.

I svi su sektorski indeksi u minusu, pri čemu najviše indeks građevinskog sektora, Crobexkonstrukt za 11,21 posto. 

Redovni promet dionicama iznosio je 24,2 milijuna kuna, što je za gotovo 29 milijuna kuna manje nego u petak. Pritom se trgovalo s 53 dionice, od čega ih je većina - 44 trgovanje zaključila s cjenovnim minusima, njih sedam bez promjene cijene, a samo dvije s porastom.

Blok promet danas je iznosio 21,7 milijuna kuna, pri čemu se najviše, za 17,2 milijuna kuna, trgovalo dionicama Valamar Riviere, dok je po više od dva milijuna kuna iznosio blok promet dionicama Atlantic grupe te Arena Hospitality grupe. 

U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 5,96 milijuna kuna. Cijena joj je snižena za 4,90 posto, na 145,50 kuna. 

Dionicama Valamar Riviere cijena je pala za 5,70 posto, na 21,50 kuna, uz promet od 3,4 milijuna kuna. 

Po prometu, koji je iznosio 2,25 milijuna kuna, slijedi dionica Zagrebačke banke, kojoj je cijena potonula za 8,26 posto, na 50 kuna. 

Još je šest dionica imalo milijunske promete, a sve su trgovanje zaključile s cjenovnim minusima, koji se kretao od 2,13 posto (Končar Elektroindustrija), do 9,02 posto (Optima telekom). 

Nekoliko trgovanijih dionica bilježi i dvoznamenkaste padove cijene - Končar Distributivni i specijalni transformatori za 12,73 posto, Atlantske plovidbe 19,57 posto, Jadroagenta 20,63 posto, dok je najveća gubitnica dionica Zvečeva, čija je dionica u minusu od čak 45 posto, ali uz skroman promet od 3.403 kune. 

Tek su dvije dionice kraj današnjeg trgovanja dočekale s rastom cijene - Đuro Đaković grupe s rastom za 8,86 posto, na 2,95 kuna, te Medike za 0,73 posto, na 13.800 kuna. Dionicama Đure Đakovića ostvaren je promet od 54,6 tisuća kuna, a Medike 137 tisuća kuna.

17:28 - Sjeverna Makedonija razmatra odgodu parlamentarnih izbora

Premijer Sjeverne Makedonije na odlasku Zoran Zaev pozvao je u ponedjeljak na odgodu prijevremenih parlamentarnih izbora predviđenih za sredinu travnja zbog krize izazvane koronavirusom.

U zemlji koja ima 19 slučajeva zaraze Covidom-19 u na snazi su ograničenja javnih i privatnih skupova, zatvorene su škole, restorani i druga mjesta okupljanja u pokušaju obuzdavanja širenja virusa. 

U ponedjeljak je Zoran Zaev, koji želi novi mandat, pozvao šefove političkih stranaka na sastanak da razmotre moguću odgodu izbora predviđenih za 12. travnja.

"Radi se o našem zdravlju i zdravlju bliskih osoba. Očito je da ovi uvjeti ne dopuštaju normalno održavanje izbora", rekao je Zaev, čelnik Demokratske stranke, na konferenciji za novinare.

Desna oporbena stranka VMRO-DPMNE pokazala se spremnom za odgodu koju treba odobriti parlament.

"U ovom trenutku su nam jedini prioriteti zdravlje naših državljana i načini nadilaženja potencijalno teške gospodarske krize", rekao je u nedjelju potpredsjednik VMRO-DPMNE Aleksandar Nikoloski.

Izbori su sazvani nakon što Zaev u listopadu prošle godine nije uspio otvoriti pristupne pregovore s EU-om, unatoč tome što je zemlja izmijenila ime kako bi Grčka ukinula blokadu.

Otvaranje  pristupnih pregovora je bio glavni cilj njegove vlade.

17:25 - Italija: Prvenstvo se možda rastegne i na sljedeću sezonu

Predsjednik Talijanskog nogometnog saveza (FIGC) Gabriele Gravina izjavio je u ponedjeljak u razgovoru za prvi program talijanskog radija kako bi se aktualno prvenstvo moglo rastegnuti na dvije sezone.

Kako je Italija u potpunoj izolaciji zbog epidemije koronavirusa vrlo je vjerojatno da se Serie A neće nastaviti niti 3. travnja, datuma do kojega je za sada prvenstvo prekinuto, a do kraja sezone je ostalo 12 kola s tim da osam klubova ima i po jednu zaostalu utakmicu za odigrati. Stoga je vrlo izvjesno da talijanski klubovi neće imati dovoljan broj termina za odigravanje svih dvoboja.

"Ako nije moguće završiti prvenstvo, razmotrit ćemo druge mogućnosti. Nije isključeno niti to da se aktualna sezona rastegne i na sljedeću. Danas nismo u poziciji reći što nam budućnost donosi", izjavio je Gravina.

Gavina je podržao i ideju da se ovogodišnji EURO koji se trebao igrati od 12. lipnja do 12. srpnja odgodi.

"Sutra ćemo od UEFA-e tražiti da preuzme odgovornost i zaštiti zdravlje sportaša i navijača diljem svijeta", kazao je Gravina.

U utorak će se održati video konferencija s rukovodstvima svih 55 zemalja članica UEFA-e te predstavnicima ECA-e, FIFPro-a i europskih liga kako bi se donijele odluke o daljnjim koracima koje će europski nogomet poduzeti u kontekstu pandemije koronavirusa, a na temu domaćih i europskih natjecanja te EURA 2020.

17:23 - Cappelli: Turizmu bitne mjere odgode po modelu "3 plus 3"

Turističkom sektoru su najvažnije mjere odgode plaćanja, primjerice boravišne pristojbe, turističke članarine i slično, i to po modelu "tri plus tri", izjavio je u ponedjeljak ministar turizma Gari Cappelli.

Mjere pomoći gospodarstvu zbog aktualne situacije oko koronavirusa još se "peglaju" i dogovaraju, kako bi sutra poslijepodne bile na sjednici Vlade, nakon toga u Saboru, a kako bi se usvojile do kraja tjedna i objavile u Narodnim novinama tako da neke od tih mjera zažive od sljedećeg tjedna, rekao je Cappelli novinarima nakon sastanka s predstavnicima gospodarskih resora u Vladi. 

"Nama je bitno da idu odgode, recimo odgoda plaćanja boravišne pristojbe, turističke članarine, hotelijerima plaćanje koncesija u kampovima na turističko zemljište, da uz sve to idu odgode 'tri plus tri'. U tom smjeru idemo - da se ovisno o događanjima tri plus tri mjeseca odgađa plaćanje", istaknuo je ministar turizma. 

Na taj način, dodaje Cappelli, vjerojatno će se rješavati i plaće, sve što se može rješavati odmah hitno i da smo sigurni da sljedećih šest mjeseci to možemo pokriti. 

No, ističe kako su turističkom sektoru bitne i neke mjere koje su u nadležnosti lokalnih jedinica, kao što su paušalni porez po krevetu u obiteljskom smještaju, komunalna naknada ili porez na terase i sl.

"Moramo iskoordinirati to, da li da se i tu prolongira plaćanje na 'tri plus tri, ili slično. To još s njima moramo vidjeti točno, konkretno da predstavnici jedinca lokalne samouprave kažu u kom smjeru ići", rekao je Cappelli, koji se nada da će se i te mjere znati za dan-dva.

Ne bi bilo dobro donositi mjere kojima bi se preko noći rezali prihodi lokalnih jedinica, kaže ministar, koji je uvjeren kako će se i za to uspjeti naći način za odgodu plaćanja. To ćemo znati za dan-dva, rekao je.

"Sutra idemo s mogućnošću odgode. To je poanta za prvi korak. Ako situacija bude još teža, eventualno ćemo ići na neplaćanje ili slično", zaključio je Cappelli. 

17:22 - Pula je pusta, pogledajte atmosferu u gradu:

Pula je pusta, kafići ne rade a bilo je kršenja samouzolacije!

Pula je pusta, kafići ne rade, a bilo je kršenja samoizolacije! Reporterka: Dijana Marić

Posted by 24sata on Monday, 16 March 2020

17:21 - Krstičević: HV mora biti spreman pomoći da što prije izađemo iz epidemije

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u ponedjeljak je pozvao sve pripadnike Hrvatske vojske da u okolnostima epidemije koronavirusom odgovornim ponašanjem i osobnim primjerom budu primjer brige o zdravlju, te budu spremni pomoći da što prije izađemo iz epidemije.

Ministarstvo obrane priopćilo je kako je Krističević iz Knina, gdje je uz strogo pridržavanje zdravstvenih mjera održana svečana primopredaja zastave između starog i novog zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade, brigadnog generala Tihomira Kundida i brigadira Dražena Resslera, pozvao vojnike da vode računa o zdravlju svakog pojedinca u svojoj okolini.

“Hrvatska vojska ima iskustvo iz Domovinskog rata, imamo iskustva iz međunarodnih misija, promišljajte što napraviti po pitanju prevencije jer svaki od hrvatskih vojnika mora imati odgovornost za sebe, ali i sve oko sebe. Moramo stalno upućivati na odgovornost i spremni pomoći u svim aktivnostima koje se poduzimaju ili će se poduzimati kako bi se iz ove situacije izašlo što prije”, poručio je.

Naglasio je kako su sigurnost i zdravlje svakog pojedinca apsolutni prioritet, obveza i odgovornost.

Vlada čini sve kako bi upravljala krizom uslijed epidemije

 “Ova Vlada čini sve kako bi upravljala krizom nastalom uslijed epidemije koronavirusom, što nije nimalo jednostavno", istaknuo je Krstičević i dodao kako se upravo za ovakve situacije pripremalo kroz sustav domovinske sigurnosti.

 Ustvrdio je kako je sustav omogućio da se službe na vrijeme pripreme, pronađu određene metodologije i rade na prevenciji te združe resurse države, sposobnosti i sve potrebno kako bi se uspješno nosilo s krizom.

Krstičević: Gardijske brigade bile su naš štit i ponos u Domovinskom ratu

 Vezano za ceremoniju primopredaje zastave između starog i novog zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade Krstičević je naglasio kako su gardijske brigade za vrijeme Domovinskog rata dale nemjerljiv doprinos u obrani hrvatskog suvereniteta i samostalnosti.

 “Sedam gardijskih brigada bile su nešto posebno, bile su naš štit i naš ponos. Nažalost, mnogi poginuli i nestali hrvatski branitelji bili su upravo pripadnici gardijskih brigada”, rekao je ministar i istaknuo kako osjeća veliki ponos i čast što je obnašao dužnost zapovjednika 4. gardijske brigade.

17:20 - Ina: Kontinuitet poslovanja nije ugrožen

Kontinuitet poslovanja Ine nije ugrožen, a trenutno se ne može se dati procjena potencijalnog utjecaja u budućnosti, objavili su iz Ine u ponedjeljak putem Zagrebačke burze.

Ina je obavijest objavila u skladu s preporukom Europskoga nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA), koje je preporučilo sudionicima na financijskim tržištima da što prije objave relevantne, značajne informacije koje se tiču utjecaja koronavirusa na njihovo poslovanje.

U skladu s tim preporukama postupaju i hrvatske tvrtke izlistane na Zagrebačkoj burzi.

Ina je tako izvijestila da joj kontinuitet poslovanja nije ugrožen te da trenutno ne može se dati procjena potencijalnog utjecaja u budućnosti.

"Ina kao odgovorna kompanija uvijek stavlja sigurnost i zaštitu svojih zaposlenika i kupaca na prvo mjesto. U skladu s time, kompanija je poduzela sve potrebne preventivne i zaštitne mjere da bi minimizirala bilo kakav negativan utjecaj u trenutnoj situaciji. To između ostalog uključuje ograničenje poslovnih putovanje, otkazivanje i odgodu sastanaka te uvođenje rada od kuće, u slučajevima u kojima je moguće", kažu u Ini.

Kraš: Proizvodnja za sada redovna; Sunce hoteli suočeni s padom rezervacija 

Kraš je pak izvijestio da je poduzeo sve mjere za nesmetano odvijanje poslovanja te se proizvodnja za sada odvija redovno.

"Osigurali smo strateških sirovina za najmanje mjesec dana nesmetane proizvodnje te se i dalje lanac dobave osigurava u kontinuitetu", kažu u Krašu.

Dodaju da su zalihe gotovih proizvoda dostatne za najmanje jednomjesečnu isporuku te da tvrtka nesmetano opskrbljuje kupce svojim proizvodima.

Likvidnost poslovanja društva je osigurana, kažu u Krašu.

Sunce hoteli ističu da je sposobnost procjene financijskog utjecaja COVID-19 ograničena zbog brzo mijenjajućih okolnosti i nesigurne potražnje za putovanjima. Kažu da su rezervacije značajno usporene, prvenstveno za razdoblje travnja i svibnja, dok je pad vidljiv i u ostalim mjesecima.

U odnosu na stanje prodaje na isti dan prethodne godine prodaja je niža 16 posto, što je najviše uzrokovano povećanim otkazima u travnju i svibnju, te usporavanjem prodaje u prethodna dva tjedna za ostatak sezone. Prije eskalacije situacije uzrokovane COVID-19 booking je bio na razini prethodne godine, kažu u Suncu.

17:19 - Majetić: Radna mjesta su prioritet

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić izjavio je u ponedjeljak da će Vlada i poslodavci kroz mjere pomoći gospodarstvu prije svega pokušati pomoći očuvanju radnih mjesta, a u tome se nada i potpori sindikata.

"Blizu smo mjera, čuvat ćemo radna mjesta i gospodarstvo i na tome se radi. Radimo na vrijeme i proaktivno, ne kasnimo kao primjerice 2008. godine", rekao je Majetić uoči tripartitnog sastanka u Vladi.

Rekao je kako treba imati jasne kriterije kako i komu pomagati te ponovio da treba prije svega očuvati radna mjesta i poslovanje.

"Prioritet su prije svega radna mjesta. Ono što znamo već danas je da su neke firme i neki sektori prestali raditi i tim radnicima treba omogućiti sigurnu plaću i povratak na radna mjesta", kazao je.

Neke će tvrtke, dodao je, srećom moći raditi i njima treba omogućiti da rade, da mogu doći do repromaterijala i osigurati poslovanje te im treba osigurati likvidnost.

"Poduzetnicima treba novac za plaće radnika, odnosno novac za likvidnost. Jer, ako nemate prihod, a nekima će pasti i sto posto na žalost, moraju se uvesti mjere da te firme prežive ovo razdoblje", kazao je.

"Korona će proći, nadamo se za dva mjeseca, a gospodarstvo će se mučiti još sigurno barem godinu dana", kazao je.

Dodao je kako će se primjerice turistička industrija, ako se uhvati ritam tek 15. srpnja, oporaviti tek sljedeće godine.

Na pitanje ima li HUP neke projekcije koliki će biti gubici i koliki bi bio red veličine pomoći koja bi trebala poduzetnicima Majetić je rekao kako je puno stvari još nepoznato.

"Ne zna se kakve će biti rigorozne mjere, hoće li Zagreb biti sutra ili za sedam dana u karanteni, što će se dešavati s drugim gradovima. Zato je teško prognozirati", kazao je.

"Znamo da je turistička sezona u problemu, da prijevoznici imaju problema, da će ugostitelji imati problema. To ćemo rješavati odmah, a ostale ovisno o razvoju situacije", kaže čelnik HUP-a.

"Radimo na tome da izađemo iz krize sa što manje ožiljaka", poručio je Majetić.

17:18 - Loši podaci iz Kine spustili cijene nafte prema 30 dolara

Cijene barela nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 30 dolara zbog loših makroekonomskih pokazatelja iz Kine a ulagače nisu umirile ni nove poticajne mjere središnjih banaka.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 3,58 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,27 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,49 dolara nižoj cijeni, od 29,24 dolara.

"Relativna slabost londonskog tržišta ne bi trebala biti veliko iznenađenje, s obzirom na ozbiljnost širenja zaraze u Europi", rekao je analitičar ING-a Warren Patterson.

U SAD-u potporu cijenama nije pružila ni odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o kupnji strateških rezervi. 

Trump je prošlog petka rekao da će SAD iskoristiti niske cijene nafte da napuni rezerve sirove nafte, s namjerom da pomogne proizvođačima koji su se zbog niskih cijena našli u problemima.

Kako bi ublažila posljedice epidemije koronavirusa u gospodarstvu, američka središnja banka spustila je u nedjelju ključne kamatne stope gotovo na nulu, a za njezinim se primjerom na izvanrednoj sjednici povela i središnja banka Novog Zelanda, spustivši ih na rekordno nisku razinu.

Nakon toga je i japanska središnja banka dodatno ublažila monetarnu politiku.

Njihovi potez ipak nisu uspjeli umiriti ulagače i burze su ponovo oslabile.

"Reakcija cijena nafte sasvim je razumljiva jer niže kamatne stope i novi programi kupovine obveznica neće izliječiti trenutnu slabost potražnje za naftom", rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch. 

Što više zemalja zamrzne javni život, zatvori granice i otkaže letove, to će veći biti pritisak na potražnju za naftom, posebno zato što to znači i opće smanjivanje gospodarskih aktivnosti.

Udarac tržištima zadali su i kineski podaci, koji su pokazali da je industrijska proizvodnja u siječnju i veljači pala pala 13,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, najviše otkada je Reuters počeo prikupljati te podatke u siječnju 1990. godine.

Okidač za pak bio je razvrgnuti dogovor vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom o ograničenju opskrbe kako bi se uravnotežilo tržište.

OPEC i njegovi saveznici trebali su u srijedu u Beču održati tehnički sastanak ali je on otkazan jer su propali pokušaji posredovanja između Saudijske Arabije i Rusije, saznaje se u ponedjeljak iz neimenovanih izvora.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da pad cijena nafte nije predstavljao iznenađenje, dodajuć da Moskva zasada ne planira kontakte sa čelnicima Saudijske Arabije.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 34,13 dolara, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

17:17 - Trgovci prilagođavaju radno vrijeme

Trgovački centri i maloprodajni lanci prilagođavaju radno vrijeme situaciji s koronavirusom te će u idućem razdoblju biti otvoreni od 10 do 18 sati, doznaje se iz nekoliko centara i lanaca.

Trgovački centar Westgate Shopping City izvijestio je kako od ponedjeljka skraćuje radno vrijeme te će biti otvoren od 10 do 18 sati svaki dan.

Pojedine trgovine, koje su ključne zbog opskrbe kupaca,radit će i izvan navedenog  radnog vremena.

Spar i Interspar trgovine rade normalno, a u određivanju radnog vremena slijede upute kriznog stožera, priopćeno je iz Spara.

Lidlove trgovine na području Istre od 15. ožujka rade skraćeno, i to od 10 do 18 sati, rekli su Hini iz tog trgovačkog lanca.

"Što se tiče ostalih Lidlovih trgovina u Hrvatskoj, trenutno razmatramo situaciju o skraćivanju radnog vremena svih naših trgovina, a o eventualnim izmjenama u njihovim radnim vremenima pravovremeno ćemo informirati kupce. Prilagodit ćemo se svim novim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite koje će potencijalno biti uvedene za ostala područja RH", odgovorili su iz Lidla.

Iz Lesnine XXXL su izvijestili da su zbog izvanredne situacije s koronavirusom  donijeli odluku o novom, privremenom radnom vremenu svojih centara.

Tako od ponedjeljka, 16.ožujka centri rade od 10 do 18 sati.

Iz Lesnine poručuju kupcima da mogu pretraživati i kupovati putem Lesnina XXXL web shopa koji je dostupan 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

17:09 - Moskva zatvara škole i sveučilišta

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin naredio je u ponedjeljak da se privremeno zatvore sve obrazovne institucije u gradu i odgode veliki javni događaji u nastojanju da se spriječi širenje koronavirusa, kojim je u Rusiji do sada zaraženo 93 ljudi.

Škole i sveučilišta u Moskvi bit će zatvoreni od 21. ožujka do 12. travnja, u očekivanju nove procjene situacije.

Događaji s više od 50 ljudi bit će odmah zabranjeni do 10. travnja. Starijima se savjetuje da ostanu kod kuće.

Javni prijevoz nastavit će s radom, ali putnici neće smjeti kupovati karte izravno od vozača, navodi se u priopćenju gradonačelnika.

Broj potvrđeno zaraženih u Rusiji porastao je na 93, što je 47 posto više u odnosu na dan prije, objavila je u ponedjeljak agencija TASS, pozivajući se na zamjenicu premijera Tatjanu Golikovu. Od toga, 53 slučaja zaraze potvrđena su u Moskvi. Umrlih još nema.

Kako prenosi The Moscow Times na svojoj internetskoj stranici, putnici koji žele ući u Rusiju a dolaze iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Europske unije, Ukrajine, Bjelorusije i svih drugih europskih zemalja koje nisu u EU, kao i oni koji s njima žive, morat će po dolasku u samoizolaciju na dva tjedna.

17:07 - Sindikati na sastanku u Vladi o mjerama pomoći

U Banske dvore na sastanak su došli i socijalni partneri - sindikati - koji će s Vladom mjere proći zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca. 

- Ovo je hitna situacija koja traži i hitne mjere. Nema se puno vremena birokratizirati - rekao je Krešimir Sever (NHS) istaknuvši kako se mjere trebaju donijeti i za pomoć gospodarstvu i radnicima i za  smanjenje širenja zaraze.
- Privatni sektor već najavljuje probleme u isplati plaća, jedan dio njih ima za plaće za jedan mjesec, neki ni za toliko, malim i srednjim poduzetnicima treba dati aktivne mjere i pomoći da prebrode ovu situaciju, ali i da to mora značiti i očuvanje radnih mjesta - rekao je. 

Mladen Novosel (SSSH) ističe kako su sindikati zainteresirani za očuvanje radnih mjesta, ali i za to da radnici u ovoj krizi ne izvuku debji kraj. 

- Očekujemo mjere u pravcu rasterećenja poslodavaca u idućih mjesec, dva, ali i radncii moraju znati koja su njihova prava u samoizolaciji, kad rade od kuće, kad poslodavac ima problem zbog otkazivanja pojedinih ugovora. Radnici su premalo obaviješteni o svim mjerama, slušamo da radnici u bolnicama imaju vrlo malo zaštitne opreme, iz Primorsko-goranske županije većina tvrtki oslonjena je na talijanske partnere i svi su u velikoj panici - istaknuo je dodavši kako je puno otvorenih pitanja te da znaju da Vladi nije lako. 

Predsjednik HUP-a Davor Majetić istaknuo je kako se sve radi na vrijeme i proaktivno, a ne kao 2008. 

- Nastojat ćemo kroz ove mjere očuvati prije svega radna mjesta, a onda poslovanje. Moramo reagirati danas. Neke firme su već prestale raditi, a očekujemo da će ih još prestati kad krenu rigoroznije mjere. Radnicima treba omogućiti sigurnu plaću i povratak na radno mjesto. Neki će moći raditi i treba im omogućiti da rade, da dođu do repromaterijala i da mogu osigurati poslovanje. Novac im treba osigurati, za plaće radnika i likvidnost - rekao je dodavši kako će korona proći, nada se, za dva mjeseca, a gospodarstvo će ostati na mukama. 

- Mi ćemo sastančiti i dalje i kako će se situacija mijenjati, tako ćemo i mi mjenjati mjere. Znamo sad da je turistička sezona u problemu, da prijevoznici imaju problema, da će ugostitelji imati problema, to ćemo adresirati odmah, a ostalo s razvojem situacije. Radimo na tome da izađemo iz toga sa što manje ožiljaka - rekao je. 

17:06 - Društvo Crvenog križa Istarske županije uputio je sljedeći apel građanima:

Ukoliko je netko korisnik Crvenog križa, ili građanin u potrebi, ima više od 60 godina života, živi u samačkim ili staračkim domaćinstvima, te ukoliko trenutno nije u mogućnosti izaći zbog bolesti (neophodni su lijekovi ili hrana), ili su u samoizolaciji s izdanim valjanim rješenjem, a nemaju nikoga da im pomogne  ili samo imaju potrebu razgovarati, neka kontaktiraju volontere u GRADSKA DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA na svom području, na telefone: 

1. GDCK BUJE:  052 772 446

2. GDCK BUZET: 052 662 445

3. GDCK LABIN: 052 209 484

4. GDCK PAZIN: 091 1624162

5. GDCK POREČ: 092 3526501, 052 452 248

6. GDCK PULA: 052 543 708, 052 543 713

7. GDCK ROVINJ: 052 811 105 , 095 581 1886, 095 581 1895           

Vrijedni volonteri Crvenog križa Istarske županije na raspolaganju su građanima od utorka 17. ožujka u vremenu od 10 do 18 sati, svakog dana.

17:05 - Iz stožera Civilne zaštite Istarske županije obavještavaju kako je tijekom današnjeg dana na području Istare od 7 osoba uzet uzorak brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), te su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Napominju kako spomenute osobe nisu hospitalizirane u OB Pula. Rezultati nalaza bit će poznati tijekom sutrašnjeg dana.

17:04 - Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske donijelo je dana 11. ožujka 2020. godine Odluku o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 na području čitave Republike Hrvatske. Zbog pogoršane epidemiološke situacije vezano uz širenje COVID-19, kako na razini Europske unije, tako i u Republici Hrvatskoj, donesena je Nadopuna Odluke Stožera civilne zaštite Istarske županije o ograničenju rada i mjerama ponašanja od 15.03.-14.04.2020., a koju je Stožer prvobitno donio 14. ožujka 2020. godine. 

​Nadopunom Odluke ograničava se rad do 18:00 sati, do 14. travnja 2020. godine, sljedećim uslužnim djelatnostima:

1. Automat klubovima
2. Salonima za uljepšavanje životinja 
3. Radno vrijeme na benzinskim postajama za prodavanje goriva ostaje bez ograničenja. Trgovine (maloprodaja hrane) u sklopu benzinskih postaja prekidaju s radom u 18:00 sati. Ugostiteljski objekti u sklopu benzinskih postaja ostaju zatvoreni do 14. travnja 2020. godine.
4. Radno vrijeme ljekarni se ne mijenja, uz sve mjere predostrožnosti (broj korisnika, razmak...).
5. Radno vrijeme sa strankama u bankama i pošti ograničava se do 18:00 sati, uz sve mjere predostrožnosti (broj korisnika, razmak...).

16:41 - CARNET: Sustav online nastave trenutačno stabilan

Sustav AAI@EduHR trenutačno je stabilan, ali i dalje pod izuzetno velikim opterećenjem zbog pružanja podrške za online nastavu, izvijestio je CARNET nakon jutrošnjeg hakerskog napada na sustav kojim se zbog prekida nastave u školskim ustanovama provodi poučavanje na daljinu.

"CARNET nastavlja s optimizacijom sustava, podešavanjem sigurnosnih postavki i pojačanim nadzorom ispravnosti rada sustava u suradnji s kolegama sa Srca", ističu iz CARNET-a.

Kažu kako su središnje komponente sustava AAI@EduHr pod izuzetno visokim opterećenjem još od petka, 13. ožujka, no uz predviđeno, pojačano, opterećenje, sustav je bio izložen i ozbiljnim kibernetičkim napadima, poput onog jutros.

Radi takvih napada njegov rad se usporava i on postaje nedostupan većini korisnika, a takvih eskalacija je bilo desetak samo u  proteklih 48 sati, izvijestili su.

Uz savjet "Bolje učiti nego 8 godina" Ministarstvo unutarnjih poslova je na svom Twitteru u ponedjeljak objavilo da su počinitelji tim kibernetičkim napadom počinili kaznenodjelo protiv računalnih sustava, programa i podataka te mogu biti kažnjeni kaznom od jedne do osam godina zatvora.

16:40 - Njemačka ne očekuje oporavak gospodarstva prije trećeg kvartala

Epidemija koronavirusa koja hara Europom prigušuje nadu u oporavak u prva tri ovogodišnja mjeseca i pritiskat će gospodarstvo barem do trećeg kvartala, objavilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo

S obzirom na gotovo pet tisuća oboljelih i 12 preminulih, prema službenim brojkama objavljenim prošlog vikenda, Njemačka se priprema za ozbiljnije poremećaje u gospodarstvu.

Na pojedinim granicama ponovo su uvedene kontrole zbog postroženih nastojanja pojedinih saveznih zemalja da suzbiju širenje virusa, podsjeća Reuters.

Ministarstvo gospodarstva upozorilo je da čak i u najpovoljnijem scenariju, koji predviđa brzu obnovu trenutno prekinutih veza između izvozno orijentiranog njemačkog gospodarstva i svijeta, stabilizaciju ne treba očekivati prije trećeg kvartala.

"Intenzitet i trajanje posljedica zasad nije moguće pouzdano predvidjeti", objavilo je ministarstvo. No, s obzirom na brzo širenje virusa "moramo očekivati da će biti značajne".

Njemačka je preko vikenda privremeno ponovno uvela kontrole na granici s Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom, a zatvorene su i škole diljem zemlje, podsjeća Reuters.

Uz ostale mjere koje su na razmatranju, vlada savjetuje građanima da ne putuju bez prijeke potrebe a glasnogovornica dodaje i da sa zračnim prijevoznikom Lufthansom pregovaraju o povratku tisuća građana u zemlju. 

Poremećaji se osjećaju diljem gospodarstva. Turoperator TUI u nedjelju je navečer objavio da će prekinuti većinu poslovnih aktivnosti, odustati od dosadašnjih poslovnih prognozi i zatražiti pomoć od države zbog naglog pada potražnje za zračnim prijevozom.

Dvije vodeće njemačke banke najavile su privremeno zatavaranje stotina poslovnica diljem zemlje radi sprečavanja širenja virusa.

Savezna vlada ublažila je pravila o insolventnosti jer je prijetila opasnost da kompanije koje čekaju pomoć države budu proglasiti stečaj.

Lanac supermarketa Rewe pozvao je studente, slobodne od obaveza budući da su tamošnji fakulteti odgodili početak nastave, da pomognu u punjenju ispražnjenih polica zbog paničnih kupnji građana.

Bavarska, bogata savezna zemlja na jugu Njemačke i sjedište nekih od najvećih kompanija, uključujući proizvođača automobila BMW i inženjerskog diva Siemensa, predstavila je 10 milijardi eura vrijedan fond koji će njezinoj vladi omogućiti kupnju udjela u posrnulim kompanijama.

"Situacija je vrlo ozbiljna i mijenja se iz dana u dan, i to, nažalost, ne nabolje", rekao je bavarski premijer Markus Soeder. Bavarska je među saveznim zemljama najteže pogođenima epidemijom. 

"Nikoga nećemo ostaviti na cjedilu", poručio je.

Bavarski zapadni susjed Baden-Wuerttemberg, gdje je sjedište automobilskog diva Daimlera, također je suočen s ozbiljnijom epidemijom, pa je odlučio obustaviti zračni promet i zatvoriti zračne luke u Stuttgartu i Karlsruheu kako bi usporio širenje virusa, navodi Reuters.

16:35 - Europska komisija razmatra restrikciju svih putovanja u EU koja nisu neophodna i to na mjesec dana, prenosi RT

16:33 - Oporbeni klubovi o setu mjera za pomoć gospodarstvu

Predstavnici saborskih klubova u ponedjeljak su, odlazeći na sastanak u Vladu, gdje će biti upoznati sa setom mjera za pomoć gospodarstvu zbog pandemije koronavirusom, ponovili svoje prijedloge za Vladu.

Naši su najvažniji prijedlozi plaćeni dopust za radnike koji trebaju ostati kući sa djecom koja ne idu u školu, a tražit ćemo i da se ukine obveza učiteljima i ostalom osoblju da dolaze u školu ako tamo nema djece, rekao je predsjednik SDP-ova Kluba Arsen Bauk.

Anka Mrak Taritaš (Glas) ističe da treba „složiti“ set kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera. Poručuje da ovo nije vrijeme politikanstva te da bi bilo dobro da vladajući ponekad poslušaju prijedlog oporbe.

Glede kratkoročnih mjera, kazala je kako osobama u samoizolaciji treba dati plaću kao da rade, a jednom od roditelja čija djeca pohađaju niže razrede osnovne škole, omogućiti da bude doma.

„Ako želimo sačuvati radna mjesta, trebalo bi da država zaista oprosti svima koji će se morati zatvoriti, a koji pružaju usluge građanima i ne mogu raditi od doma“, rekla je Mrak Taritaš.

I Kažimir Varda (SRIS) opetuje problem plaća roditelja koji moraju biti doma jer im djeca ne idu u školu, problem ljudi u karanteni te  gospodarstva vezanog za transport.

Vidimo da je to danas na neki način riješeno, vidjet ćemo Vladine prijedloge pa ćemo o njima u Saboru raspravljati, rekao je Varda.

Vladimir Bilek  (Klub nacionalni manjina) nada se da će biti prostora da naši proizvođači dobiju više sirovina, a spominje i ideju ograničenja izvoza potrepština koje trebaju hrvatski građani.

Nada se da će Sabor čim prije izglasovati Vladine mjere kako bi Hrvatska "ostala na nogama“, zaštitili se građani, a država funkcionirala najbolje što je moguće.

Mirando Mrsić (Demokrati) očekuje rasterećenje poduzetnika i mjere koje će ići očuvanju radnih mjesta.

16:32 - Split: Bolnica na Križinama za zaražene iz četiriju dalmatinskih županija

Ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović rekao je ponedjeljak kako se taj KBC priprema da za četiri dalmatinske županije bude središnja zdravstvena ustanova za bolesnike zaražene koronavirusom koji će se liječiti u dijelu bolnice na Križinima.

Ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović rekao je na konferenciji za novinare Županijskoga kriznog stožera Civilne zaštite da se u splitsku bolnicu primaju pacijenti za koje se sumnja na infekciju koronavirusom i da je zasad na testiranju troje njih čiji se nalazi očekuju do kraja dana. U županiji zasad nema inficiranih koronavirusom. 

16:31 - Turska zatvara džamije za skupne molitve

Turska je objavila u ponedjeljak da do nove uredbe obustavlja skupne molitve u džamijama, uključujući i veliku molitvu u petak, kako bi ograničila opasnost širenja koronavirusa.

- Nužno je obustaviti skupne molitve u džamijama, rekao je čelnik turske uprave za vjerska pitanja, Ali Erbas.

Erbas je rekao da će oko 90.000 džamija u Turskoj ostati otvorene kako bi vjernici mogli pojedinačno doći moliti.

Turska je posljednjih dana umnožila mjere suzbijanja širenja Covida-19 u zemlji. Prema službenim podacima u zemlji ima 18 slučajeva zaraze.

U nedjelju su turske vlasti u karantenu smjestile tisuće hodočasnika koji su se vratili iz Saudijske Arabije.

16:30 - Rijeka: Dvije novozaražene osobe imaju vrlo blage simptome

Dvije osobe za koje je u riječkom KBC-u u ponedjeljak potvrđena zaraza koronavirusom smještene su u bolničkoj zgradi Klinike za otorinolaringologiju koja je ispražnjena za potrebe smještaja zaraženih, a imaju vrlo blage simptome bolesti.

Ravnatelj riječkog KBC-a Davor Štimac najavio je kako će se osim u toj zgradi zaraženi smještati i u Klinici za infektologiju, a u tim dvjema zgradama osiguran je smještaj za 45 oboljelih. 

Štimac je dodao kako je sukladno naputcima u nedjelju ispražnjena i Klinika za neurologiju, a neurološki bolesnici raspoređeni su po drugim odjelima.

U toj zgradi će se urediti i respiracijski centar za bolesnike kojima treba pomoć respiratora, a ima kapacitet za 53 oboljelih, rekao je. 

Štimac je ustvrdio da riječki KBC zasad ima dovoljno respiratora, zatražena je narudžba za još nekoliko njih, a po potrebi se mogu premještati respiratori i iz drugih lokacija bolnice. 

 U KBC Rijeka trenutno je pet oboljelih od koronavirusa, a među testovima su i oni prvooboljeloga koji su dva puta bili negativni, odnosno potvrđeno je da je izliječen.

16:27 - Ministar Vili Beroš na konferenciji je Stožera za civilnu zaštitu potvrdio da u Hrvatskoj nema novozaraženih pa tako broj oboljelih od korona virusa ostaje na 56. Dobar je vijest da je danas iz bolnice pušten četvrti izliječeni pacijent tj. pacijentica. 

Više o konferenciji pročitajte ovdje. 

16.10 - Svjetske zrakoplovne kompanije traže državnu pomoć

Zrakoplovne kompanije obustavile u ponedjeljak najviše letova u povijesti zrakoplovstva, pozivajući vlade u pomoć kako bi prebrodile razdoblje sloma potražnje zbog epidemije koronavirusa.

16.06 - Predsjednik katalonske vlade obolio od korona virusa

Koronavirus se u ponedjeljak nastavio širiti Španjolskom, drugom najpogođenijom europskom zemljom nakon Italije, zarazivši i katalonskog predsjednika vlade Quima Torru

15.40 - Zadar zatvara kafiće, kina...

Zadarski Stožer ograničava rad trgovačkih centara i manjih trgovina prehranom do 18 sati, prekida se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija izuzev dostave hrane te rad Pučke kuhinje uz maksimalne mjere predostrožnosti, uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje neposredni bliski kontakt s klijentima (frizeri, pedikeri, brijači, kozmetičari..).

Također, nalaže se privremena obustava rada kino dvorana, kazališta, muzeja, knjižnica i čitaonica, privremena obustava rada teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, obustava održavanja izložbi, revija i sajmova, plesnih škola, dječjih i drugih radionica te privremene obustave rada noćnih i disko klubova.

15:36 - Potrebne su i mjere prema iznajmljivačima da se ne iznajmljuju apartmani jer imamo situaciju da ljudi dolaze s područja koja nisu pod zabranom i odsjedaju, rekao je načelnik Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije Dino Kozlevac

On je upozorio na problem unutarnjih migracija koje su trenutno problematične jer sve županije još nemaju stroge mjere poput Istre. 

15:35 - U Sloveniji 34 novooboljele osobe, broj zaraženih porastao na 253

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji povećao se u ponedjeljak s jučerašnjih 219 na 253 te se bilježe 34 novooboljele osobe, a do sada je ukupno obavljeno  6712 testova, objavio je u ponedjeljak slovenski Institut za javno zdravlje.

Riječ je o podacima od danas u 14 sati.

Kako prenose slovenski mediji, među virusom najugroženijima je općina Šmarje pri Jelšah na području Celja, gdje se sumnja da se infekcija proširila i na dom umirovljenika, gdje trenutačno uzimaju briseve zaposlenih radi testiranja.

U Sloveniji su od ponedjeljka na snazi rigoroznije mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa pa su zatvorene sve odgojno-obrazovne ustanove, međunarodni i domaći cestovni i željeznički promet, od sutra i zračni promet, a u pripremi su i nove mjere.

15.30 - Nove mjere u Rijeci

Grad Rijeka je donio nove mjere za prevenciju širenja zaraze korona virusom.

U potpunosti se do 14. travnja zatvaraju svi sportski objekti koji su u vlasništvu Grada Rijeke ili njima upravlja TD Rijeka sport.

Zatvara se za građane i Gradska knjižnica Rijeka, a korisnici se upućuju na mogućnost korištenja usluge e-knjiga.

KD Vodovod i kanalizacija, KD Čistoća i Energo rad u šalter salama organiziraju svaki radni dan od 7-12 sati.

KD Kozala daje preporuku građanima da sahrane pokojnika organiziraju u krugu obitelji. 

KD Autotrolej uvodi nove mjere za putnike: ukida ulaz na prva vrata – svi putnici ulaze i izlaze na druga, treća odnosno četvrta vrata (ovisno o vrsti i tipu autobusa), vozački prostor se odvaja od putničkog salona na način da je fizički odijeljen (tako da putnici ne mogu dolaziti u doticaj s vozačem), validacija i poništavanje karata (RCC, Smartica i karte za poništavanje), se i nadalje odvija s tim da su validator i PEL poništivač premješteni iza vozača (iza prednjeg dijela vozila),

Ukida se prodaja karata kod vozača.

Klubovi za starije osobe ne rade, no distribucija pučke kuhinje se neometano odvija kao i do sada na sljedećim punktovima: Klub starijih osoba Pećine, Belveder, Potok i Zamet.

15.19 U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak smještena su 4 pacijenta. Kod tri pacijenta je laboratorijskim pretragama potvrđen korona virus, a kod četvrtog pacijenta se nalazi čekaju. Povećan je broj osoba pod zdravstvenim nadzorom (samoizolacijom kod kuće u trajanju od 14 dana).

14.55 - Uživo iz Splita

Naš reporter javio se uživo sa splitske rive i nevjerojatna scena iz grada pod Marjanom - pusta riva koja je inače puna Splićana koji ispijaju tradicionalne kave, a naročito u ovo doba godine. Iako u Dalmaciji nema nijednog slučaja zaraze, opreza očito nikad dosta.

POGLEDAJTE VIDEO

14.45 - U Osijeku kafići rade do 22.00

Osječki gradski Stožer Civilne zaštite u ponedjeljak je zbog zaštite od koronavirusa preporučio ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata maksimalno od 22 sata, dok od idućeg vikenda noćni klubovi u gradu neće raditi.

Predsjednik Stožera i dogradonačelnik Boris Piližota kazao je na konferenciji za novinare kako se zatvaranje noćnih klubova preporuča jer se, s obzirom na obustavu nastave u školama i fakultetima, pretpostavlja da mogu okupiti veći broj mladih.

"Iako mladi ljudi nisu najugroženija skupina oni mogu biti prijenosnici virusa, a znamo da je u noćnim klubovima veća koncentracija ljudi, pa im stoga preporučamo zatvaranje do daljnjega", rekao je Piližota.

Dodao je kako Stožer preporuča i uvođenje kontrole ulaska te ograničenje broja ljudi u trgovačkim centrima, ali smatra da skraćivanje radnog vremena trgovačkih centara ne bi bilo dobro jer bi se povećale gužve, a tako pridonijelo i mogućnosti širenja zaraze.

14.40 - Gradska groblja: Ispraćaji samo uz članove obitelji

Gradska groblja Zagreb izdala su preporuku u ponedjeljak u kojoj savjetuju građanima da ispraćaje svojih najmilijih obavljaju samo uz prisustvo članova obitelji te da sućut izražavaju naklonom.

"Preporučujemo građanima da se ispraćaj pokojnika obavljaju u krugu članova obitelji, odnosno u prisutnosti što manjeg broja osoba kako bi se izbjegli svi rizični kontakti među osobama uslijed pandemije zaraze korona virusom", stoji u priopćenju Gradskih groblja.

Dodaju kako su poduzeli sve higijenske i sanitarne mjere zaštite zaposlenika i građana od moguće zaraze ili prijenosa koronavirusa u skladu s preporukama Stožera.

"U dvoranama za ispraćaj pokojnika na svih 28 gradskih groblja osigurali smo sredstva za dezinfekciju ruku, višekratno se tijekom dana dezinficiraju prostori na grobljima i na Krematoriju, kao i predmeti koji se koriste tijekom ispraćaja i sprovoda", navode u priopćenju.

Građanima je preporučeno da sućut izražavaju naklonom, bez rukovanja ili drugih fizičkih kontakata te da održavaju fizički razmak na udaljenosti većoj od jednog metra.

14.20 - Bjelovar ukida prirez i zabranjuje zapošljavanja u gradskim ustanovama

U sklopu mjera pomoći poduzetnicima uslijed pojave koronavirusa Bjelovar će ukinuti prirez te odgoditi naplate komunalne naknade za tvrtke i obrtnike, poručio je u ponedjeljak bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Odluka o ukidanju prireza na snagu bi trebala stupiti početkom svibnja, s obzirom da je treba potvrditi Gradsko vijeće, dok se odluka o odgodi plaćanja komunalne naknade za sve tvrtke i obrtnike na mjesec dana ili prema potrebi i dulje, a bez kamata, primjenjuje od početka ožujka.

"Kao odgovorna gradska vlast želimo barem ublažiti posljedice ove krize koliko god možemo. Krenut ćemo od sebe i rezati gdje god možemo kako bismo otvorili financijski prostor za dodatna investicijska ulaganja u kapitalne EU i projekte financirane gradskim novcem. Rezat ćemo manifestacije, dotacije udrugama, sportskim klubovima, a poticati OPG-e te ulagati u infrastrukturu i građevinski sektor općenito”, istaknuo je gradonačelnik Hrebak na konferenciji za novinare.

Dodao je da će od utorka vrijediti i odluka o zabrani zapošljavanja u svim gradskim ustanovama.

14.00 - Židovi zamoljeni da ne ljube Zid plača zbog korona virusa

Židovi ne bi trebali ljubiti Zid plača, priopćio je glavni rabin Jeruzalema unutar mjera koje su donijele vjerske vlasti u borbi protiv širenja koronavirusa. 

Brojni židovi mole ispred Zida plača i često ubacuju napisane molitve u pukotine.  

Ljubljenje zida nije obredni ritual, ali neki židovi to čine, vjerujući da time iskazuju poštovanje prema Bogu.

Zid plača, najsvetije mjesto na kojemu židovi u Jeruzalemu mogu moliti, dio je ostataka Drugog hrama koji je sagradio Herod Veliki prije više od 2000 godina, a Rimljani uništili 70. godine nove ere.

Prošli tjedan, glavni izraelski rabin pozvao je vjernike da se drže podalje od Zida plača zbog straha od širenja koronavirusa, ali neki su nastavili obilaziti. 

"Ne ljubite Zid plača", ponovno je u ponedjeljak pozvao rabin Shmuel Rabinowitz. 

13.58 - Beroš preporučio pacijentima koji nemaju korona virus da ne idu u ambulante 

Ministar zdravstva Vili Beroš preporučio je u ponedjeljak pacijentima primarne zdravstvene zaštite, koji imaju problema s drugim bolestima, a ne s koronavirusom, da ne žure u ambulante već da sve što mogu obavljaju preko telefona.

Na pitanje kako da se u vrijeme epidemije ponašaju bolesnici koji imaju drugih problema, Beroš je odgovorio kako za njih vrijede generalne preporuke.

- Ne treba žuriti u ambulante, sve što je moguće treba obaviti preko telefona, u čekaonicama povećavamo rizik za sebe, za druge i za liječnike. Pacijenti trebaju slijediti naše upute, poglavito stariji bolesnici - rekao je. 

Najavio je da će Ministarstvo zdravstva uskoro izdati upute kroničnim bolesnicima koji dulje vrijeme primaju terapije - njima će se terapije samo produžiti bez odlaska u bolnice.

13.57 - LVMH počinje proizvoditi dezinfekcijske gelove za ruke 

Francuski proizvođač luksuzne robe LVMH najavio je da će početi proizvoditi dezinfekcijske gelove za ruke za bolnice u matičnoj zemlji koje se bore s epidemijom koronavirusa.

Već ovoga tjedna planiraju proizvesti 12 tona dezinficijensa u tri tvornice u kojima obično proizvode parfeme i kozmetiku marki Christian Dior, Guerlain i Givenchy.

Donacije će uputiti francuskim zdravstvenim vlastima, prije svega u 39 državnih bolnica u Parizu, objavila je u nedjelju grupa poznata po proizvodnji torbica brenda Vuitton.

13.56 - Nove mjere u Vinkovcima  

Od srijede, 18. ožujka do daljnjeg prestaje raditi vinkovačka Gradska tržnica, a o radu kafića i trgovina odluka će se donijeti u dogovoru sa Županijskim stožerom Civilne zaštite, izvijestio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

13.53 - Vojska čuva ulaz u zaraznu bolnicu u Beogradu 

Više pročitajte OVDJE 

13.26 - Virovitica: Na dva tjedna zatvoreni vrtići, škole, kino... 

U Virovitici su na dva tjedna zatvoreni vrtići i škole, a sa strankama  prestaju raditi Gradska uprava, Gradska blagajna, Kino Park, Kazalište Virovitica, Gradski muzej, Gradska knjižnica te Dnevni boravak Gradskog društva Crvenog križa, izvijestio je u ponedjeljak virovitički Stožer civilne zaštite.

- Za vrijeme prestanka rada, građanima se neće naplaćivati zakasnine niti obračunavati kamate - izjavio je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

13.25 - Dodik najavio djelomičnu deblokadu institucija zbog korone 

Član Presjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je u ponedjeljak kako će tijekom dana biti održana izvanredna sjednica državnog vrha s ciljem donošenja novih mjera protiv širenja korona virusa te je najavio djelomičnu deblokadu institucija u toj zemlji.

On je novinarima u Banjoj Luci kazao kako treba očekivati odluku koja bi oružane snage obvezala pružiti logističku potporu civilnim vlastima u kontroliranju širenja zaraze.

- Nije riječ o angažiranju vojske, vojska će samo postaviti šatore i krevete, a ostalo će raditi entitetska tijela vlasti . kazao je Dodik, koji zagovara uspostavu lokacija uz granične prijelaze za izolaciju svih putnika koji ulaze u BiH.

13.19 - Krapinsko-zagorska županija osigurala prostor za samoizolaciju 

Krapinsko-zagorska županija osigurala je prostor za samoizolaciju za osobe koje su dobile takvo rješenje, a nemaju je mogućnosti organizirati kod kuće, objavljeno je u ponedjeljak nakon sjednice županijskog Stožera civilne zaštite.

Župan Željko Kolar rekao je da je taj prostor počeo funkcionirati, a svi koji ga imaju potrebu koristiti mogu se javiti u Stožer ili epidemiološku službu.

13.18 - Bavarska uvela izvanredno stanje na dva tjedna 

Bavarska je u ponedjeljak na dva tjedna uvela izvanredno stanje koje će vladi u Münchenu omogućiti lakše poduzimanje mjera u borbi protiv širenja koronavirusa.

- Uvođenje izvanrednog stanja državnim institucijama omogućava brže reagiranje u slučaju potrebe - rekao je bavarski premijer Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija CSU) na izvanrednoj konferenciji za medije u Münchenu.

Ova mjera zemaljskoj vladi u Münchenu omogućava izdavanje direktnih mjera i naputaka zaobilazeći uobičajeni lanac nadležnosti. Isto tako ministarstvo unutarnjih poslova može preuzeti nadležnost za određene akcije.

13.09 - Osam članica EU zatvorilo granice 

Osam država Europske unije zatvorilo je granice za strane državljane zbog pandemije koronavirusa, no neki stručnjaci smatraju da to neće pomoći zaustavljanju širenja bolesti.

Granice za sve strane državljane zatvorile su Mađarska, Češka, Cipar, Danska, Mađarska, Litva, Latvija, Poljska i Slovačka.

Austrija i još nekoliko država granice su zatvorile djelomično i uvele dodatne granične kontrole.

U ponedjeljak 16. ožujka toj se skupini pridružila Njemačka zatvorivši djelomično granicu s Austrijom, Danskom, Francuskom, Luksemburgom i Švicarskom.

13.08 - Sindikat se protivi odluci da zaposlenici škola moraju biti u školama 

Sindikat Preporod usprotivio se ponedjeljak odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite da svi zaposlenici u školama moraju biti na svojim radnim mjestima, te zatražio da u škole moraju dolaziti samo oni  koji rade posao koji se ni u slučaju štrajka ne smije prekidati.

13.05 - Prvi zaraženi u Karlovačkoj županiji bio u pedijatrijskoj ambulanti 

Prvi pacijent zaražen korona virusom u Karlovačkoj županiji je Ogulinac koji se zarazio u Rijeci u kontaktu sa zaraženim poznanikom, a ne znajući za to u petak je sa svojim djetetom bio u pedijatrijskoj ambulanti ogulinskog Doma zdravlja, rekao je u ponedjeljak župan Damir Jelić.

Više pročitajte OVDJE 

12.30 - Beroš posjetio KB Dubrava

- Nitko od pacijenata nije pozitivan. Nije me strah. Mi smo naučeni na svakave rizike, a i nema me čega biti strah jer bolest nije teška - rekao je Vili Beroš nakon što je završio posjet bolnici, te je apelirao na građane da ne dolaze u ambulante, već da sve što mogu obave telefonom.

12.00 - Obustavlja se upis prvašića u Zagrebu

Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine, a zbog provođenja preventivnih zaštitnih aktivnosti od moguće zaraze korona virusom, do daljnjega obustavlja sve aktivnosti vezane uz upis djece u I. razred osnovne škole u osnovnim školama i zdravstvenim ustanovama na području Grada Zagreba u kojima se provodi postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta/učenika radi upisa u I. razred osnovne škole.

11.45 - Varaždin zbog koronavirusa spreman na odgodu plaćanja gradskih komunalija

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je u ponedjeljak izjavio kako je Grad spreman da se odgodi plaćanje komunalne naknade, da su zasad rokovi plaćanja građana gradu pomaknuti za mjesec dana, a što se tiče poreza čekaju se državne mjere.

U Varaždinu je stanje u vezi s koronavirusom nepromijenjeno i vrijede dosadašnje mjere i preporuke za sprječavanje širenja virusa.

Čehok je rekao da je u Varaždinu još uvijek petero zaraženih. Ponovio je preporuku građanima da izbjegavaju okupljanja s većim brojem ljudi, a ugostiteljskim objektima da rade na terasama.

Za roditelji koji nemaju gdje ostaviti djecu predškolske dobi radi Dječji vrtić Varaždin u Dravskoj ulici i danas je u vrtiću bilo 40-ak djece.

Zamjenici gradonačelnika, Zlatan Avar, koji je i načelnik Stožera Civilne zaštite i Sandra Malenica pohvalili su samoorganiziranje građana za pomoć starijim osobama, ali su ih pozvali da se prvo jave Gradskom društvu Crvenog križa koje provodi takve aktivnosti.

11.15 - Slovenija poduzima sve rigoroznije mjere, zatvara promet

U Sloveniji su od ponedjeljka na snazi rigoroznije mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa pa su, među ostalim, zatvorene sve odgojno-obrazovne ustanove, međunarodni i domaći cestovni i željeznički promet,  a od sutra i zračni promet, a postoji i mogućnost donošenja novih mjera ako se epidemija ne zaustavi.

Ako stvari budu eskalirale, jedna od mogućnosti je i potpuno zatvaranje granica iako to ne želimo, kazao je u razgovoru za Slovenski radio Srečko Šestan, zapovjednik Civilne zaštite, uz ocjenu da će najnovije mjere dati rezultat ako se ljudi budu pridržavali pravila, posebno mjera za smanjivanje socijalnih kontakata.

Iako su mjere donesene za dva tjedna, realno je da će se nastaviti sve dok se epidemija ne stavi pod kontrolu, a za sankcioniranje mogućih prekršitelja zaduženi su tržišna inspekcija i policija, naveo je.

10.55 - U svijetu više zaraženih i umrlih nego u Kini

Broj zaraženih u svijetu premašio je brojku zaraženih u Kini, kao i broj preminulih.

Izvan Kine preminulo je 3241 ljudi, dok je u Kini ta brojka 3208.

U Kini je 80,860 zaraženih, a izvan Kine više od 87,000.

10.45 - Od korone umro jedan od najviših ajatolaha u Iranu

U Iranu je od posljedica korona virusa preminuo jedan od najprominentnijih klerika, ajatolah Hashem Bathaie Golpayegani.

U bolnicu je primljen u subotu. Inače, u Iranu je zaraženo nekoliko vjerskih lidera, kao i članova parlamenta i Vlade. U Iranu je broj zaraženih gotovo 14.000, a broj umrlih 724.

10.43 Istarska policija: Petero ljudi prekršilo je mjeru samoizolacije 

Policija je tijekom vikenda, od 13. do 15. ožujka, zaprimila 33 dojave građana o mogućim kršenjima mjera samoizolacije na području Istre, a u pet slučajeva utvrdili su kršenje mjera samoizolacije i obavijestili državni inspektorat, priopćeno je u ponedjeljak iz PU istarske.

- Policijski službenici nakon što su zaprimili 33 dojave građana o mogućim kršenjima mjera samoizolacije na području Istre, provjerili su sve dojave. U pet slučajeva utvrdili su kršenje mjera samoizolacije i o tome obavijestili državni inspektorat radi poduzimanja daljnjih mjera - priopćila je istarska Policijska uprava.

Iz PU istarske pozivaju građani da sve sumnje u kršenje mjera samoizolacije dojave na brojeve 112 ili 192, a informacije mogu dostaviti i putem e-maila.

9.00 - U Francuskoj se situacija pogoršava

Situacija s korona virusom u Francuskoj postaje sve ozbiljnija i pogoršava se velikom brzinom.

Francuski ministar zdravstva kaže kako se broj zaraženih poduplava svaka tri dana i da je stvar jako zabrinjavajuća.

Francuska je zatvorila restorane, kafiće, kina i klubove i izdala zabranu za veća okupljanja.

300 pacijenata nalazi se na intenzivnoj njezi, pola njih je mlađe od 60 godina, a u Francuskoj je do danas vieš od 5300 zaraženih i 127 preminulih.

8.10 - Liječnik s Rebra zaražen koronom

Ministar Vili Beroš je za N1 televiziju potvrdio da je liječnik s Rebra zaražen korona virusom.

7.55 - Bollywood prestaje sa snimanjem filmova

Indijska filmska industrija, koju znamo kao Bollywood, prekida sa svim snimanjima do kraja ožujka, a obzirom na opseg njihove produkcije, to je odluka koja će ih sigurno koštati stotine milijuna dolara. Bollywood godišnje na svjetsko tržište pusti više od tisuću filmova.

Čak je i njihova superzvijezda Amitabh Bachchan ukinuo višegodišnju tradiciju i zamolio svoje fanove da se više ne okupljaju ispred njegove kuće u Mumbaiju. Naime, fanovi se ispred njegove kuće u ogromnom broju okupljaju svake nedjelje, a Bachchan izađe na balkon i mahne im.

7.50 - U Hrvatskoj izliječen i treći pacijent i pušten je kući

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je jutros na HRT-u, gdje je potvrdio da je izliječena i treća osoba zaražena koronavirusom u Hrvatskoj, te da je pušten iz bolnice.

- Zadnja tri dana imali smo manje od 10 zaraženih. Imamo i dvoje otpuštenih, a i danas u Rijeci je jedan otpušten, kazao je Capak

7.40 - Zapadna Australija zamrznula plaćanje režija

Vlada Zapadne Australije zamrznula je plaćanje troškova kućanstava, uključujući struju i vodu, te javni prijevoz i plaćanje cestarina.

Zapadna Australija je proglasila stanje opće pripravnosti.

7.36 Talijanski znanstvenik: Europa mora u borbu s korona virusom

Roberto Burioni jedan je od prvih talijanskih znanstvenika koji su zvonili na uzbunu zbog epidemije korona virusom, no isprva su ga rijetki slušali. 

Sada cijelu Europu upozorava da ne napravi istu pogrešku. 

- Ne podcjenjujte opasnost. Italija je to činila tjedan dana, neki su to nazivali gripom, jedan je nepromišljeni liječnik rekao da će se stvar ispuhati za koji tjedan - rekao je Buroni u razgovoru za agenciju dpa. 

Burioni (57), profesor mikrobiologije na milanskom sveučilištu San Raffaele, najpoznatiji je talijanski virolog. 

- Nažalost, još od vremena Julija Cezara ljudi vjeruju u ono što žele da se dogodi - rekao je. 

Nakon što su Španjolska, Francuska i Austrija krenule talijanskim putem uvođenja drakonskih mjera ograničenja kretanja, Burioni tvrdi da cijela Europa mora učiniti isto. 

- Potrebni su nam jedinstvo i zajednički pristup. U suprotnom, koji je smisao Europske unije?

Jedna zemlja može drakonskim mjerama suzbiti virus, a onda opet postati zaražena jer neka susjedna to nije učinila, kaže Burioni te dodaje da je u cijeloj Europi potrebno uložiti maksimalan napor.

6.47 U Turskoj novih 12 slučaja zaraze 

Turska je u nedjelju zabilježila 12 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je najveći dnevni broj novih slučajeva od prošlog tjedna kada je objavljena prva zaraza, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dosegnuo 18.

Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca je izvijestio da su dva nova slučaja povezana s prvim detektiranim slučajem zaraze, sedam oboljelih nedavno je doputovalo iz Europe, a tri građana Turske je nedavno boravilo u SAD-u.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:51

Od prošle srijede, kada je zabilježila prvi slučaj zaraze, Turska je pojačala mjere za zaustavljanje širenja virusa, zatvarajući škole i fakultete, održavajući sportske događaje bez prisustva gledatelja i odgađajući zrakoplovne letove za mnoge zemlje.

Također, ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da će od ponedjeljka barovi i noćni klubovi biti zatvoreni, dok se tisuće muslimana, koji se vraćaju u Tursku s hodočašća u Saudijskoj Arabiji, iz mjera predostrožnosti smješta u karantenu.

6.45 U Kini i Južnoj Koreji manji broj zaraženih 

Kina i Južna Koreja u nedjelju bilježe manji broj novih slučajeva zaraze korona virusom u odnosu na dan ranije, pri čemu je u Kini treći dan zaredom veći broj "uvezenih" novih slučajeva nego onih koji se prenose lokalno, zbog čega su pooštrene mjere za međunarodne putnike.

Kina je u nedjelju izvijestila o ukupnom padu novih koronavirusnih zaraza, no veliki gradovi poput Pekinga i Šangaja nastavljaju borbu sa slučajevima zaraženih putnika koji dolaze iz inozemstva, piše Reuters.

Kina je u nedjelju imala 16 novih potvrđenih slučajeva zaraze, objavila je u ponedjeljak Nacionalna zdravstvena komisija, što je 20 slučajeva manje nego dan ranije. Ukupni broj potvrđenih slučajeva u Kini time doseže brojku od 80.860.

Nakon izolacije: 'Bilo je grozno, nismo se više mogli gledati...'
Nakon izolacije: 'Bilo je grozno, nismo se više mogli gledati...'

Od novih slučajeva, 12 zaraza je bilo uvezeno, što je treći dan zaredom da su takvi slučajevi premašili broj onih koji se prenose lokalno.

Peking i provincija Guangdong su tako zabilježili po četiri takva slučaja, Šangaj dva, a provincije Yunnan i Gansu po jedan, čime je ukupan broj uvezenih slučajeva porastao na 123.

Kina je pooštrila provjere međunarodnih putnika, a glavni grad Peking zahtijeva da svi koji dođu iz inozemstva budu premješteni u gradske karantene na dva tjedna, počevši od ponedjeljka.

Novi slučajevi zaraze koronavirusom koji se prenose lokalno, njih četiri, u nedjelju su zabilježene u Wuhanu, epicentru epidemije i glavnom gradu provincije Hubei.

Broj umrlih od izbijanja krize u Kini do kraja nedjelje je dosegao brojku 3.213, što je 14 smrtnih slučajeva više nego prethodnog dana, a svi su zabilježeni u provinciji Hubei.

A volunteer from Indonesia

Južna Koreja u ponedjeljak je izvijestila o 74 nove zaraze koronavirusom, što je malo manje nego prethodnog dana, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 8.236, s ukupno 75 smrtnih ishoda.

Nove zaraze su u opadajućem trendu, a najnoviji podaci su daleko ispod vrhunca od 909 novih slučajeva dosegnutih 29. veljače, i neznatno niže od 76 slučajeva dan ranije, piše Reuters.

6.40 U New Yorku i Los Angelesu zatvaraju restorane, barove, kazališta... 

Gradonačelnici New Yorka i Los Angelesa, dva najveća grada u SAD-u, u nedjelju su objavili da su naredili zatvaranje gradskih restorana, kazališta, barova i filmskih kuća u pokušaju da se uspori širenje koronavirusa.

Bilo koji restoran, bar ili kafić koji prodaje hranu moći će to činiti samo dostavom ili će pak građani preuzimati hranu ispred radnje, objavili su dužnosnici.

Kardiolog iz KBC-a Zagreb je zaražen korona virusom?
Kardiolog iz KBC-a Zagreb je zaražen korona virusom?

- Virus se može brzo proširiti bliskim interakcijama koje Njujorčani imaju u restoranima, barovima i mjestima u kojima sjede blizu jedni drugima. Moramo to prekinuti - rekao je Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka, grada "koji nikad ne spava".

Oba gradonačelnika ističu da ovo nije bila laka odluka.

- Ta su mjesta dio srca i duše našeg grada. Dio su onoga što znači biti Njujorčanin. No naš se grad suočava s neviđenom prijetnjom i moramo odgovoriti ratničkim mentalitetom - poručio je njujorški gradonačelnik.

Još nema riječi o tome koliko dugo će ugostiteljske radnje i kulturna okupljališta u New Yorku ostati zatvorena, a de Blasiov ured nije odgovorio na upit Reutersa za više detalja o ovoj izvršnoj naredbi, koju gradonačelnik planira objaviti u ponedjeljak.

6.30 Afričke zemlje obustavile letove, Češka ograničava kretanje, u Australiji izvanredno stanje 

U Europi i svijetu iz sata u sat se objavljuju nove mjere u borbi protiv koronavirusa, pa je tako više afričkih zemalja u nedjelju obustavilo međunarodne letove i zatvorilo granice, Češka je građanima ograničila kretanje, u dijelovima Australije uvedeno je izvanredno stanje, dok je pak u Gvatemali zabilježen prvi smrtni slučaj.

Indonesian Red Cross personnel sprays disinfectant at the corridor of a school closed amid the spread of coronavirus in Jakarta

Koronavirus prisutan je u najmanje 26 zemalja na afričkom kontinentu, a broj slučajeva zaraženih stalno se povećava.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, čija je zemlja zabilježila 61 slučaj zaraze, tako je proglasio stanje nacionalne katastrofe i upozorio da bi posljedice virusa mogle imati "potencijalno trajan" utjecaj na to najrazvijenije gospodarstvo kontinenta, koje je već u recesiji.

Mjere koje će Južnoafrička Afrika između ostalih poduzeti tako uključuju zabranu putovanja u i iz zemalja poput Italije, Njemačke, Kine i Sjedinjenih Država, svakom stranom državljaninu koji je posjetio zemlje visokog rizika u proteklih 20 dana bit će odbijena viza, dok će Južnoafrikanci koji su posjetili te zemlje biti podvrgnuti testiranju i karanteni pri povratku kući.

Lijek za artritis Talijanima daje nadu u spas: 'Obećavajuće je!'

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta objavio je da njegova vlada obustavlja putovanja iz bilo koje zemlje s prijavljenim slučajevima virusa COVID-19.

U zemlju, koja ima tri oboljela od koronavirusa, tako će moći ući samo kenijski državljani, kao i svi stranci s važećim dozvolama boravka, pod uvjetom podvrgavanja samoizolaciji.

Gana, koja zasad ima šest zaraženih, od utorka će zabraniti ulazak svakome tko je boravio u zemlji u kojoj je u proteklih 14 dana zabilježeno najmanje 200 slučajeva koronavirusa, a zabrana se neće odnositi samo na državljane Gane.

Kao i čelnici većine ostalih afričkih zemalja, i ganska predsjednica Nana Akufo-Addo objavila je da će sveučilišta i škole biti zatvoreni od ponedjeljka do daljnjeg, dok će javna okupljanja biti zabranjena četiri tjedna.

Nakon što je u subotu zabilježila prva dva slučaja zaraze, Namibija je naredila zatvaranje škola na mjesec dana, Džibuti, iako nema potvrđeni slučaj virusa COVID-19, u nedjelju je objavio da obustavlja sve međunarodne letove, dok je Tanzanija, zasad također bez oboljelih, otkazala avionske letove s Indijom.

An employee from a disinfection service company sanitizes a shack at a shanty area in Seoul

Nakon što je to u nedjelju učinilo više europskih zemalja, i Češka, koja broji 253 zaražena, objavila je da pooštrava mjere u borbi protiv koronavirusa. Nove mjere u Češkoj tako uključuju zabranu kretanja građanima do 24. ožujka, osim ako je riječ o odlasku na posao, kupnji najosnovnijih namirnica ili drugim nužnim aktivnostima.

Premijer Andrej Babiš kazao je da nove mjere na snagu stupaju od ponoći, dodajući da Vlada preporučuje da oni koji imaju mogućnost rade od kuće ili koriste godišnji odmor. Dodatne mjere su uvedene nakon što je češka vlada izdala naredbu o zatvaranju većine trgovina i restorana na najmanje 10 dana, a ostale mjere uključuju i zabranu većine međunarodnih putovanja, kao i zatvaranje škola.

I Austrija je u nedjelju uvela nova velika ograničenja kretanja na javnim mjestima, pozivajući građane na samoizolaciju i zabranjujući okupljanja više od pet osoba te dodatno ograničavajući ulaske u zemlju.

Ljudi bi također svoje domove trebali napuštati samo radi poslova koji se ne mogu odgoditi, kupovine neophodnih namirnica ili pomoći drugima.

Između ostalih, Slovenija je ranije u nedjelju najavila da će od utorka zatvoriti zračni prostor, Slovačka i Srbija su uvele izvanredno stanje, dok će Njemačka zatvoriti granice prema Austriji, Švicarskoj i Francuskoj.

A volunteer from Indonesia

Ministar zdravlja Gvatemale Hugo Monroy u nedjelju je objavio da je u toj zemlji zabilježen prvi smrtni slučaj od zaraze koronavirusom, a riječ je o 85-godišnjem muškarcu koji je nedavno posjetio Madrid. 

Osoba do subote nije pokazivala simptome bolesti, u nedjelju rano ujutro liječnici su potvrdili virus, a kasnije istog dana muškarac je umro u privatnoj bolnici.

Neke zemlje Srednje Amerike uvele su znatna ograničenja stanovništvu u namjeri obuzdavanja širenja virusa u regiji, pa je tako primjerice Honduras zabranio okupljanje s više od 50 ljudi.

Smrtni slučaj u Gvatemali jedan je od prvih na području Srednje Amerike, a ranije ovog tjedna o smrtnom slučaju izvijestila je i Panama.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:03

U Australiji je dosad zabilježeno gotovo 300 slučajeva oboljenja, kao i pet smrtnih ishoda zbog zaraze koronavirusom. Na teritoriju australskog glavnog grada Canberre, kao i u drugoj najnaseljenijoj saveznoj državi Viktoriji, u ponedjeljak je tako proglašeno izvanredno stanje, kojim se zdravstvenim dužnosnicima daju velike ovlasti u borbi protiv širenja koronavirusa, što između ostalog uključuje mogućnost izdavanja naredbi o karanteni za cijela naselja. 

Za područje glavnog grada izvanredno stanje će trajati najmanje tjedan dana, a za Viktoriju jedan mjesec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 255
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela